Παρασκευή 21 Μαΐου 2021

Υπογράφηκε η σύμβαση Εργασίας των Ξενοδοχοϋπαλλήλων ν. Λασιθίου με την Ένωση Ξενοδόχων Σητείας

 

Υπογράφτηκε η Τοπική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Λασιθίου με την Ένωση Ξενοδοχείων Επαρχίας Σητείας όπως αναφέρεται σήμερα σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της εφημερίδας ΑΝΑΤΟΛΗ. 
 
Σε σχετική ανακοίνωση ο Σύλλογος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Λασιθίου αναφέρει:
 
Υπογράφτηκε 20 Μαϊου 2021, η Τοπική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν.Λασιθίου, ενώπιον της Δικηγόρου κ. Σοφίας Μακατουνάκη μεταξύ: του Συνδέσμου Υπαλλήλων Ξενοδοχείων Ν.Λασιθίου, του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ιεράπετρας και περιχώρων και της Ένωσης Ξενοδοχείων Επαρχίας Σητείας.
Η ανάγκη κατάρτισης νέας τοπικής κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας με διατήρηση των όρων της και η υπογραφή της, είναι αποτέλεσμα της καλής συνεργασίας που υπάρχει εδώ και χρόνια μεταξύ του Συνδέσμου Υπαλλήλων Ξενοδοχείων Ν.Λασιθίου και της Ένωσης Ξενοδοχείων Επαρχίας Σητείας.
Ευελπιστούμε ότι θα πράξουν τα δέοντα και οι δύο εργοδοτικές οργανώσεις της Ένωσης Ξενοδόχων Ιεράπετρας και Ν.Α Κρήτης και του Συνδέσμου Ξενοδόχων Ν.Λασιθίου που δεν έχουν διεκπεραίωση τις αρχαιρεσίες τους.
Η υπογραφή αυτής της διετούς σύμβασης εκ νέου είναι πρωτίστης σημασίας.
Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζουμε εργασιακά δικαιώματα που είναι πολύ σημαντικά αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε.
Διατηρούμε την εργασιακή ειρήνη με ρυθμισμένους όρους αμοιβής και εργασίας για τους Ξενοδοχοϋπαλλήλους της περιοχής Σητείας.
Συμβάλλει στη δημιουργία συνθηκών αξιοπρεπούς αμοιβής των Ξενοδοχοϋπαλλήλων.
Στηρίζει την τοπική κοινωνία , και συμβάλλει τα μέγιστα στην οικονομία της.
Η ενιαία σύμβαση εξασφαλίζει τη μη ύπαρξη φαινομένων αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων.
Έγινε το πρώτο βήμα για να μη χαθούν εργασιακά θεσμικά δικαιώματα που έχουν κατακτηθεί με πολυετείς αγώνες σε μια περίοδο που τα εργασιακά δικαιώματα βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα.
Υπάρχουν σημαντικοί κανόνες που απορρέουν από την σύμβαση αυτή και αφορούν στις ιδιαιτερότητες του Ν.Λασιθίου, όπως η δαπάνη μετακίνησης από και προς τα Ξενοδοχεία.
Οι εργοδότες των μη συνεχούς λειτουργίας ξενοδοχειακών επιχειρήσεων έχουν την υποχρέωση να ενημερώνουν τους εργαζόμενους το αργότερο μέχρι τις 15 Μαρτίου του τρέχοντος έτους με συστημένη επιστολή, για την μη επαναπρόσληψή τους,αν και έχουν οι εργαζόμενοι δηλώσει την επαναπρόσληψη τους μέχρι τέλος Ιανουαρίου με έντυπη δήλωση μέσω του Συνδέσμου μας του οποίου είναι μέλη.
Η σύμβαση μας ορίζει ως καταληκτική ημερομηνία επαναπρόσληψης των εργαζομένων την 25η Μαΐου, σε αντίθεση με την Πανελλήνια που ορίζει την 10η Ιουνίου.
Οι ειδικότητες που έχουμε προσθέσει, οι οποίες είναι απαραίτητες στα Ξενοδοχεία, και που δεν συμπεριλαμβάνονται στην Πανελλήνια κλαδική Σ.Σ.Ε. είναι:
Οι εργαζόμενοι ξενοδοχοϋπάλληλοι, που υπάγονται στη ρύθμιση αυτή κατατάσσονται σύμφωνα με την ειδικότητα τους σε κατηγορίες.
Συγκεκριμένα οι ειδικότητες στην κατηγορία Α: υπεύθυνος προσωπικού ή προσωπάρχης, οι υπάλληλοι γραφείου των διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών, που είναι κάτοχοι πτυχίου ΤΕ.Ι ή Α.Ε.Ι, αποθηκάριοι, γυμναστές (απόφοιτοι Ανωτάτων Σχολών Φυσικής Αγωγής ), ανιματέρ και κόπτες κρεάτων εφ’ όσον διαθέτουν πτυχίο.
Κατηγορία Β: βοηθός προϊσταμένου ορόφων και λινοθήκης, φύλακες, κόπτες κρεάτων (χωρίς πτυχίο), hostess, υπάλληλοι κέντρων αναζωογόνησης και χαλάρωσης (spa), υπάλληλοι πωλήσεων mini -market και καταστημάτων, υπάλληλοι γραφείου των διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών που δεν είναι κάτοχοι πτυχίου ΤΕ.Ι ή Α.Ε.Ι, οδηγοί για την μεταφορά πελατών και προσωπικού.
Κατηγορία Δ: μανταρίστρια, ντισκ.τζόκεϊ, εργάτες (αποθήκης, καθαριότητας ακτών και πισίνας).
Σημαντικές ειδικότητες που ανταποκρίνονται στην εξέλιξη των επιχειρήσεων που βελτιώνουν διαρκώς την ποιότητα των υπηρεσιών τους.
Προχωράμε μπροστά,διεκδικώντας ένα καλύτερο μέλλον για τους εργαζόμενους του κλάδου μας.
Προσπαθήσαμε όλο αυτό το διάστημα της πρωτόγνωρης παγκόσμιας κρίσης της Πανδημίας του COVID – 19 με γνώμονα την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και πράξαμε κατά το δυνατόν ό,τι καλύτερο μπορούσαμε.
Πιστεύουμε ότι ο χρόνος θα μας δικαιώσει.
Για την Διοίκηση
Ο Πρόεδρος
Μιχάλης Γαρεφαλάκης
Η Γεν. Γραμματέας
Μαρία Μαρκάκη – Φαζού
 
Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας