Σουνίτες – Ερντογάν – Σιίτες
Γράφει ο Γιώργος Αλεβίζος – Πρόεδρος Μικρασιατών, Ποντίων και Αρμενίων Σητείας
Εσύ που μας τα λες καταλαβίστικα δεν μας γράφεις για Σουνίτες – Σιίτες; Να γράψω του υποσχέθηκα. Κι ευχαριστώ την «Ανατολή», τη «Νέα Επαρχία» τον Sitia Fm 95,5, τον Style 100 και όλα τα ΜΜΕ που φιλοξενούν τα γραφτά μας.
Το Ισλάμ, η νέα φοβερή δύναμη, έκανε την εμφάνιση της στο Βυζάντιο επί αυτοκρατορίας (610-641) του επιτυχημένου αυτοκράτορα Ηρακλείου (575 – 645).
Όταν ο Ηράκλειος παρέλαβε
την αυτοκρατορία ήταν σε άθλια κατάσταση: Άδεια ταμεία. Στρατός δραματικά
λιγότερος από τον απαραίτητο. Με μειωμένο ηθικό. Διοίκηση εντελώς διεφθαρμένη.
Ο Ηράκλειος κατετρόποσε τους Πέρσες του Χοσρόη. Απελευθέρωσε την Μικρά Ασία,
την Αρμενία, την Ατροπατηνή Μηδία (Αζερμπαϊτζάν). Ενώ την Κωνσταντινούπολη, την
περίοδο απουσίας του Ηρακλείου, υπερασπιζόταν ο πατριάρχης Σέργιος και ο
πατρίκιος Βώνος. Αποκρούοντας τις επιθέσεις των Αβάρων ο πατριάρχης Σέργιος
κρατούσε την εικόνα της Παναγίας στα χέρια. Γύριζε πάνω στα τείχη για να
εμψυχώσει τους υπερασπιστές.
Οι Βυζαντινοί απέδωσαν τη νίκη στην «Υπέρμαχον Στρατηγόν» τη Θεοτόκο. Προς τιμή
της ψάλλονται Ακάθιστοι Ύμνοι (ακάθιστοι, γιατί δεν επιτρέπεται, ενώ ψάλλονται,
να είναι καθισμένοι οι πιστοί).
Κουρασμένος ο μεγάλος στρατηλάτης
Ηράκλειος. Ξεθυμασμένες οι πολεμικές του αρετές. Δεν έσπευσε να αναχαιτίσει
τους Άραβες. Την αναδυόμενη αντίπαλη δύναμη που κατέλαβε την Δαμασκό, την
Αίγυπτο, την Ιερουσαλήμ και την Αντιόχεια. Το 641, κατά τη διάρκεια των φοβερών
αραβικών επιδρομών, πέθανε ο Ηράκλειος.
Κατά τον ιστορικό Οστρογκόρσκι, «Ο Ηράκλειος υπήρξε ο δημιουργός του
Μεσαιωνικού Βυζαντίου, του οποίου η οργάνωση είναι ρωμαϊκή. Η γλώσσα και ο
πολιτισμός ελληνικός. Και η πίστη χριστιανική.»
Τον 5ο έως τον 7ο αιώνα αναδείχθηκε η χριστολογική αίρεση ο Μονοφυτισμός, που δημιούργησε ο Ευτυχής. Και αποδεχόταν μία και μόνο φύση, τη θεία του Χριστού. Καταδικάστηκε το 451 από τη Σύνοδο της Χαλκηδόνας επί Μαρκιανού (392-457), συζύγου της πανάσχημης Πουλχερίας η οποία είχε δώσει όρκο αγνότητας.
Ο Μικρασιατισμός πήρε χαρακτήρα πολιτικής αντίθεσης προς το Βυζάντιο. Ο Ηράκλειος, θέλοντας να κατευνάσει τη διαμάχη ορθοδόξων και μονοφυσιτών, ανέθεσε στον πατριάρχη Σέργιο να βρει μια συμβιβαστική λύση. Ο Σέργιος υποστήριξε στην «Έκθεση» του, ότι ο Χριστός έχει βέβαια δύο φύσεις, αλλά μία θέληση. Και δημιούργησε μια νέα αίρεση, τον Μονοθελητισμό.
Οι διώξεις των μονοφυσιτών, που αποτελούσαν συμπαγείς μάζες στις μεσανατολικές χώρες, ώθησε τους μονοφυσίτες στον Μωαμεθανισμό. Με συνέπεια να χαθούν νωρίς για το Βυζάντιο οι ανατολικές επαρχίες του. Χαρακτηριστικά γράφει ο έξοχος βυζαντινολόγος H. Gregoire: “O Ευτυχής δημιούργησε τον Μωάμεθ». Αλλά και ο Μωάμεθ δημιούργησε τον Καρλομάγνο, που εμπόδισε την εξάπλωση του Μωαμεθανισμού.
Ο 7ος αιώνας συνδέεται με την αφύπνιση και εξάπλωση του αραβικού κόσμου. Οι Άραβες ανήκουν στη λευκή φυλή. Είναι Σημίτες, συγγενείς των Εβραίων. Ζούσαν ως νομάδες στη χερσόνησο της Αραβίας από τους προϊστορικούς χρόνους. Θρέμματα της ερήμου, ζούσαν βίο νομαδικό, οργανωμένοι σε φυλές. Ήταν λιτοδίαιτοι, συνηθισμένοι στις κακουχίες. Προ του Μωάμεθ λάτρευαν ορισμένα δαιμονικά πνεύματα, τα «τζιν» και είχαν σαν κοινό θρησκευτικό κέντρο τη Μέκκα, όπου φυλάσσεται ο ο ιερός λίθος Καάμπα.
Στη Μέκκα, περί το 570, γεννήθηκε ο Μωάμεθ, ο πρώτος που ένωσε όλες τις φυλές σε ενιαίο κράτος. Τους έδωσε μία κοινή γλώσσα και θρησκεία. Ήταν ορφανός, φτωχός, απαίδευτος. Έγινε οδηγός καμήλων. Νυμφεύθηκε την πλούσια χήρα Χαδίζα και απέκτησαν 4 κόρες. Η ενασχόληση του με το εμπόριο του. Η ενασχόληση του με το εμπόριο του εξασφάλισε πλούτο και μόρφωση. Οι επαφές του με χριστιανούς και εβραίους εχίαν μεγάλη επίδραση στην πνευματική του συγκρότηση. Ύστερα από μακρά εκούσια απομόνωση για αυτοσυγκέντρωση, σπουδή και μελέτη μπόρεσε να διαμορφώσει μια νέα θρησκεία, που εξελίχθηκε σε ένα μεγάλο πολιτικό και θρησκευτικό κίνημα.
Το 610 ο Μωάμεθ άρχισε να κηρύσσει στη Μέκκα. Το 622, με την έναρξη των εκστρατειών του Ηρακλείου, υποχρεώθηκε να μεταβεί στη Μεδίνα. Το έτος 622, καλούμενο Hijra - Εγίρα (μετοικεσία) θεωρείται αφετηρία της ισλαμικής θρησκείας. Ο Μωάμεθ πέθανε το 632 αφήνοντας διάδοχο του τον Αμπού Μπακρ.
Η νέα θρησκεία, ο ισλαμισμός (πίστη) ή μουσουλμανισμός (πιστοί) ή μωαμεθανισμός (από το όνομα του ιδρυτή), στηρίζεται σε αρχές ιουδαϊκές και χριστιανικές. Τα κύρια δόγματα της, σύμφωνα με το ιερό βιβλίο του Ισλάμ - το Κοράνι, είναι:
- Ένας θεός υπάρχει ο Αλλάχ και προφήτης του είναι ο Μωάμεθ.
- Η ψυχή του ανθρώπου είναι αθάνατη.
- Οι πράξεις και η πορεία στη ζωή των ανθρώπων είναι καθορισμένες από τον θεό (κισμέτ).
- Απαγορεύεται η παράσταση του θείου με εικόνες ή αγάλματα (αντι-εικονική θρησκεία).
- Περιορίζει το ιερατείο μόνο στους κήρυκες και δασκάλους. Διδάσκει την ειρήνη, την αγάπη, την αδελφοσύνη, τον αυτοέλεγχο, τη γενναιοφροσύνη(...αρετές τις οποίες ο Ερντογάν γράφει... όπου νομίζει). Με αυτές τις εντολές του Μωάμεθ διακρίνεται ο μουσουλμάνος από τους άπιστους.
- Όλοι οι πιστοί είναι υποχρεωμένοι να συμβάλλουν στη διάδοση του Ισλάμ. Ακόμη και με τα όπλα. Η υποχρέωση αυτή προκάλεσε τους «Ιερούς Πολέμους» (τζιχάντ). Το ξίφος είναι το κλειδί του ουρανού (...δόγμα του Ερντογάν).
Οι «Ιεροί Πόλεμοι» των Αράβων έφεραν τις πρώτες κατακτήσεις. Ιδρύεται το πρώτο αραβικό κράτος. Η Συρία με πρωτεύουσα τη Δαμασκό υπό τον άραβα Μωαβιά (661-750). Οι Ομμεϋάδες κατακτούν τη βόρεια Αφρική. Το 711 ο στρατηγός Ταρίκ περνά τις Στήλες του Ηρακλέους, που έκτοτε φέρουν το αραβικό Gibel-al Taric (βουνό του Ταρίκ) Γιβραλτάρ. Το 717 η προέλαση του Μασλαμά αναχαιτίζεται προς της Κωνσταντινούπολης από τον Λέοντα Γ΄. Στη Δύση ο Αββδουραχάν συντρίβεται το 732 στο Πουατιέ από τον Κάρολο Μαρτέλ.
Την ίδια εποχή δημιουργείται στον αραβικό κόσμο μια μεγάλη ρωγμή, η οποία διατηρείται μέχρι σήμερα. Στη Μέκκα πεθαίνει με βίαιο θάνατο ο Αλί, γαμπρός του προφήτη Μωάμεθ. Αυτό χωρίζει τους Άραβες σε Σουνίτες, δηλαδή τους ορθόδοξους και Σχιίτες ή Σιίτες, τους αιρετικούς.
Οι Σουνίτες (από το σούννα = ορθόδοξη πίστη και ερμηνεία του Ισλάμ) είναι οπαδοί της νόμιμης διαδοχής των τριών πρώτων διαδόχων, χαλιφών και των Ομμεϋαδών. Οι Σιίτες είναι υποστηρικτές των κληρονόμων του Αλί (γαμπρού του Μωάμεθ). Η διαίρεση αυτή δεν έχει πάψει να χωρίζει τους μουσουλμανικούς λαούς μέχρι σήμερα. Η πλειοψηφία των αραβικών κρατών και οι Τούρκοι είναι Σουνίτες. Ο σεϊχουλισλάμης Ερντογάν επιδιώκει να ηγηθεί του σουνιτικού μουσουλμανικού τόξου και να αναγνωρισθεί από τους αδελφούς μουσουλμάνους ως ένας μεθύστερος προφήτης. Ως ένας μεθύστερος στρατηγός Ταρίκ ή ένας Αββδουραχάν.
Όμως το μεγαλύτερο τμήμα του Ιράν (Περσία) και μέρος του Ιράκ είναι Σιίτες, οι οποίοι αντιτίθενται στα ονειροπόλα σχέδια του Ερντογάν. Το θρησκευτικό μίσος μεταξύ Σουνιτών – Σιϊτών παραμένει άσβεστο. Πριν λίγα χρόνια Σιίτες εισέβαλαν από το Ιράν στο Ιράκ και κατέσφαξαν Σουνίτες. Το δολοφονικό μένος και οι πράξεις των μουσουλμανικών αυτών ιδεολογιών δεν κοινολογούνται από τα δικά τους ΜΜΕ. Μετά τη διάλυση του υπαρκτού σοσιαλισμού και την άρση της αντιπαράθεσης κομμουνισμού – καπιταλισμού τη δεκαετία του ΄80, η παγκόσμια οικονομική ελίτ τροφοδότησε τη νέα αντιπαράθεση χριστιανισμού – μουσουλμανισμού.
Αρχής γενομένης από την
έλευση του Χομεϊνί στην ηγεσία του Ιράν. Εκπαραθυρώνοντας τον Σάχη της Περσίας.
Ο οποίος με τη δύναμη, τον πλούτο του πετρελαίου επεδίωκε να γίνει η τρίτη
δύναμη ανάμεσα σε Σοβιετία και ΗΠΑ.
Τα μετέπειτα μουσουλμανικά, τζιχαντιστικά κινήματα (Μπιν Λάντεν, Δίδυμοι Πύργοι
κλπ.) λίγο πολύ είναι γνωστά. Εμείς ας κρατήσουμε την αντιπαλότητα
Σουνιτών-Σιϊτών που ίσως φρενάρει τον ακατανόητο Ερντογάν.
Γιώργος Αλεβίζος
10/11/2020
Πηγή : Sitiafm 95.5