Κυριακή 21 Μαρτίου 2021

Στην Κρήτη το μεγαλύτερο ποσοστό απειλούμενων ειδών

 

Ενδιαφέροντα στοιχεία για τα απειλούμενα είδη στην Ελλάδα αναφέρονται στη δημοσίευση Ελλήνων και ξένων επιστημόνων με τίτλο «Το δίκτυο Natura 2000 και το εύρος των απειλούμενων ειδών της Ελλάδας».

Από πλευράς Κρήτης, τη δημοσίευση υπογράφουν ο επιστήμονας του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Πέτρος Λυμπεράκης και ο επιστήμονας της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας Καλούστ Παραγκαμιάν:

Η σημασία της Κρήτης -και της Ελλάδας γενικότερα- είναι ιδιαίτερη με την παρουσία πληθώρας ενδημικών ειδών. Αν και μικρή σε έκταση με μόλις το 1,3% της Ευρώπης, η Ελλάδα συνεισφέρει σημαντικά στην ευρωπαϊκή βιοποικιλότητα, με σχεδόν το 32% των γνωστών ειδών να είναι παρόντα στη χώρα μας.

Οι λόγοι γι’ αυτό είναι ιστορικοί και εξελικτικοί, καθώς λόγω θέσης η Ελλάδα διαθέτει πολλά είδη από την Αφρική ή την Ασία, καθώς βρίσκεται σε ένα κομβικό γεωγραφικό «μονοπάτι». Παρ’ όλα αυτά, η Ελλάδα έχει το θλιβερό προνόμιο να φιλοξενεί το δεύτερο, μετά την Ισπανία, μεγαλύτερο αριθμό απειλούμενων ειδών στην Ευρώπη.

Εκτός από τα γνωστά απειλούμενα είδη της Κρήτης, σαν τον γυπαετό ή τον χρυσαετό από το ζωικό και την αμπελιτσιά από το φυτικό βασίλειο, υπάρχουν πολλά μικρά και άγνωστα είδη χλωρίδας και πανίδας που βρίσκονται σε ασφυκτικό κλοιό. Όλα αυτά τα είδη απειλούνται κυρίως από την επέκταση της ανθρώπινης δραστηριότητας και από την καταστροφή των ενδιαιτημάτων αυτών των πληθυσμών.

Οι περιφέρειες της Κρήτης και της Πελοποννήσου έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό απειλούμενων ειδών, ενώ Κρήτη και περιφέρεια Νότιου Αιγαίου προσφέρουν την υψηλότερη κάλυψη για τα απειλούμενα είδη και αυτό αποτελεί μια από τις εξαιρετικά ουσιώδεις διαπιστώσεις που δείχνει το δρόμο για το αύριο.
ΛΕΩΝ.Κ.

 

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας