Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020

“Αναλογικά τα κρούσματα στο Νομό Λασιθίου είναι λίγο χαμηλότερα από την Αττική”

 

«Η καραντίνα ήταν ένα απαραίτητο μέτρο για να δώσουμε τη δυνατότητα στο υγειονομικό σύστημα, και κυρίως σε περιοχές όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, να ισορροπήσει και να είναι σε μια δυνατότητα να περιθάλψει και να προσφέρει την βοήθεια που χρειάζονται οι άνθρωποι. Υπό αυτή την έννοια, ναι, ήταν απαραίτητο.

Το lockdown δεν αντιμετωπίζει την πανδημία υπό την έννοια του ότι δεν θα ξαναέχουμε πρόβλημα, αλλά βοηθά το υγειονομικό σύστημα να ισορροπήσει», επισημαίνει στην ΑΝΑΤΟΛΗ και στο δημοσιογράφο Νίκο Σγουρό ο Διευθυντής της Πνευμονολογικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ και Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης, Λασιθιώτης στην καταγωγή (ο πατέρας του από το Οροπέδιο, η μητέρα του από την Ιεράπετρα).

 

Για τα συνεχώς αυξανόμενα τις τελευταίες ημέρες κρούσματα στο Νομό Λασιθίου, ο κ. Τζανάκης επισημαίνει πως «σημαίνουν ότι ο κόσμος πρέπει να επιδείξει πολύ μεγάλη προσοχή τηρώντας τα μέτρα» και υποθέτει «πως η κατάσταση αυτή θα κατασταλεί τις επόμενες μέρες, από την άποψη πως τα περισσότερα συνδέονται με κάποιες μικροσυρροές σε υπηρεσίες ή άλλα μέρη».

Πρακτικά, 6-7 διαγνωσμένα κρούσματα «μεταφράζονται» σε περίπου 300 αντίστοιχα κρούσματα σε επίπεδο Αττικής. Με τα νούμερα αυτά και με μια αναγωγή ανά 100.000 πληθυσμό, καταδεικνύεται, σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, ότι αναλογικά το Λασίθι βρίσκεται σε κρούσματα λίγο κάτω από την Αττική.

«Δεν είναι κάτι απλό, πρέπει να υπάρξει μεγάλη προσοχή. Όταν η Αττική έχει 400 κρούσματα με 4 εκατομμύρια πληθυσμό, εάν κάνει κάποιος μια απλή μέθοδο των τριών θα προκύψει ότι στους 70.000 που είναι περίπου ο πληθυσμός του Νομού Λασιθίου τα κρούσματα είναι πολλά».

Αυτά που καταδεικνύουν τα εν λόγω μαθηματικά μοντέλα του κ. Τζανάκη σε επίπεδο Κρήτης, είναι ότι από τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου, «από εκεί που είχαμε 10, 15, 20 το πολύ κρούσματα, ξαφνικά αυτά εκτοξεύθηκαν σε 40, 50, 60. Και εκεί που στο Λασίθι είχαμε ένα ή κανένα, τώρα έχουμε 6 ή 7. Και πιστεύω τις επόμενες ημέρες θα αυξηθούν.

Ενδεχομένως στο Λασίθι υπήρξαν άνθρωποι που ήλθαν από “κόκκινες” περιοχές, μόλυναν κάποιους ντόπιους και ο ιός πέρασε στην κοινότητα. Κατά πάσα πιθανότητα, τώρα υπάρχει συρροή στον Άγιο Νικόλαο. Θα δούμε πόσα ακόμη κρούσματα θα δώσει αυτή η συρροή, πιστεύω όμως ότι θα κατασταλεί».

 

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας