Πέμπτη 27 Μαΐου 2021

Αλλαγή πλάνων για τη δακοκτονία στην Κρήτη

Χανιώτικα νέα 26-05-21, Γ. Κώνστας 
ΔΑΚΟΣ

  Να μην προχωρούν σε ολικούς ψεκασμούς καθώς την περασμένη χρονιά διαπιστώθηκε αυξημένη -αν και κάτω από τα όρια- υπολειμματικότητα σε ποσότητες ελαιολάδου και στην Κρήτη, συστήνει η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (Δ.Α.Ο.Κ.) της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.

  Σε ότι έχει να κάνει με την έναρξη της δακοκτονίας, η προϊσταμένη της ΔΑΟΚ κ. Μάνια Μυλωνάκη σήμερα Τετάρτη αναμένεται να ξεκινήσει η τοποθέτηση των δακοπαγίδων και ο πρώτος ψεκασμός να πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου.

  «Σε τηλεδιάσκεψη των υπηρεσιών της Κρήτης και των αντιπεριφερειαρχών επισημάναμε την ανάγκη της ενημέρωσης των παραγωγών για όλη την πορεία του προγράμματος δακοκτονίας. Επίσης τονίσθηκε ότι πρέπει να επισημανθεί η ανάγκη να αποφευχθούν οι ολικές καλύψεις και οι παραγωγοί να είναι πολύ προσεκτικοί! Και αυτό γιατί πέρυσι με βάση τα στοιχεία από τα τυποποιητήρια και τις αγορές είχαμε έντονα προβλήματα υπολειμματικότητας. Όχι πάνω από τα όρια αλλά κάποιες αγορές θέλουν το “μηδέν” στην υπολειμματικότητα » δήλωσε η κ. Μυλωνάκη.

   Για την έναρξη της δακοκτονίας με τα σημερινά δεδομένα η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας υπολογίζει πως ο πρώτος ψεκασμός θα μπορεί να γίνει « στο τέλος του πρώτου δεκαημέρου του Ιουνίου. Θα ξεκινήσουμε από τις παραλιακές περιοχές όπου δεν διαπιστώνεται “βεντέμα” σε σύγκριση με την λιανή των ηπειρωτικών περιοχών και τη τσουνάτη. Αυτή τη στιγμή έχουμε φάρμακα για τους δύο πρώτους ψεκασμούς και περιμένουμε μέχρι μέχρι τέλος της εβδομάδας τα φάρμακα για άλλον έναν ψεκασμό, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία για έναν ακόμα ένα διαγωνισμό» τονίζει η κ. Μυλωνάκη. Συνολικά εκτιμάτε ότι φέτος θα γίνουν 5 ψεκασμοί.
   Σε ότι έχει να κάνει με την πρόσληψη τομεαρχών η “αισιόδοξη πρόβλεψη” της υπηρεσίας είναι πως θα έχει ολοκληρωθεί στο χρονικό διάστημα από 15 έως 20 Ιουνίου, αφού γίνει ο πρώτος ψεκασμός !

Σημειώνεται πω αυτές τις ημέρες η υπηρεσία έχει δώσει μεγάλη έμφαση στην εξυπηρέτηση των κτηνοτρόφων στις μεταβιβάσεις αιγοπροβάτων καθώς είναι πολλές αιτήσεις που εξετάζονται μέχρι αργά το βράδυ.

 

 

Συνολικες προβολες σελιδας