Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2020

Τα όπλα της Σητείας κατά της εσωστρέφειας και του απομονωτισμού

Τα όπλα της Σητείας κατά της εσωστρέφειας και του απομονωτισμού

Δεν αρκεί να έχεις αξιόλογα οικοσυστήματα. Χρειάζεται να τα προστατεύεις και να τα αναδεικνύεις με τρόπο εύστοχο και αποτελεσματικό

Τα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά της Κρήτης αποτελούν ισχυρά συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Προσδίδουν στο φυσικό τοπίο ξεχωριστή αξία. Το ανάγλυφο της ενδοχώρας της την καθιστά τόπο ελκυστικό. Δεν είναι καθόλου τυχαία η αθρόα προσέλευση επισκεπτών, Ελλήνων και ξένων. 

Ξεχωρίζουν βέβαια, ο εμβληματικός Ψηλορείτης και τα εντυπωσιακά Λευκά Όρη. Ωστόσο, πολλές είναι οι περιοχές, ειδικά σε ορεινούς όγκους που διαθέτουν ανεκτίμητο περιβαλλοντικό και πολιτισμικό απόθεμα. Μεταξύ αυτών και το Γεωπάρκο Σητείας, το οποίο καταλαμβάνει έκταση περίπου 500 τ.χ. και βρίσκεται στο ανατολικότερο τμήμα της Κρήτης. Συμπεριλαμβάνεται δε στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Μια πρόσφατη συνάντηση στην Πολωνία, όμως, στο τριήμερο B2B workshop εναλλακτικού τουρισμού, έδειξε ότι δεν αρκεί να έχεις αξιόλογα οικοσυστήματα. Χρειάζεται να τα προστατεύεις και να τα αναδεικνύεις με τρόπο εύστοχο και αποτελεσματικό, συνδέοντάς τα με τη ζώσα πραγματικότητα. 

Δεν είναι νεκροί τόποι, τους οποίους εκθειάζουμε, κρατώντας τους μακριά από τις δυνατότητες και ευκαιρίες αξιοποίησης τους. Ούτε πρέπει να τους αντιμετωπίζουμε ως νησίδες, αποκομμένες από τις ανάγκες της βιώσιμης ανάπτυξης. Με μια τέτοια μουσειακή αντίληψη, είναι φυσικό να μην μπορούμε να επενδύσουμε στα πλεονεκτήματα του Γεωπάρκου. Και πρωτίστως, να αδυνατούμε να αναπτύξουμε σε αυτό διάφορες μορφές εναλλακτικού τουρισμού. 

Το αρνητικό μήνυμα της συνάντησης της Πολωνίας ήταν ότι δεν υπήρξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον από την τουριστική αγορά της. Το μήνυμα αυτό οφείλουν να το λάβουν σοβαρά υπόψη τους όλοι οι φορείς της περιοχής και κυρίως ο Δήμος Σητείας. Είναι το δεύτερο καμπανάκι έπειτα από την απώλεια της Σχολής Ξεναγών που διεκδίκησε και πέτυχε το Ρέθυμνο. 

Φαίνεται καθαρά πλέον ότι τελευταία χρόνια κάτι πάει στραβά στη συγκεκριμένη περιοχή. Αντί οι ιθύνοντες (Δήμος, φορείς κ.λπ.) να αξιοποιούν εύστοχα τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, στρέφοντας το βλέμμα τους στο παρόν και στο μέλλον σκιαμαχούν, επισείοντας  ανύπαρκτους κινδύνους.  

Οι εναλλακτικές μορφές Τουρισμού, η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελούν τα ισχυρά όπλα της Σητείας. Το Γεωπάρκο της, η Μονή Τοπλού, η ήπια τουριστική δραστηριότητα, η ηλιακή και αιολική ενέργεια  συνιστούν μεγάλες ευκαιρίες για την ευημερία της. Αρκεί να αποδεσμευτεί από λογικές εσωστρέφειας και περιχαράκωσης. Με απομονωτισμό δεν θα μπορέσει να διεκδικήσει και να πετύχει την επέκταση του ΒΟΑΚ έως τη Σητεία.

 

Πηγή : Cretalive

Συνολικες προβολες σελιδας