Δευτέρα 21 Ιουνίου 2021

Σε επιφυλακή το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Χανδρά

Σε πλήρη λειτουργία έχει τεθεί από 1η Ιουνίου το Εποχικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο στον Χανδρά, το οποίο διαθέτει όχημα δασικού τύπου, μπορεί όμως να προχωρήσει σε πρώτη επέμβαση και σε άλλες πυρκαγιές.

Βρίσκεται σε ένα στρατηγικό σημείο όπως τόνισε με δηλώσεις του στην ΑΝΑΤΟΛΗ και τη δημοσιογράφο Μαρίζα Ψαράκη ο Προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σητείας, Αντιπύραρχος Παύλος Καπετανάκης, καθώς καλύπτει ένα κομμάτι με μεγάλες ενεργειακές εγκαταστάσεις, ξεκινώντας από τον ΑΗΣ Αθερινόλακκου έως και τα φωτοβολταϊκά και τις ανεμογεννήτριες της περιοχής του Χανδρά. «Βρίσκεται περίπου στο μέσο του Δήμου Σητείας καλύπτοντας και τα ανατολικά παράλια και έχοντας εύκολη πρόσβαση στο νότιο κομμάτι. Με την λειτουργία του Εποχικού Πυροσβεστικού Κλιμακίου, την συνεχή παρουσία πυροσβεστικών οχημάτων και δυνάμεων, η πυρασφάλεια έχει βελτιωθεί σε ένα σημαντικό βαθμό» τόνισε.

Η συμβολή του Κλιμακίου φάνηκε και στην διάρκεια της περυσινής σαιζόν κατά την οποία λειτούργησε για πρώτη φορά. Η παρέμβαση του ήταν σημαντική σε αρκετά περιστατικά.

Βέβαια υπήρξαν και κάποια όπως η φωτιά στον Ξερόκαμπο όπου οι συνθήκες ήταν ιδιαίτερα δύσκολες. Ήταν μεν το πρώτο όχημα που έφθασε, ωστόσο για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση απαιτήθηκαν μεγάλες δυνάμεις της Πυροσβεστικής για να σβήσει η μεγάλη φωτιά που είχε εκδηλωθεί στην περιοχή.

Το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Χανδρά δρα σε πλήρη λειτουργία. Και τις προηγούμενες ημέρες υπήρχε 24ωρη στελέχωση του, ωστόσο πλέον λειτουργεί με το προσωπικό που έχει οριστεί για την περιοχή, με μετακίνηση προσωπικού από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Σητείας.

 

Εκτεταμένο πεδίο δράσης

Δεδομένης της έναρξης της καλοκαιρινής σαιζόν και της ισχύος της αντιπυρικής περιόδου ερωτηθείς για την διαμορφούμενη κατάσταση στην περιοχή την οποία καλείται να διαχειριστεί το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Σητείας, ο κ. Καπετανάκης επισήμανε ότι η Υπηρεσία της Σητείας είναι υποχρεωμένη συνολικά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους να ανταποκριθεί σε αρκετά περιστατικά, από πυρκαγιές μέχρι τροχαία, παροχή βοήθειας σε φαράγγια, εντοπισμό αγνοουμένων και άλλα.

Βάσει των στατιστικών, τα περιστατικά σε ετήσια βάση είναι πολλά και διαφορετικών καταστάσεων. «Αυτό σημαίνει ότι όσο περισσότερα άτομα μπορούσαμε να έχουμε στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Σητείας τόσο καλύτερα θα ήταν. Ιδίως την καλοκαιρινή σαιζόν, στο πλαίσιο και της τουριστικής περιόδου όπου είναι γνωστό ότι στην περιοχή μας κάνουμε πάρα πολλές παρεμβάσεις σε φαράγγια και σε διαδρομές, παρέχοντας βοήθεια σε άτομα τα οποία είτε έχουν χαθεί, είτε εγκλωβιστεί».

 

Η βοήθεια στην πανδημία

Ένα άλλο θέμα που πρέπει να δοθεί έμφαση, είναι ότι στο πλαίσιο της Πολιτικής Προστασίας και λόγω της πανδημίας του covid, η συμβολή του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σητείας είναι απαραίτητη και στο αεροδρόμιο Σητείας, στην κατεύθυνση κάλυψης της υγειονομικής δομής που οργανώνεται. Συγκεκριμένα, στο κομμάτι ενημέρωσης και προώθησης των αποτελεσμάτων καθώς και των αρχικών ενεργειών για τα άτομα που έχουν περάσει τα covid tests στα αεροδρόμια. «Είναι υποχρέωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας» επισήμανε ο κ. Καπετανάκης, προσθέτοντας: «Όπως καταλαβαίνετε, όσο αυξάνονται οι δραστηριότητες, χρειάζονται και περισσότεροι πόροι, μέσα και προσωπικό. Εμείς ως Υπηρεσία προσπαθούμε να ανταποκριθούμε όσο γίνεται καλύτερα».

Αναφορικά με την τρέχουσα αντιπυρική σαιζόν, τα περιστατικά που έχουν προκύψει έως τώρα είναι συνήθως επιπόλαια. Ωστόσο για πολλοστή φορά ο Προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σητείας απηύθυνε έκκληση στον κόσμο να είναι πολύ προσεκτικός. «Πρέπει να δοθεί έμφαση στο γεγονός ότι πυρκαγιές οι οποίες οφείλονται σε αμέλεια, μπορούν να εξελιχθούν και να δημιουργήσουν πολλά προβλήματα. Μάλιστα πολύ μεγάλες φωτιές που είχαμε πρόσφατα στην χώρα μας φάνηκε ότι ξεκίνησαν από κάποιους που ήθελαν να κάψουν υπολείμματα καλλιεργειών, με ό,τι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό».

 

Η συμβολή των εθελοντών

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε επίσης στην συνδρομή των εθελοντών σε επίπεδο Δήμου Σητείας. Στο πλαίσιο της αντιπυρικής προσπάθειας και σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία του Δήμου, σημαντικός είναι ο ρόλος των εθελοντικών ομάδων οι οποίες τις δύσκολες ημέρες του καλοκαιριού όπου ο δείκτης επικινδυνότητας θα είναι υψηλός, θα συμμετέχουν στις περιπολίες. Θα μπορούν έτσι να ελέγξουν συγκεκριμένους οδικούς άξονες όπως είναι ο βόρειος και ο άξονας από τα Αχλάδια μέχρι και την Χρυσοπηγή. Θα εποπτεύουν τις περιοχές ενημερώνοντας άμεσα την Πυροσβεστική σε περίπτωση που εκδηλωθεί πυρκαγιά. Επίσης και η Μονάδα της Αεροπορίας στη Ζήρο θα συμμετέχει με ένα περιπολικό, εποπτεύοντας και εκείνη ένα τμήμα της περιοχής.

Όπως πρόσθεσε ο κ. Καπετανάκης και από την πλευρά Συνεταιρισμών και Πολιτιστικών Συλλόγων του Δήμου υπάρχει συνδρομή. Από κάποιους έχουν γίνει ήδη έλεγχοι και παρεμβάσεις ενίσχυσης της πυρόσβεσης (όπως εξοπλισμός οχημάτων). «Στόχος είναι αρχικά να μην έχουμε πυρκαγιές. Εφόσον εκδηλωθούν, τουλάχιστον να μην λάβουν μεγάλες διαστάσεις και να δημιουργηθούν προβλήματα. Να κινδυνεύσουν ζωές, να καταστραφούν περιουσίες, να καεί το φυσικό περιβάλλον. Δεν μας περισσεύει ούτε το πράσινο. Και έχουμε δει ότι σε περίπτωση μίας μεγάλης πυρκαγιάς μπορεί να έχουμε δυσμενείς επιπτώσεις και κατά την διάρκεια του Χειμώνα όταν σημειωθούν έντονες βροχοπτώσεις, να δημιουργηθούν πλημμυρικά φαινόμενα. Άρα θα πρέπει να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί», τόνισε.

 

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας