Παρασκευή 23 Απριλίου 2021

Ν. Κουρουπάκης - Ημέρα της Γής 2021

«το περιβάλλον δεν το κληρονομούμε από τους προγόνους μας, το δανειζόμαστε από τα παιδιά μας».

Η 22α Απριλίου κάθε χρόνο έχει καθιερωθεί ως η μέρα της Γης για να μας θυμίζει ότι εκτός από το ανθρώπινο είδος ο πλανήτης μας έχει τη δική του πορεία και εξέλιξη η οποία όμως επηρεάζεται σφόδρα από την ανθρώπινη δραστηριότητα.

Τα νούμερα είναι αμείλικτα και περιττό να αναφερθούμε σε εντυπωσιακές στατιστικές και προβλέψεις. Σήμερα, τώρα τι κάνουμε; Είναι μια ερώτηση που πρέπει να απαντηθεί από τον καθένα χωριστά, από την καθημερινότητά του και τις δυνατότητες που έχει. Είναι πολιτικά ορθό και πολλές φορές ευκαιριακά αποδοτικό το να συζητάμε για μεγάλες αποφάσεις αποφεύγοντας την ουσία του πράγματος η οποία είναι ότι στη βάση του προβλήματος βρισκόμαστε ο καθένας μας ατομικά. Δεν συζητάμε για ατομική ευθύνη αλλά ατομική, περιβαλλοντική, συνείδηση και υπευθυνότητα. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι οι μικρές καθημερινές μας συνήθειες οφείλουν να αλλάξουν, πρέπει να καταλάβουμε ότι η σπατάλη των πόρων στο δικό μας μικρό υποσύνολο ασκεί πίεση στο οικοσύστημα διπλάσια του μεγέθους της.

Δεν πρόκειται να μπω στη διαδικασία να παραθέσω κούφιες διαπιστώσεις, πολυδιατυπωμένες για το θεαθήναι και μόνο, καινές ουσίας. Το μόνο που έχω είναι να προσπαθήσω για τον κάθε πολίτη ξεχωριστά και ως σύνολο να τον οδηγήσω να αντιληφθεί το μέγεθος της προσωπικής του παρέμβασης. Σε μια εποχή που η «ατομική ευθύνη» γίνεται καραμέλα στα στόματα πολιτικών θα πάω και εγώ λίγο παρακάτω τη σκέψη σχετικά με την ευθύνη των διοικούντων να εμπνεύσουν την υπευθυνότητα. Αυτό είναι το χρέος της αυτοδιοίκησης, να σταθεί δίπλα στον πολίτη με τον οποίο μοιράζονται την ίδια πόλη, τους ίδιους χώρους, τις ίδιες δράσεις και φυσικά τα ίδια οφέλη. Πρέπει να προσπαθήσω να οδηγήσω τους συνδημότες μου σε πρότυπα συμπεριφοράς τα οποία θα βελτιώσουν αύριο τη καθημερινότητα μας αλλά και οραματικά ο κοινός σχεδιασμός μας θα δώσει την ευκαιρία να βάλουμε το δικό μας λιθάρι στη διάσωση του περιβάλλοντος. Όσο μας επιτρέπει η θέση μας, όσο μας αφήνει το υποσύνολό μας, έστω και ελάχιστο έχει αξία.

Σαν δημοτικός συνδυασμός, αναγνωρίζοντας το μέγεθος της καταστροφής που έρχεται είμαστε ανοιχτοί σε κάθε διάλογο με κάθε απλό ή εξειδικευμένο πολίτη ώστε να μας βοηθήσει να χαράξουμε την επόμενη μέρα στην οικολογική και κυρίως στην ορθολογική  διαχείριση των πόρων. Από οποιοδήποτε μετερίζι και αν βρεθούμε, από οποιαδήποτε θέση μας τοποθετήσουν οι συνδημότες μας.

Η μέρα της Γης ας γίνει μήνας και ο μήνας χρόνος.

 

Για την Παράταξη Σητεία «επιστροφή στο μέλλον»

Νίκος Κουρουπάκης

Δημοτικός σύμβουλος-επικεφαλής

Συνολικες προβολες σελιδας