Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021

Την επιστολή του Δήμου Σητείας για τον ΒΟΑΚ ενέκρινε το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης

 Ο ΒΟΑΚ και δη η υλοποίησή του από τη Σητεία μέχρι τον Άγιο Νικόλαο συζητήθηκαν στη μέσω τηλεδιάσκεψης χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης, στην οποία συμμετείχε και ο Δήμαρχος Σητείας Γιώργος Ζερβάκης.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της Μαρίζας Ψαράκη στην ΑΝΑΤΟΛΗ αφού ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση, ο κ. Ζερβάκης υπενθύμισε αρχικά ότι στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας στο πλαίσιο των εξελίξεων για τον ΒΟΑΚ, είχε τεθεί επί τάπητος το θέμα και είχε αποφασιστεί η αποστολή σχετικού κειμένου προς τους εμπλεκόμενους φορείς, αλλά και τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πράγματι -κατόπιν συνεργασίας μεταξύ του Δημάρχου και των επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας για την οριστικοποίηση του περιεχομένου του- το κείμενο απεστάλη στο Περιφερειακό Συμβούλιο, στην ΠΕΔ και το Τεχνικό Επιμελητήριο. Με σκοπό οι φορείς να εκφράσουν τη σύμφωνη γνώμη τους και στη συνέχεια το κείμενο να φτάσει στον Πρωθυπουργό.

«Στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, το πρώτο θέμα συζήτησης αφορούσε την συγκεκριμένη επιστολή. Από την πλευρά μας αναφερθήκαμε και αναλύσαμε κάποια δεδομένα στους συμμετέχοντες. Θεωρούμε ως αυτονόητο ότι όλοι αντιλαμβάνονται την κατάσταση και τη σοβαρότητα του θέματος. Υπήρξε, και με πρόταση του κ. Περιφερειάρχη η συναίνεση της πλειοψηφίας των παρατάξεων- πλην εκείνων που πρόσκεινται στο ΚΚΕ και την Ανυπότακτη Κρήτη- θεωρώντας δεδομένο, όπως έχουμε επισημάνει κι εμείς, ότι ο ΒΟΑΚ είναι ένα έργο το οποίο πρέπει να συνδέσει όλη την Κρήτη. Είναι δεδομένο κι αυτονόητο επίσης για όλους, ότι πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένος σχεδιασμός χρηματοδότησης και των μελετών και του ίδιου του έργου. Προς αυτή την κατεύθυνση, όπως ενημερωθήκαμε κι εμείς, προγραμματίζεται προσεχώς Περιφερειακό Συμβούλιο, μονοθεματικό για το ΒΟΑΚ ώστε να γίνει ανάλυση σε σχέση με τον συνολικό σχεδιασμό του έργου», ανέφερε ο κ. Ζερβάκης.

Τη συναίνεσή του λοιπόν εξέφρασε το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, ενώ αντίστοιχη θέση αναμένεται από την ΠΕΔ, το Τεχνικό Επιμελητήριο και όλους τους υπόλοιπους φορείς της περιοχής στους οποίους ήδη έχει αποσταλθεί το κείμενο της επιστολής. Τις προσεχείς ημέρες θα οριστικοποιηθούν  οι υπογραφές και το κείμενο θα αποσταλεί αρμοδίως στον Πρωθυπουργό και στον Υπουργό Μεταφορών.

Επιπρόσθετα, όπως εξήγησε ο Δήμαρχος, αν ληφθεί και ως δεδομένο, «η κατάθεση των προτάσεων και των δεσμεύσεων του συντοπίτη μας Υπουργού κ. Γιάννη Πλακιωτάκη αναφορικά με την πρόθεση του υπουργείου για την ανάθεση σε Τεχνικό Σύμβουλο της ολοκλήρωσης των τεχνικών μελετών ώστε να έχουμε οριστικές μελέτες σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα, εκτιμάται ότι μέσα από την διαδικασία χρηματοδότησης του έργου από το Ταμείο Ανάκαμψης, είναι πολύ πιθανό τα τμήματα της περιοχής μας να βρεθούν σε πολύ καλύτερη ωριμότητα και δυνατότητα χρηματοδότησης από τον υπόλοιπο ΒΟΑΚ».

Δεν έκρυψε ωστόσο τις επιφυλάξεις του για τον υπόλοιπο ΒΟΑΚ και για την δυνατότητα άμεσης υλοποίησης κάποιων τμημάτων, αφού -όπως είπε- φαίνεται να υπάρχουν ζητήματα, τα οποία μέχρι τώρα δεν έχουν οριστικοποιηθεί.

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας