Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2021

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΥ:Το μήνυμα που στέλνει σε όλους η Σοφία Μπεκατώρου

139348695_202638054918208_568377144050570256_o

 

Σκέφτομαι τη Σοφία Μπεκατώρου μετά τις αποκαλύψεις της και θέλω να την πάρω μια μεγάλη αγκαλιά ζεστή, τρυφερή, παρηγορητική!
Τώρα, εκτός από την ιστιοπλοΐα, έχω άλλο ένα λόγο να την θαυμάζω και να την υποστηρίζω!!

Θέλει θάρρος, θέλει κότσια, θέλει αντοχές, θέλει ψυχή, θέλει δύναμη, θέλει να ξεπεράσεις τη ντροπή σου, την ταπείνωση σου, την ενοχή σου, να κατορθώσεις να βγεις από τους σκοτεινούς λαβυρίνθους της ψυχής και του νου σου, θέλει πολλά…, για να μπορέσεις να δηλώσεις δημόσια μια τέτοια φρικιαστική εμπειρία, ένα τέτοιο έγκλημα που έγινε εις βάρος σου, έναν βιασμό σώματος και ψυχής.
Πολλές γυναίκες κακοποιούνται καθημερινά, χωρίς να τολμούν οι περισσότερες να το καταγγείλουν, πνιγμένες από φόβο και απόγνωση, από χαμηλή αυτοεκτίμηση, για λόγους οικογενειακούς, κοινωνικούς, οικονομικούς…
Ξέρω, δεν είναι τόσο απλό, αλλά, αν όλες οι γυναίκες είχαν διαβάσει «Το Δεύτερο Φύλο», της Σιμόν ντε Μποβουάρ, ίσως να είχαν συνειδητοποιήσει την αξία και τη δύναμη τους. Ίσως να είχαν αφυπνιστεί συμβάλλοντας έτσι στον περιορισμό και στην εξάλειψη της αντρικής βίας εις βάρος τους.
Μπράβο στη χρυσή ολυμπιονίκη μας που τόλμησε, που έκανε το βήμα, έστω και 20 χρόνια μετά, γιατί τώρα ένιωσε δυνατή, γιατί τώρα ένιωσε έτοιμη, γιατί τώρα ξεπέρασε την απόγνωση, γιατί είναι δικαίωμα της να το ανακοινώσει όποτε θέλει αυτή.


139895265_202638051584875_3170867404780818505_o
Ας ακούσουν το μήνυμα της τόσες και τόσες γυναίκες με παρόμοιες εμπειρίες, ας τολμήσουν να σηκώσουν κεφάλι και να τα βάλουν με αυτήν την ομερτά.
Παραθέτω απόσπασμα από ένα άρθρο του ψυχολόγου κ. Παπαγαθονίκου:
«Για τους βιαστές, όλες οι γυναίκες αποκτούν απεχθή χαρακτηριστικά, είναι ελαφρών ηθών και πρέπει να τιμωρηθούν. Στις συνεντεύξεις τους οι άνθρωποι αυτοί χαρακτηρίζουν τις γυναίκες ως «σκουπίδια» που «πήραν αυτό που τους άξιζε». Ο βιασμός είναι συνήθως μια σαδιστική πράξη. Αυτό που έχει σημασία για τον βιαστή, είναι το ότι το θύμα υποφέρει, ταπεινώνεται και εξευτελίζεται.
Η σεξουαλική διέγερση ενισχύεται από τον απόλυτο έλεγχο και κυριαρχία που ασκεί στο θύμα.
Η ταπείνωση και ο εξευτελισμός του θύματος παίζουν κομβικό ρόλο. Το θύμα αισθάνεται αβοήθητο και αυτό προκαλεί ηδονή στον βιαστή. Παρότι η συντριπτική πλειονότητα των βιαστών έχει βιώσει ιδιαίτερα τραυματικά γεγονότα στο παρελθόν, υπάρχουν και περιπτώσεις όπου δεν υπήρχε καμία ένδειξη τραύματος ή κακοποίησης.
Οι εγκληματίες αυτοί είναι συνήθως ψυχοπαθητικές προσωπικότητες που δεν αισθάνονται κανένα συναίσθημα για τους άλλους, οι οποίοι απλώς υπάρχουν για να ικανοποιούν τις ανάγκες τους. Αυτά τα χαρακτηριστικά, σε συνδυασμό με έντονο σαδισμό, τα βλέπουμε σε κατά συρροή σεξουαλικούς εγκληματίες…»
Φανταστείτε, πόσο πόνο, πόση απόρριψη, πόση πίκρα, πόση απογοήτευση, πόσα αναπάντητα «γιατί;», κουβαλούσε τόσα χρόνια σφραγισμένα μέσα του αυτό το κορίτσι…

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΥ

 

Πηγή : Style 100fm

Συνολικες προβολες σελιδας