Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020

Αυξάνονται τα κρούσματα στο Νομό Λασιθίου, σοβαρό πρόβλημα από τα εισαγόμενα κρούσματα κορονοϊού

Σαράντα πέντε κρούσματα κορονοϊού έχει το Λασίθι το τελευταίο δεκαπενθήμερο, σύμφωνα με την επίσημη καταγραφή του ΕΟΔΥ.

Έτσι, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Μιχάλη Ατσαλάκη στην εφημερίδα ΑΝΑΤΟΛΗ, από την προηγούμενη Τετάρτη 4 Νοεμβρίου μέχρι χθες 12 Νοεμβρίου, ο Οργανισμός κατέγραψε τα παρακάτω κρούσματα ανά ημέρα: πέντε νέα κρούσματα έδωσε χθες, επτά νέα κρούσματα έδωσε την Τετάρτη, την Τρίτη είχε δώσει ένα, την Δευτέρα έξι, την περασμένη Κυριακή επτά, το Σάββατο δύο, την Παρασκευή τρία, την Πέμπτη κανένα και την περασμένη Τετάρτη τέσσερα.

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι η εβδομάδα αυτή σηματοδοτεί για το Λασίθι την πρώτη μεγάλη καταγεγραμμένη έξαρση της πανδημίας, που φανερώνει από τον τρόπο που εξελίσσεται πως υπάρχει πρόβλημα από εισαγόμενα κρούσματα κορονοϊού. Την ακριβώς προηγούμενη εβδομάδα από τις 27 Οκτωβρίου έως και τις 3 Νοεμβρίου τα περιστατικά δεν ξεπέρασαν τα δέκα και μάλιστα ποτέ δεν υπήρξε αριθμός που να ξεπερνάει τα τρία κρούσματα ώστε να προκαλέσει ανησυχία.

Είναι προφανές λοιπόν πως το τελευταίο δεκαπενθήμερο, σύμφωνα με την επίσημη καταγραφή του ΕΟΔΥ, ο Νομός Λασιθίου έφτασε τα 45 κρούσματα κορονοϊού, στοιχείο που μαρτυρεί πως η πανδημία είναι παρούσα και απειλητική.

 

Δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός

 Αξίζει να σημειωθεί επίσης πως η αύξηση των κρουσμάτων από δέκα σε τριανταπέντε και ο τριπλασιασμός τους από την μία εβδομάδα στην άλλη, μαρτυρεί πως η μεταδοτικότητα είναι μεγάλο στοιχείο που υποδηλώνει πως δεν μπορεί να υπάρχει εφησυχασμός. Ακόμα και σ’ ένα τόσο μικρό χρονικό διάστημα κι ενώ η διασπορά στην κοινότητα δεν μπορεί να θεωρηθεί υπερβολική, το φαινόμενο μαρτυρεί πως θα πρέπει τα μέτρα αποκλεισμού να φέρουν αποτέλεσμα, διαφορετικά την επόμενη εβδομάδα θα οδηγηθούμε σε διψήφιο αριθμό κρουσμάτων ανά ημέρα πλησιάζοντας τα 100 κρούσματα με βάση την εκθετική αυξητική τάση που καταγράφεται.

Θα πρέπει βέβαια να επισημανθεί πως το Λασίθι δεν βρίσκεται στις θέσεις εκείνων των μικρών πληθυσμιακά νομών της χώρας που έχουν υποστεί μεγάλο πλήγμα από την πανδημία και συνεπώς η κατάσταση θα πρέπει να θεωρείται ελεγχόμενη. Το γεγονός ωστόσο ότι μόλις μία ημέρα την περασμένη εβδομάδα δεν είχαμε κρούσμα, αποδεικνύει πως τα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω ανταποκρίνονται στα πραγματικά δεδομένα, αφού φαίνεται πως δεν υπάρχει πλέον καμία μέρα που να μην καταγραφούν κρούσματα, όταν τον Οκτώβριο είχαμε σπάνιες καταγραφές.

 

Πηγή  : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας