Τετάρτη 12 Μαΐου 2021

«Δεν μένουμε θεατές απέναντι στη νέα εργασιακή ζούγκλα» ήταν το μήνυμα της σύσκεψης – συζήτησης του ΚΚΕ στην Σητεία

Με το μήνυμα: «Δεν μένουμε θεατές απέναντι στη νέα εργασιακή ζούγκλα. Με το ΚΚΕ στην αντεπίθεση για τα σύγχρονα δικαιώματα μας» ολοκληρώθηκε η σύσκεψη – συζήτηση που διοργάνωσε η ΚΟΒ Σητείας του ΚΚΕ.

Σε αυτή την πρώτη ανοιχτή σύσκεψη που διοργάνωσε το ΚΚΕ στην Σητεία μετά από μήνες περιορισμών λόγω της πανδημίας, συναντήθηκαν μέλη και φίλοι του ΚΚΕ, εργαζόμενοι, αγωνιστές από το μέτωπο της Υγείας και της Παιδείας.

Την εισηγητική ομιλία έκανε ο Νίκος Μανουσάκης, μέλος του γραφείου περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος. Παρεμβάσεις έγιναν από εργαζόμενους, συνδικαλιστές, από τον κλάδο των εκπαιδευτικών, της Υγείας, όπου μεταφέρθηκε σημαντική πείρα από την οργάνωση αγώνων, της απεργίας της Πρωτομαγιάς, των διεκδικήσεων για μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας κ.α.

Στην ομιλία του, το στέλεχος τους ΚΚΕ, παρέθεσε αποδεικτικά στοιχεία για την βασική αντίθεση που βιώνουν οι εργαζόμενοι και στην Κρήτη: από την μία τις τεράστιες ελλείψεις στο υπο-στελεχωμένο δημόσιο σύστημα Υγείας, την χειροτέρευση του επιπέδου δικαιωμάτων και ζωής και από την άλλη την συσσώρευση τεράστιου πλούτου, την αύξηση των κερδών του κεφαλαίου ακόμα και στις συνθήκες της πανδημίας, της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης. Χαρακτηριστικά ανέφερε την αύξηση των εξαγωγών από την Κρήτη κατά 13.8% μέσα στην πανδημία, την συγκέντρωση ξενοδοχειακών μονάδων στους ισχυρότερους ομίλους, όπως ο όμιλος Grecotel, την μεγάλη αύξηση τζίρου των Σούπερ Μάρκετ.

«Αυτός είναι ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης που υπηρετούν τόσο η κυβέρνηση, όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση και τα άλλα κόμματα του κεφαλαίου, παρά τις διαφοροποιήσεις τους, μετατρέπει τα επιτεύγματα της ανθρώπινης εργασίας σε εργαλείο για την εκτόξευση των κερδών, στερεί από την λαϊκή πλειοψηφία την ευημερία».

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης για την διαχείριση της πανδημίας, το κόστος σε ανθρώπινες ζωές, το κόστος των πολύμηνων περιορισμών, που δεν θα ήταν έτσι, αν η κυβέρνηση είχε ακούσει τα αιτήματα για την ενίσχυση του δημοσίου συστήματος υγείας, τα αιτήματα των υγειονομικών, των συνδικάτων, των φοιτητικών συλλόγων. Το ΚΚΕ, τα στελέχη και τα μέλη του, έδωσαν και δίνουν μάχες, μαζί με τον λαό για κρατική επιδημιολογική καταγραφή και επίβλεψη, για μέτρα προστασίας και ελέγχους στους χώρους δουλειάς, ιδιαίτερα στα μεγάλα εργοστάσια, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, με τα οποία μετακινούνται χιλιάδες εργαζόμενοι, για μαζικό πρόγραμμα εμβολιασμού με πρόσβαση σε όλα τα διαθέσιμα εμβόλια, θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας και επίταξη του ιδιωτικού τομέα για να βρεθούν οι ΜΕΘ που λείπουν και να σωθούν ανθρώπινες ζωές.

Τέλος ανέδειξε ότι η «Ελλάδα 2.0» του Μητσοτάκη δεν είναι τίποτα άλλο παρά νέες θυσίες των εργαζομένων και του λαού για την ανάκαμψη των κερδών των λίγων. Χαρακτηριστικά εξήγησε ότι το ταμείο ανάκαμψης το έχουν πληρώσει ήδη οι λαοί, ενώ για κάθε εκταμίευση, που θα δίνει ώθηση στα κέρδη της “πράσινης” ανάπτυξης, θα πληρώνουν πάλι με νέα, δρομολογημένα αντιλαϊκά – αντεργατικά μέτρα. Τέτοιο είναι το νομοσχέδιο της 10ωρης δουλειάς, των απλήρωτων υπερωριών, της γενίκευσης των ατομικών συμβάσεων εργασίας. Αποδεικνύεται ότι η ανάκαμψη, για την οποία μιλάνε όλα τα άλλα κόμματα με πολύ “μεγάλα λόγια”, αφορά τελικά την ανάκαμψη των κερδών και των προνομίων των λίγων σε βάρος της ζωής και των δικαιωμάτων των πολλών. Η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έστρωσε άλλωστε τον αντιλαϊκό δρόμο, με τον νόμο Αχτσιόγλου, για την θεσμοθέτηση της 12ωρης δουλειάς στους νοσοκομειακούς γιατρούς με την εφαρμογή της σχετικής ευρωπαϊκής Οδηγίας, διατήρησε τη μείωση της αμοιβής των υπερωριών, επέβαλε δουλειά 32 Κυριακές το χρόνο.

«Το Κόμμα μας απευθύνει στον λαό, στους εργαζόμενους, μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους βιοπαλαιστές, στους νέους και τις νέες, τις γυναίκες των λαϊκών δυνάμεων, ένα πλατύ κάλεσμα αγωνιστικής συμπόρευσης με τοΚΚΕ. Μέσα στους καθημερινούς αγώνες, στο εργατικό – λαϊκό κίνημα, σε όλες τις πολιτικές μάχες. (…) Το ΚΚΕ απλώνει το χέρι σε κάθε εργαζόμενο, μικρό επαγγελματία, αυτοαπασχολούμενο, νέο και νέα και ασφαλώς σε ανθρώπους που νοιώθουν και είναι αριστεροί, που είχαν εγκλωβιστεί στις ψεύτικες υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και ψάχνουν τρόπο να δράσουν, μη αντέχοντας την επανάληψη -με άλλους όρους- του ίδιου δρόμου, που αθωώνοντας την ΕΕ, το κεφάλαιο και τη στρατηγική του, οδήγησε στην απογοήτευση. (…) Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις, για να μείνει όρθιος ο λαός στις συνθήκες της κρίσης και της πανδημίας, να οργανώσει την εργατική-λαϊκή αντίσταση και αντεπίθεση.»

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΚΚΕ

 

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας