Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2020

Δεν αποσαφηνίζεται ο αριθμός των κρουσμάτων στο ν. Λασιθίου, πως καταγράφονται τα κρούσματα στον ΕΟΔΥ

 

Ρεκόρ θανάτων και κρουσμάτων είχαμε σήμερα σε όλη την χώρα καθώς ανακοινώθηκαν 2.752 νέα κρούσματα του νέου ιού με 43 νεκρούς και 297 διασωληνωμένους. Ρεκόρ όμως είχαμε και στην Κρήτη αλλά και στο νομό Λασιθίου με 7 νέα κρούσματα.

Για τα κρούσματα, όπως γίνεται μέχρι τώρα, δεν αποσαφηνίζεται ακριβώς ο αριθμός αλλά και σε ποιες πόλεις του νομού μας βρίσκονται.

«Ο ΕΟΔΥ καταγράφει κρούσματα με βάση το AMKA κάθε ασφαλισμένου. Την περιοχή δηλαδή που έχει δηλωθεί», επισημαίνει ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υγείας Περιφέρειας Κρήτης Μανόλης Λουμπούνης, εξηγώντας πως υπάρχουν πάντα διαδικασίες διόρθωσης στην πορεία, εφόσον δεν πρόκειται για κατοίκους της περιοχής που έχει εκδοθεί το AMKA. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως αν Λασιθιώτης επιβεβαιωθεί για παράδειγμα ως κρούσμα στην Αθήνα όπου είναι μόνιμος κάτοικος ή στη Θεσσαλονίκη ή σε άλλη πόλη της χώρας ως φοιτητής, χρεώνεται καταρχήν στον τόπο καταγωγής. Συνεπώς, είναι ξεκάθαρο πως αυτό μπορεί να παρουσιάζει μια όχι τόσο ακριβή εικόνα για τα πραγματικά δεδομένα σε μια τοπική κοινωνία. Σε κάθε περίπτωση, εκείνο που έχει σημασία είναι πως ακολουθούν διορθώσεις που αποτυπώνουν την πλήρη εικόνα, η οποία είναι καταγεγραμμένη μόνο στον ΕΟΔΥ.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Μιχάλη Ατσαλάκη στην ΑΝΑΤΟΛΗ ακόμα και κάτω από αυτές τις εξαιρετικά δυσχερείς συνθήκες όπου τα κρούσματα είναι όλα γνωστά μόνο στον ΕΟΔΥ, είναι η πρώτη φορά που στο Λασίθι έχουμε φτάσει σε τέτοιο αριθμό κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας. Αυτό αποδεικνύει πως η έξαρση της covid 19 δεν έχει επηρεάσει μόνο τις μεγάλες πόλεις και την ηπειρωτική Ελλάδα αλλά έχει φτάσει και στην Κρήτη όπου παρουσιάζεται αύξηση των κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες του νησιού.

«Δεν έχουμε εικόνα παρά μόνο για τα περιστατικά που έχουμε στα νοσοκομεία, συνεπώς δεν μπορούμε να μιλάμε για σύνολο περιστατικών», σημειώνει ο Συντονιστής Covid 19 στο Λασίθι χειρουργός Δρ. Νίκος Μουδατσάκης, εξηγώντας πως δεν υπάρχει πίεση στο σύστημα υγείας από περιστατικά.

«Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι πως όπου υπάρχει κρούσμα γνωστό ακολουθείται η προβλεπόμενη διαδικασία», εξηγεί ο κ. Μουδατσάκης, υπενθυμίζοντας πως αν δεν υπάρχουν συμπτώματα που απαιτούν νοσηλεία υπάρχει κατ’ οίκον περιορισμός και τήρηση των απαιτούμενων μέτρων. Σε περίπτωση που κρίνεται απαραίτητο, τότε προκύπτει και νοσηλεία.

Πηγή : Ανατολή

 

Συνολικες προβολες σελιδας