Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2021

Η πανδημία δεν έφερε ριζικές αλλαγές στο ν. Λασιθίου ούτε στους θανάτους ούτε στις γεννήσεις

 

Η πανδημία δεν έφερε ριζικές αλλαγές στην Ελλάδα ούτε στους θανάτους ούτε στις γεννήσεις, τουλάχιστον το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Αν και είναι δεδομένο, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Μιχάλη Ατσαλάκη στην ΑΝΑΤΟΛΗ λόγω πρακτικών προβλημάτων, πως οι γάμοι μειώθηκαν από τον κορονοϊό, αφού στο πρώτο εξάμηνο του 2020 μειώθηκαν σχεδόν κατά 30% σε σχέση με τα τρία προηγούμενα έτη.

Τα τελευταία χρόνια, όλα τα σημαντικά γεγονότα που καταγράφονται στα περισσότερα από 1.000 ληξιαρχεία ανά την Ελλάδα, περνούν συγκεντρωτικά στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του Υπουργείου Εσωτερικών, το Μητρώο Πολιτών. Καταχωρούνται δηλαδή, με διαδικασίες online, οι θάνατοι, οι γεννήσεις, οι γάμοι, τα διαζύγια, τα σύμφωνα συμβίωσης και οι λύσεις των συμφώνων συμβίωσης.

Όταν ξεκίνησε η πανδημία, ο μεγάλος φόβος αφορούσε τον κίνδυνο να αυξηθούν οι θάνατοι ως αποτέλεσμα της νόσησης από το νέο κορονοϊό.

Όμως, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020, οι θάνατοι που κατεγράφησαν από κάθε αιτία είναι συνολικά λιγότεροι από εκείνους του 2019 και του 2017 και ελαφρώς περισσότεροι από το 2018. Δηλαδή, στο πρώτο εξάμηνο του 2020 κατεγράφησαν 65.174 θάνατοι, έναντι 67.185 το 2019, 62.528 του 2018 και 67.461 του 2017.

 

Οι γεννήσεις συνεχίζουν την πορεία μείωσης

 Οι γεννήσεις συνεχίζουν την πορεία μείωσης που ακολουθούν εδώ και πολλά χρόνια στην Ελλάδα.

Άλλωστε, όπως εξηγεί ο Συντονιστής Διευθυντής της Γυναικολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου Θεόδωρος Κατάσος, δεν θα μπορούσε η πανδημία να επηρεάσει το πλήθος των γεννήσεων καθώς οι γεννήσεις που έγιναν μέσα στο πρώτο κύμα της πανδημίας ήταν εγκυμοσύνες που είχαν δρομολογηθεί πριν προκύψει το κλείσιμο και ο αποκλεισμός στο σπίτι.

«Εμείς δεν είχαμε αλλαγές και κινηθήκαμε στα ίδια επίπεδα με τα προηγούμενα χρόνια σε ό,τι αφορά τις γεννήσεις. Καμία διαφοροποίηση», υπογραμμίζει ο κ. Κατάσος.

 

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας