Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021

Η Καρέττα συνεχίζει να επισκέπτεται τις παραλίες της Κρήτης για να γεννήσει

 Μπορεί η άφιξη των τουριστών να καθυστερεί, λόγω της πανδημίας και των συνεχιζόμενων ταξιδιωτικών περιορισμών, όμως η θαλάσσια χελώνα Καρέττα (Caretta caretta) παραμένει συνεπής,

όπως χιλιάδες χρόνια τώρα, στο ραντεβού της με τις παραλίες ωοτοκίας της Κρήτης. Η πρώτη φωλιά καταγράφηκε στον κόλπο της Μεσσαράς στις 25 Μαΐου. Από τότε οι ερευνητές του ΑΡΧΕΛΩΝ έχουν εντοπίσει και προστατέψει 28 φωλιές στο Ρέθυμνο, 24 φωλιές στα Χανιά και 21 στον κόλπο Μεσσαράς.

Ένα ασυνήθιστο περιστατικό συνέβη χθες το πρωί στην παραλία ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας στο Ρέθυμνο. Κατά την διάρκεια της πρωινής καταγραφής η Mahé Le Blet εθελόντρια του ΑΡΧΕΛΩΝ από τη Γαλλία, βρήκε ίχνη χελώνας να κατευθύνονται από τη θάλασσα προς μία παραλιακή ξενοδοχειακή μονάδα στο Ρέθυμνο. Βλέποντας ότι τα ίχνη είχαν περάσει την πύλη του ξενοδοχείου που ήταν ανοιχτή, μπήκε στον χώρο και βρήκε την χελώνα στην πισίνα του ξενοδοχείου. Μετά την έκπληξή της Mahé και αφού επικοινώνησε με την ομάδα της βούτηξε αποφασιστικά στην πισίνα και σε 5 λεπτά έβγαλε τη χελώνα με τη βοήθεια ενός ακόμα εθελοντή και ενός πολίτη. Την μετέφεραν στην παραλία και την άφησαν να πάει προς την θάλασσα, όπου η χελώνα επέστρεψε μετά από τη νυχτερινή της περιπέτεια.

Η διαδρομή της χελώνας που έχασε τον προσανατολισμό της αντιστοιχεί σε απόσταση που περπατάει ένας άνθρωπος σε 6,5 λεπτά, αλλά δεδομένου του βάρους της και του αργού τρόπου που κινείται στην άμμο, το ζώο περιπλανήθηκε αρκετές ώρες το βράδυ ανάμεσα σε ομπρέλες και ξαπλώστρες. «Ευτυχώς τόσο η Mahé όσο και η Eva Horcajo από την Ισπανία, υπεύθυνες πεδίου του ΑΡΧΕΛΩΝ στο Ρέθυμνο, έχουν θητεύσει και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα Αττικής και χειρίστηκαν άμεσα και σωστά την κατάσταση. Η χελώνα επέστρεψε στη θάλασσα σε καλή κατάσταση», λέει η Λυδία Κουτρουδίτσου, βιολόγος, επικεφαλής των προγραμμάτων του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Κρήτη.

Κάθε χρόνο την άνοιξη, θηλυκές και αρσενικές χελώνες φτάνουν στις περιοχές αναπαραγωγής της Κρήτης με σκοπό να ζευγαρώσουν και συνήθως κάπου στα τέλη Μαΐου καταγράφεται η πρώτη δραστηριότητα ωοτοκίας. Ένας νέος κύκλος ζωής των θαλασσίων χελωνών της Μεσογείου ξεκινάει με τις φωλιές που θα γίνουν στους βιοτόπους αναπαραγωγής τους, στις παραλίες στο Ρέθυμνο, στα Χανιά και στον κόλπο της Μεσσαράς, παραλίες που είναι ενταγμένες στο οικολογικό δίκτυο NATURA 2000 και στην ευθύνη των Φορέων Διαχείρισης για τις περιοχές αυτές. Σποραδικές φωλιές θα βρεθούν όπως κάθε χρόνο και σε άλλες περιοχές και ειδικά στη Σητεία.

Υστέρα από 50 με 60 ημέρες τα αυγά εκκολάπτονται και οι νεοσσοί φτάνουν στην θάλασσα όπου ξεκινάει και το πρώτο τους ταξίδι. Ελάχιστα είναι γνωστά για τον πρώτο χρόνο της ζωής τους, όμως καθώς έχουν πολλούς φυσικούς θηρευτές, ένα πολύ μικρό ποσοστό από αυτά θα φθάσει τελικά στην ενηλικίωση.

Το πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ για την καταγραφή της αναπαραγωγικής δραστηριότητας και προστασίας των φωλιών της θαλάσσιας χελώνας στην Κρήτη συνεχίζεται αδιάλειπτα από το 1990. Οι ερευνητές / εθελοντές, που παρά την πανδημία, ήρθαν ξανά στην Κρήτη από την Ελλάδα και το εξωτερικό, περπατούν καθημερινά στις παραλίες, καταγράφοντας και προστατεύοντας τις φωλιές. Πολύτιμη είναι η εγρήγορση των Υπηρεσιών Περιβάλλοντος των Περιφερειακών Ενοτήτων και της Περιφέρειας  Κρήτης, όπως και του Λιμενικού Σώματος αλλά και η συνεργασία των τοπικών επιχειρήσεων  για την τήρηση των μέτρων προστασίας.

Μπορούμε να χαρούμε το καλοκαίρι και τη θάλασσα χωρίς να ενοχλήσουμε τις χελώνες και τις φωλιές τους, αν εφαρμόσουμε τα παρακάτω:

  • Την περίοδο Μάιος – Οκτώβριος ο καθαρισμός της παραλίας πρέπει να γίνεται μόνο χειρωνακτικά. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται βαρέα οχήματα, διότι θα καταστρέψουν τις φωλιές.
  • Δεν επιτρέπεται η είσοδος και η κίνηση οχημάτων στην παραλία.
  • Ξαπλώστρες και ομπρέλες πρέπει να τοποθετούνται σε άξονες κάθετους προς το κύμα και σε απόσταση μεγαλύτερη των 3 μέτρων μεταξύ τους. Οι ξαπλώστρες θα πρέπει να απομακρύνονται/αναρτώνται ψηλά κάθε βράδυ (με τη δύση του ηλίου) για να αφήσουν χώρο για την αναπαραγωγή των θαλάσσιων χελωνών, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
  • Η άμμος μεταξύ των επίπλων θαλάσσης δεν πρέπει να καλύπτεται από ξύλινους διαδρόμους.
  • Τα έπιπλα θαλάσσης θα πρέπει να πλένονται σε χώρο εκτός της παραλίας, ώστε να μην υγραίνονται οι φωλιές και σήπονται τα αυγά.
  • Δεν επιτρέπονται τα beach parties στην παραλία.
  • Να αποφεύγεται η ανθρώπινη παρουσία, ο θόρυβος και ο τεχνητός φωτισμός στην παραλία κατά τις βραδινές ώρες.
  • Θυμηθείτε ότι οι θαλάσσιες χελώνες ζουν ελεύθερες στη φύση – αποφύγετε να τις ταΐσετε ή να τις αγγίξετε.
  • Τα ίχνη χελωνών και νεοσσών στην παραλία πρέπει να αφήνονται ανέπαφα, μέχρι να γίνει η καθημερινή καταμέτρηση από την ερευνητική ομάδα του ΑΡΧΕΛΩΝ.

Με αυτές τις μικρές κινήσεις φροντίδας θα μπορούμε όλοι να συμμετέχουμε ενεργά στην προστασία του πανάρχαιου είδους που αποτελεί και τον αρχαιότερο επισκέπτη των παραλιών της Κρήτης.

 Πηγή : Ανατολη

Συνολικες προβολες σελιδας