Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021

Αισιοδοξία για την εξέλιξη της πανδημίας στην περιοχή από 7η ΥΠΕ και Νοσοκομείο Σητείας (BINTEO)

DSC03517

 

Το καλό  νέο εύρεσης μηδενικού νέου θετικού  κρούσματος κορονοιού στο Παλαίκαστρο από τα 150 rapid test, αλλάζουν τα δεδομένα για την κοινότητα και η ενημέρωση του μητρώου που διαχειρίζεται η Πολιτική Προστασία, μπορεί,  τις επόμενες μέρες, να οδηγήσει σε αλλαγή της απόφασης για σκληρό lockdown,με την επιστροφή στα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν και στην Σητεία.

Οι κάτοικοι με την υπεύθυνη και ψύχραιμη  στάση τους έφεραν αυτό το αποτέλεσμα και σήμερα στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν η διοικήτρια της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης Λένα Μπορμπουδάκη με την αναπληρώτρια διοικήτρια του Νοσοκομείου Σητείας Μαρία Δαρατσιανού, με την παρουσία της επικεφαλής της Επιτροπής Λοιμώξεων  Βασιλείας Καταξάκη, του προέδρου της Επιτροπής Διαχείρισης της πανδημίας Νίκου Σολιδάκη, των γιατρών της παθολογικής κλινικής Νεκταρίας Βασιλάκη και κ. Βασιλόπουλου, πήραν τα εύσημα για την στάση που επέδειξαν, μαζί με το μήνυμα πως δεν χωρά κανένας εφησυχασμός στην παρούσα φάση.

Αλλά, το σημαντικότερο , υπάρχει μια θετική εξέλιξη σε ένα από τα αιτήματα τους, που αφορά την  ενίσχυση των δομών υγείας στην κοινότητα .Οπως είπε η κ. Μπορμπουδάκη, υπάρχει αίτημα προς το υπουργείο Υγείας για την σύσταση περιφερειακού ιατρείου στο Παλαίκαστρο με πλήρη στελέχωση. Μένει να δούμε τον χρόνο απόκρισης από την πλευρά της κυβέρνησης.

Παρά τα περιστατικά στο Παλαίκατρο και τις εφτά νοσηλείες στην κλινική covid του νοσοκομείου Σητείας,  7 στην Σητεία(6 από αυτά στην ΜΕΘ), η κ. Μπορμπουδάκη εκτίμησε πως ο αυξημένος αριθμός νοσηλειών, δεν προβληματίζει ιδιαίτερα. Όπως είπε, η επιδημιολογική εικόνα σε όλη την Κρήτη παραμένει καλή. Μάλιστα εξέφρασε την εκτίμηση πως, παρόλο που εμφανίζονται κάποια κρούσματα και σε άλλες κοινότητες γύρω από την   Σητεία(εννοώντας προφανώς το Χαμέζι), πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά που αναδείχθηκαν από στενές επαφές με ασθενείς , όμως “Δεν διαφαίνεται πως υπάρχει συρροή κάπου”.

 

 

“Δεν παραβλέψαμε το πρωτόκολλο”

 

 

 

Η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ αναφέρθηκε στην απόλυτη πειθαρχία που τήρησε ο πληθυσμός που προσήλθε, σήμερα για την διενέργεια των τεστ και στην τήρηση όλων των κανόνων ασφάλειας, ευχαριστώντας τους κατοίκους και τους τοπικούς φορείς και διευκρίνισε στην ερώτηση μας, αν η νέα  διενέργεια τεστ στο Παλαίκαστρο σημαίνει αποδοχή πως τα υγειονομικά πρωτόκολλα μερικές φορές καλό είναι να παραβλέπονται, πως δεν έγινε κάτι τέτοιο. Αντιθέτως, είπε πως προβλέπεται η διενέργεια τεστ σε δεύτερη φάση και με ασφαλή χρόνο απόστασης ,για να ελεγχθούν οι στενές επαφές των θετικών και ο γενικός πληθυσμός, ώστε να υπάρχει επικαιροποιημένη καταγραφή της κατάστασης.

Η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ, ανακοίνωσε πως τα drive through rapid test στον πληθυσμό της Σητείας θα διενεργηθούν κατά πάσα πιθανότητα το Σάββατο και αυτήν  την φορά εκπονείται εναλλακτικό σενάριο για τον χώρο διεξαγωγής ώστε να μην υπάρξουν νέες αναβολές από απρόβλεπτες συνθήκες όπως ο καιρός.

Σχετικά με την κάλυψη κενών οργανικών θέσεων στο νοσοκομείο, μας είπε πως η ΥΠΕ είναι αποδέκτης αιτημάτων από τις διοικήσεις των νοσηλευτικών ιδρυμάτων και “όσα αιτήματα έχουν έρθει, έχουν εγκριθεί”. Σημείωσε μαζί και την  δυσκολία εύρεσης γιατρών κάποιων ειδικοτήτων, πανελλαδικό πρόβλημα, που γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπιστεί, αφ ενός με την παροχή οικονομικών κινήτρων , αφ ετέρου, πιο κεντρικά, μέσω συνεννόησης με τις ιατρικές σχολές ώστε να υπάρξει ενδιαφέρον από τους φοιτητές για αυτές τις ειδικότητες.

Ρωτήσαμε για την στελέχωση των εμβολιαστικών κέντρων , που από τις 6 Φεβρουαρίου θα λειτουργεί σε ειδική δομή του νοσοκομείου, τρία το πρωί και τρία το απόγευμα, και για το αν μετακινείται προσωπικό από το νοσοκομείο προς αυτά, με αποτέλεσμα την αποδυνάμωση του ιδρύματος,. Και η κ. Μπορμπουδάκη και η κ. Δαρατσιανού που παρενέβη, διαβεβαίωσαν πως η στελέχωση γίνεται με επιπλέον προσωπικό και με νοσηλευτές από την λίστα των επικουρικών.

 

“Ανταποκριθήκαμε άμεσα”

 

Αν και  μικρό νοσοκομείο, ανταποκριθήκαμε άμεσα, είπε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διαχείρισης της πανδημίας Νίκος Σολιδάκης,κάνοντας αναφορά στα είκοσι δύο κρεβάτια στους εφτά θαλάμους της κλινικής covid του νοσοκομείου, στον εξοπλισμό, με τρεις νέους  φορητούς αναπνευστήρες και δύο ακόμα που υπήρχαν στο νοσοκομείο και έγινε ο τι έπρεπε για να μπορούν να χρησιμοποιούνται σε αυτήν τη  κρίσιμη φάση.

DSC03530

Ο κ, Σολιδάκης αναφέρθηκε στην ψυχραιμία και σοβαρότητα που έδειξαν και συνεχίζουν να δείχνουν οι κάτοικοι του Παλαικάστρου και απηύθυνε  κάλεσμα σε όλους να εμβολιαστούν,  τονίζοντας πως δεν υπήρξε μέχρι τώρα καμία παρενέργεια σε κανέναν.

 

“Φαίνεται πως έχουμε αισιόδοξα μηνύματα”

Παραδειγματική, χαρακτήρισε τη  συμπεριφορά των κατοίκων του Παλαικάστρου η πρόεδρος της Επιτροπής Λοιμώξεων του νοσομομείου Βασιλεία Καταξάκη, που ήταν σήμερα στην κοινότητα , καλώντας όλους τους δημότες να τηρήσουν την ίδια στάση.

DSC03538

Έχοντας σηκώσει μεγάλο βάρος όλη την περίοδο της πανδημίας, η κυρία Καταξακη,  αυτή την φορά, είναι αισιόδοξη   “Φαίνεται πως έχουμε αισιόδοξα μηνύματα”, είπε , εκφράζοντας και την ευχή να κλείσει αυτή η περίοδος και να έχουμε θετικό πρόσημο.

Σε ερώτηση μας, για το πόσο αξιόπιστες είναι οι μετρήσεις από  το δείγμα λυμάτων κι αν μπορεί κανείς να βασίζεται σε αυτές, αφού μας διευκρίνισε πως δεν είναι ειδική, τόνισε πως αυτή η μέτρηση είναι ένα ακόμα εργαλείο και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται. Ένα βοηθητικό  εργαλείο, με τις μετρήσεις να μην  γίνεται σε 24ωρη βάση ή ακόμα να μειώνεται η αξιοπιστία τους από παράγοντες όπως πχ η βροχή, που δίνει όμως ένα μέσο όρο, μια εικόνα για το αν η κατάσταση είναι σταθερή, καλύτερη ή χειρότερη. Μια εικόνα μόνο.

Την δική τους εμπειρία κατέθεσαν οι γιατροί της Παθολογικής κλινικής, κ, Βασιλάκη και κ, Βασιλόπουλος, διαβεβαιώνοντας αρχικά, πως παρόλο το βάρος, η κλινική λειτουργεί κανονικά.

DSC03542

Αναφέρθηκαν στο τεράστιο βάρος που έχουν κληθεί να σηκώσουν, αλλά και στην ασφάλεια που παρέχουν στους ασθενείς με κορονοιό, με την επιστημονική τους κατάρτιση. ‘Έχουμε ανταποκριθεί με τον καλύτερο τρόπο”; είπαν, έχοντας νοσηλεύσει μέχρι και δώδεκα ασθενείς  επιβεβαιωμένα και ύποπτα κρούσματα   στην κλινική covid.

 

 

 

 Ένας χρόνος στην διοίκηση του νοσοκομείου 

 

 

 

Απολογισμό της μέχρι σήμερα θητείας της στο νοσοκομείο Σητείας έκανε η αναπληρώτρια διοικήτρια Μαρία Δαρατσιανού, που έπεσε πάνω στην συγκυρία του κορονοιου, έχοντας μαζί και τα  χρόνια προβλήματα, που αφορούν από κάλυψη κενών θέσεων ιατρών και νοσηλευτικών, μέχρι το κτιριακό και τεχνικά θέματα..

DSC03515

Η Μαρία Δαρατσιανού αναφέρθηκε σε μια πρωτόγνωρη προσπάθεια  ένα αγώνα δρόμου, που είχε ως αποτέλεσμα  μια πλήρως στελεχωμένη κλινική covid, πρόσληψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, απόκτηση ιατρικού και νοσηλευτικού εξοπλισμού και μέσω της ΥΠΕ αλλά και από δωρεές και χορηγίες, σε δράσεις όπως οι αιμοληψία και το κινητό ιατρικό κλιμάκιο που έχει επισκεφτεί την Ζήρο,  πρόθεση ήταν και εξακολουθει να είναι να έχει συνεχή δράση, αλλά η πανδημία άλλαξε τα σχέδια.

 

 

Αναλυτικά, ο απολογισμός του ενός περίπου χρόνου της Μαρίας Δαρατσιανού, αύριο

ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

 

Πηγή : Style 100Fm

Συνολικες προβολες σελιδας