Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021

597 εμβολιασμοί έχουν γίνει στο νομό Λασιθίου

 

Συνεχίζεται αυτές τις ημέρες ο εμβολιασμός των ηλικιωμένων άνω των 85 ετών, των ιδιωτών γιατρών και των εργαζομένων σε ιδιωτικές κλινικές και μονάδες υγείας.

Στο νομό Λασιθίου είχαν γίνει μέχρι χθες 597 εμβόλια, σύμφωνα με την επίσημη πλατφόρμα emvolio.gov.gr. Στην υπόλοιπη Κρήτη έχουν γίνει 1.031 εμβόλια στα Χανιά, 2.996 στο Ηράκλειο και 488 στο Ρέθυμνο.

Ελάχιστες και οι περισσότερες ήπιες είναι οι παρενέργειες που έχουν καταγραφεί στη χώρα μας από τον εμβολιασμό για τον κορονοϊό, όπως είπε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου. Οι συνήθεις είναι πόνος στο σημείο της ένεσης, πυρετός και ήπια μυϊκή αδυναμία στο χέρι. Μιλώντας η κα Θεοδωρίδου για τις αλλεργικές αντιδράσεις, οι οποίες είναι σπανιότερες σε συχνότητα, εξήγησε ότι «οι σοβαρές που έχουν καταγραφεί είναι τέσσερις μέχρι στιγμής, όπου σε όλες υπήρξε ανάταξη όσων είχαν εμβολιαστεί» και εμφάνισαν τις αντιδράσεις αυτές με χορήγηση αδρεναλίνης που διαθέτουν τα εμβολιαστικά κέντρα. Αναφέρθηκε επίσης σε μία περίπτωση που καταγράφηκε σε άτομο που είχε εμβολιαστεί και κάποιες ημέρες μετά εμφάνισε οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια και τόνισε ότι από την παρακολούθηση του στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι ο εμβολιασμός δεν σχετίζονταν με την εμφάνιση της νόσου.

Πρόσθεσε ότι υπάρχει μία πιθανή αστοχία 5% του εμβολιασμού κατά την πρώτη δόση, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχει μία μικρή πιθανότητα το εμβόλιο να μην καλύπτει κάποιους από όσους κάνουν την πρώτη δόση, αλλά αυτή είναι πολύ μικρή.

Η κ. Θεοδωρίδου απάντησε επίσης σε τρεις συχνές -όπως είπε- ερωτήσεις που απασχολούν τον κόσμο και αφορούν την περίοδο του εμβολιασμού.

  • Η πρώτη ερώτηση είναι αν το εμβόλιο προκαλεί νόσο; Κατηγορηματικά απάντησε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει και είναι απολύτως λανθασμένο. «Εάν κάποιος νοσήσει ενώ είχε εμβολιαστεί, αυτό σημαίνει ότι ο λοίμωξη είχε δρομολογηθεί και προκληθεί προηγουμένως» ανέφερε.
  • Ένα δεύτερο ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσο κάποιος μπορεί να έχει ένα θετικό τεστ αφού έχει εμβολιαστεί. «Ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού δεν θετικοποιεί ούτε το rapid ούτε το μοριακό έλεγχο», σημείωσε. Σε κάποιες περιπτώσεις που έχει παρατηρηθεί οι άνθρωποι είχαν ήδη μολυνθεί πριν τον εμβολιασμό, εξήγησε.
  • Για το χρονικό περιθώριο που απαιτείται από τη στιγμή που γίνεται ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού για το εμβόλιο της γρίπης και του πνευμονιόκοκκου, η καθηγήτρια ήταν ξεκάθαρη και τόνισε ότι «15 ημέρες πριν από τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού και 15 μέρες μετά, μπορούν να γίνουν και τα δύο αυτά εμβόλια».

Πηγή : Ανατολή

 

Συνολικες προβολες σελιδας