Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021

Η θητεία της Μ. Δαρατσιανού στο Νοσοκομείο Σητείας εν μέσω κορονοιού

DSC03515

 

Το νοσοκομείο Σητείας, με πολλά χρόνια προβλήματα, από το κτιριακό μέχρι τον εξοπλισμό και το ελλιπές προσωπικό,  κλήθηκε να ανταποκριθεί στις αυξημένες και πολύ ειδικές ανάγκες που έφερε μαζί της η πανδημία του κορονοιού,

λειτουργώντας όμως παράλληλα κανονικά και τις υπόλοιπες κλινικές του, για να καλύψει τις ανάγκες του μεγάλου πληθυσμού που εξυπηρετείται από αυτό.

Την εικόνα της λειτουργίας του νοσοκομείου στον καιρό της πανδημίας , έδωσε χτες η αναπληρώτρια διοικήτρια Μαρία Δαρατσιανού, λίγο πριν κλείσει τον έναν χρόνο θητείας της στην διοίκηση του ΓΝΣ, μια θητεία που συνέπεσε με την εκδήλωση και την  έκρηξη στη  συνέχεια του ιού.

Κάναμε αγώνα δρόμου να ετοιμάσουμε νοσοκομείο, να εκπαιδεύσουμε προσωπικό και τα καταφέραμε, είπε η κ. Δαρατσιανού.

 

 

Η κλινική covid και οι προσλήψεις 

 

 

Η κλινική covid συστάθηκε με συνοπτικές διαδικασίες . Δημιουργήθηκε μια κλινική από την αρχή, είπε η διοικήτρια, πλήρως στελεχωμένη και με προβλέψεις για τις ιδιαιτερότητες της ασθένειας και των πασχόντων από αυτήν, όπως για παράδειγμα, δημιουργήθηκαν ειδικές ράμπες για την πρόσβαση του ΕΚΑΒ και των ασθενοφόρων.

Προσλήφθηκαν με γρήγορες διαδικασίες ,  ως  μόνιμο προσωπικό, ειδικευμένοι γιατροί μαιευτικής, καρδιολογίας, χειρουργικής, ουρολογίας, ακτινολογίας.

Αλλά το νοσοκομείο απέκτησε και επιπλέον επικουρικό προσωπικό,  με προσλήψεις 58 ατόμων όλων των ειδικοτήτων και 15 νοσηλευτές, που θα καλύψουν πάγιες θέσεις, όταν  το έμπειρο προσωπικό, μεταφερθεί στην δομή, όπου από τις 6 Φεβρουαρίου θα λειτουργούν τρία εμβολιαστικά κέντρα το πρωί  και τρία το απόγευμα, με έξι γιατρούς.

Το νοσοκομείο απόκτησε ειδικότητες που δεν είχε μέχρι τώρα: Διατροφολόγο και κοινωνική λειτουργός, παρέχει ψυχολογική στήριξη,  μέσω τηλεφώνου, στους κατοίκους του Παλαικάστρου, και, που όπως είπε η Μαρία Δαρατσιανού,  τώρα,  αυτή  στήριξη προσφέρεται και μέσω τηλεδιάσκεψης.

 

 

 

Εξοπλισμός και κτιριακό 

 

 

Παράλληλα, τα νοσοκομείο εξοπλίστηκε με μηχανήματα υψηλού κόστους, και το προσωπικό εκπαιδεύτηκε για να μπορεί να ανταποκριθεί ακόμα και σε ακραίες καταστάσεις.  Υπήρξαν επαναλαμβανόμενα μαθήματα από την επικεφαλής της Επιτροπής Λοιμώξεων Β. Καταξάκη.

Δράσεις όπως η εθελοντική αιμοδοσία ή η επίσκεψη κινητής μονάδας σε κοινότητες (έχει πραγματοποιηθεί μια επίσκεψη στην Ζήρο) έχουν ανασταλεί προς το παρόν λόγω των συνθηκών και θα επανέλθουν μαζί με την κανονικότητα, είπε η διοικήτρια του ΓΝΣ.

Στα του κτιρίου : Η υγρομόνωση που επείγει, έχει τροχοδρομηθεί. Μηχανικοί από την 7η ΥΠΕ ήρθαν στο νοσοκομείο  εκτίμησαν την κατάσταση, έγινε κοστολόγηση των βασικών αναγκών και υπάρχει χρηματοδότηση 55 χιλιάδων ευρώ από την ΥΠΕ.

Η ενεργειακή αναβάθμιση, επίσης έχει προχωρήσει, είπε η Μ. Δαρατσιανού.

Ανακαινίσεις και αλλαγές σε θαλάμους και ιατρεία, έχουν σχεδιαστεί και προχωρούν, με την μεγάλη συνδρομή χορηγών και ανθρώπων που δίνουν ό τι μπορούν  για το νοσηλευτικό ίδρυμα της Σητείας και είναι γνωστή η συνεισφορά του Συλλόγου Φίλων Νοσοκομείου και μεμονωμένων ατόμων.

ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Πηγή : Style100 Fm

Συνολικες προβολες σελιδας