Σάββατο 5 Ιουνίου 2021

Νέο πλάνο αλλαγών στο νοσοκομειακό χάρτη του Λασιθίου

https://radiolasithi.gr/wp-content/uploads/nosokomeio-ierapetras-syllalitirio-2-1.jpgΜια περίοδος προβληματισμού έχει ξεκινήσει σε πάρα πολλές περιοχές της χώρας ανάμεσά τους και στο νομό Λασιθίου, μετά τις εξαγγελίες που έγιναν δια στόματος Κυριάκου Μητσοτάκη για αναδιάταξη του νοσοκομειακού χάρτη της χώρας,

με σαφείς αναφορές σε συγχωνεύσεις νοσοκομείων, εκεί που όπως ο ίδιος είπε, λειτουργούν μεγάλες μονάδες σε απόσταση 20-30 χιλιομέτρων.

Μια πρόταση που έρχεται από το παρελθόν αφού παρόμοιο ήταν και το σκεπτικό της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ το 2010 που έφερε τεράστιες αντιδράσεις στην Ιεράπετρα στην προοπτική κλεισίματος ή υποβάθμισης του Νοσοκομείου και οδήγησε στη δομή των διασυνδεόμενων Νοσοκομείων που ισχύει μέχρι και σήμερα.

Ο νέος νοσοκομειακός χάρτης που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, μπορεί ακόμα να μην έχει παρουσιαστεί, θεωρείται δεδομένο πως θα επηρεάσει όλα τα Νοσοκομεία του Λασιθίου, και ιδιαίτερα αυτά της Ιεράπετρας, της Σητείας και της Νεάπολης.

Για το θέμα αυτό μίλησε σήμερα στο Ράδιο Λασίθι ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Νοσοκομείου, Ανδρέας Μαμαντόπουλος, ο οποίος ανέλυσε τα υγειονομικά δεδομένα του νομού, παρουσιάζοντας ξανά τις προτάσεις που από το 2010 είχαν γίνει από τους φορείς της περιοχής, αλλά και από την μελέτη Λιαρόπουλου που χρηματοδοτήθηκε από πλευράς της τότε περιφέρειας Λασιθίου, και έδιναν απάντηση στο στόχο του εξορθολογισμό του τοπικού συστήματος υγείας, και κατέληγαν στη δημιουργία ενός κεντρικού Νοσοκομείου στο νομό Λασιθίου στην περιοχή της Παχειάς Άμμου, με ταυτόχρονη μετατροπή των υπαρχόντων νοσοκομείων σε κέντρα υγείας αστικού τύπου. Παράλληλα με αυτές τις αλλαγές τα Νοσοκομεία θα έπρεπε να   λειτουργούν με τη σημερινή τους μορφή, μέχρι και τη στιγμή της έναρξης λειτουργίας της συγκεκριμένης κεντρικής δρομής. Ένα πλάνο στο οποίο υπήρχαν κάποιες διαφωνίες, όμως η κεντρική του ιδέα ήταν σωστή, τόνισε ο κ. Μαμαντόπουλος.

Αυτό πρέπει να παραμείνει ως αίτημα και αυτή τη φορά, ανέφερε ο κ. Μαμαντόπουλος, κάτι που πρόκειται να απασχολήσει και την Επιτροπή Αγώνα η οποία αναμένεται να ενεργοποιηθεί ξανά με αφορμή τις νέες αυτές εξελίξεις και να τοποθετηθεί για το θέμα.

Ο κ. Μαμαντόπουλος τόνισε επίσης πως ο στόχος για εξορθολογισμό του συστήματος υγείας που ακούστηκε από τον Κ. Μητσοτάκη, δεν μπορεί να βρει κανένα να διαφωνεί, όμως αυτό δεν μπορεί να γίνει απρογραμμάτιστα και χωρίς συγκεκριμένο σχεδιασμό, καλώντας τόσο τους πολίτες όσο και τους φορείς της περιοχής να είναι σε εγρήγορση αφού καμία αλλαγή δεν πρέπει να γίνει δεκτή εφόσον δεν εξυπηρετεί τις πραγματικές υγειονομικές ανάγκες της περιοχής.

 

Πηγή : Ράδιο Λασίθι

 

Συνολικες προβολες σελιδας