Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2021

Γιώργος Αλεβίζος: Όχι αναλγησίες στον Περιφερειακό Τύπο

 

Ιαν.2021 
Όχι αναλγησίες στον Περιφερειακό Τύπο  Γράφει: Γιώργος Αλεβίζος – Πρόεδρος Μικρασιατών Ποντίων και Αρμενίων Σητείας




Σε δημοσιεύματα των προσφιλών μας ΑΝΑΤΟΛΗ (2-12-20 σελ.19, 16-12-20 σελ.17) ΝΕΑ ΕΠΑΡΧΙΑ (22-2-2020 σελ.16) διαβάσαμε ότι:

Το Δεκέμβριο του 2020 κλείνει η παράταση της υποχρεωτικής δημοσιεύσεως των ανακοινώσεων του Δημοσίου στον τοπικό τύπο. Που αφορούν προσλήψεις, συμβάσεις έργων, προσκλήσεις ενδιαφέροντος κ.α. Θεωρούμενες οι ανακοινώσεις περιττό έξοδο από την κυβέρνηση.

Έκτοτε δεν γνωρίζουμε. Αν τα δίκαια αιτήματα του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων (ΣΗΠΕ) έγιναν δεκτά από την κυβέρνηση. Κυρίως η επ’ αορίστον διατήρηση των καταχωρήσεων του Δημοσίου. Μετριάζοντας το καθόλα δίκαιο παράπονο του ΣΗΠΕ "…για τη χρόνια υποτίμησή τους και την αφαίρεση της μιας μετά την άλλη όλων των προνομίων στήριξης". Αυτόκλητα οφείλουμε να υπερασπίσουμε τα δίκαια αιτήματα. Τα δίκαια παράπονα των μελών του ΣΗΠΕ. Τις τοπικές μας εφημερίδες ΑΝΑΤΟΛΗ, ΝΕΑ ΕΠΑΡΧΙΑ και άλλες.

Αν δεν στηρίξεις το σπίτι σου. Θα πέσει να σε πλακώσει. Λέει ο θυμόσοφος λαός.

Για όλους εμάς τους ερασιτέχνες αρθρογραφούντες είναι σπίτι μας η ΑΝΑΤΟΛΗ, η ΝΕΑ ΕΠΑΡΧΙΑ.

Εμείς που δεν έχουμε εξοικειωθεί. Που δεν έχουμε αποδεχθεί την ηλεκτρονική γραφή. Και επιμένουμε στην γραφή με μολύβι Νο.2 μετά γομολάστιχας.

Όπως η Πρύτανις. Η κυρία Ελένη ΓλύκατζηΑρβελέρ. Η Κωνσταντινοπολίτισα προσφυγοπούλα του ’22. Που μεγάλωσε στη Μικρασιατική παραγκούπολη του Βύρωνα -Αττικής.

Στην ΕΡΤ την είχαμε ακούσει να καμαρώνει. Που συνεχίζει να γράφει με μολύβι. Υποστηρίζοντας ότι το γράψιμο αρχίζει με το…σβήσιμο . Όταν δηλ. ξεκινά η διόρθωση του κειμένου.

Εμείς λοιπόν οι της δεύτερης παραγωγικής ηλικίας. Οι οποίοι δεν μπήκαμε ακόμη…στην Τρίτη. Οι ερασιτέχνες αρθρογραφούντες. Βρίσκουμε φιλόξενες απολύτως δωρεάν, στήλες στις τοπικές μας εφημερίδες.

Υπολογίζουμε 20-30 άτομα τους αρθρογραφούντες στην ΑΝΑΤΟΛΗ. Ελαφρώς λιγότερους τους αρθρογραφούντες στη ΝΕΑ ΕΠΑΡΧΙΑ. Θυμίζοντας ότι η ΑΝΑΤΟΛΗ εκδίδεται από Δευτέρα έως Παρασκευή. Η ΝΕΑ ΕΠΑΡΧΙΑ κάθε Τρίτη.

Η ρουμάνα γεροντολόγος Ασλάν. Στα ελιξήρια του γήρατος περιελάμβανε την αρθρογραφία. Να λειτουργεί το μυαλό κυκλικά. Όχι καναπεδόπληκτα. Όχι στατικά. Δείτε τις συνέπειες γεροντικής άνοιας. Του αλτσχάϊμερ.

Πολλαπλά τα οφέλη από το "ηλικιωμένο" υγιές μυαλό. Για το ίδιο το άτομο. Την οικογένεια. Το περιβάλλον. Την οικονομία του Δημοσίου. Την Πολιτεία.

Να λένε οι Πολιτικοί "για περήφανα γηρατειά". Αλλά και να πράττουν. Άμεσα ή έμμεσα.

Να περιλάβουν τις Περιφερειακές εφημερίδες στα προληπτικά ψυχοθεραπευτικά εργαλεία. Ανεξαρτήτως αν εργαλειοποιούνται ή όχι από το Δημόσιο. (δημοσιεύσεις κλπ)

Η ψυχοεργασία του ερασιτέχνη αρθρογράφου αρχίζει αφότου σφίξει στα δάκτυλα του το μολύβι. Συνεχίζεται όταν χτενίζει το γραφτό . Ολοκληρώνεται όταν το διαβάσει δημοσιευμένο. Στη φιλόξενη τοπική εφημερίδα. Με περίσσεια χαρά, αν κάποιος αναγνώστης τον συγχαρεί για το δημοσίευμα. Απόλυτη ψυχοικανοποίηση. Ψυχοθεραπεία. Που τον φορτίζει για επόμενο γραφτό.

Την χωρίς περιορισμούς. Την ειρηνική. Την ήπια ψυχοθεραπευτική αγωγή. Συνιστούν όλοι οι ψυχοθεραπευτές.

Καθότι οι ψυχικά, οι σωματικά ρωμαλέοι σταματούν μόνο την ημέρα. Που η εξασθένηση των ικανοτήτων τούς εμποδίζει σοβαρά.

Δυστυχώς, κάποιοι κυβερνητικοί του "τρείς το λάδι, τρείς το ξύδι, έξι το λαδόξυδο " δεν αντιλαμβάνονται. Αυτές τις παραμέτρους. Δείχνουν να μην επιθυμούν υπερήλικες πολίτες. Που αυξάνουν τις δαπάνες…συνταξιοδότησης.

Μια επιπλέον σημαντική προσφορά, των τοπικών εφημερίδων. Στο χώρο τον οποίο κινούμαστε. Καθόλου αμελητέα. Είναι η δωρεάν δημοσίευση: Ανακοινώσεων. Προσκλήσεων. Προγραμματισμών. Δραστηριοτήτων. Των ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ Συλλόγων. Του ευρύτερου περιφερειακού χώρου.

Μην αντιπαραθέσουν, κάποιοι την ηλεκτρονική δημοσίευση. Λίαν επιεικώς θα κριθούν ότι είναι εκτός χώρου.

Και η ηλεκτρονική ενημέρωση έχει μπει στη ζωή μας. Αλλά σημαιοφόρος παραμένει η τυπογραφία. Για την οποία ευελπιστούμε στο επόμενο γραφτό μας. Να αναφερθούμε ιστορικά.

Κάθε ενεργός ρεαλιστικά σκεπτόμενος πολίτης. Είναι σε θέση να απαριθμήσει δυνατότητες. Αύξησης δημοσίων εσόδων. Περιστολής δημοσίων δαπανών. Όπως αύξηση ωρών λειτουργίας Μουσειακών χώρων με μεγάλη επισκεψιμότητα. Πάταξη λαθρεμπορίας καυσίμων στην πράξη. Όχι στα λόγια και τις υπεκφυγές. Πάταξη περιπτώσεων αποφυγής πληρωμών ΦΠΑ. Χρησιμοποίηση εντελώς ακατοίκητων κτιρίων δημοσίου για κρατικές υπηρεσίες. Τρανταχτή περίπτωση το κτίριο ΚΕΡΑΝΗ στην οδό Πειραιώς. Πλήθος άλλων περιπτώσεων που ενεργοί πολίτες γνωρίζουν.

Ως γνωστόν τα έσοδα των Περιφερειακών εφημερίδων αντλούνται: Από τις κρατικές καταχωρήσεις. Από τις διαφημίσεις. Από τις συνδρομές. Τις ελεύθερες πωλήσεις.

Η διαφήμιση, ως ελαστική δαπάνη, πληγώνεται πρώτη σε κάθε αρνητική οικονομική συγκυρία. Πρώτα θα πληρωθούν οι μισθοί των εργαζομένων. Οι ασφαλιστικές οι φορολογικές εισφορές. Τα ενοίκια. Αν περισσεύουν θα εξεταστεί η δυνατότητα διαφήμισης. Πασίγνωστη είναι η οικονομική απραγία των διαφημιστικών εταιρειών. Όσες δεν έκλεισαν.

Οι συνδρομές. Οι ελεύθερες πωλήσεις αδυνατούν να καλύψουν το κόστος έκδοσης – κυκλοφορίας των Περιφερειακών εφημερίδων. Ιδιαίτερα κατά τη δεκαετή οικονομική κρίση που βιώνουμε. Αφού έχουν (κακώς) μειωθεί οι καλοπληρωτές συνδρομητές. Αφού περιορίστηκαν οι πωλήσεις. Αφού αυξήθηκε η ηλεκτρονική ενημέρωση. Που προτιμούν οι νεότεροι.

Απομένουν τα έσοδα από τις καταχωρήσεις του Δημοσίου. Τις οποίες η κυβέρνηση στοχεύει να καταργήσει. Δηλ. να εξαφανίσει τις Περιφερειακές εφημερίδες. Το φιλόξενο ,το απολύτως δωρεάν, σπίτι μας.

Κύριοι, όχι αναλγησίες στις Περιφερειακές εφημερίδες. Επανεξετάσετε το θέμα. Θα ωφεληθείτε.




Γιώργος Αλεβίζος

12-01-2021

 

Πηγή : Nέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας