Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2020

Ελάχιστοι εκπαιδευτικοί ψήφισαν και στο Λασίθι

Με μεγάλη νικήτρια την αποχή, πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο σε όλη τη χώρα οι εκλογές για την ανάδειξη των αιρετών εκπροσώπων στα υπηρεσιακά συμβούλια των εκπαιδευτικών. Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Νίκου Σγουρού στην ΑΝΑΤΟΛΗ η διαδικασία για πρώτη φορά διεξήχθη ημέρα Σάββατο και με ηλεκτρονική ψηφοφορία, κάτι που προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις από το σύνολο του εκπαιδευτικού κόσμου.

Το «πράσινο φως» για την εκλογική διαδικασία, πάντως, έδωσαν τόσο η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα όσο και το Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου είχαν προσφύγει οι ομοσπονδίες.

Χαρακτηριστικό των αντιδράσεων με φόντο τις οποίες έγιναν οι εκλογές, είναι ότι η αποχή ξεπέρασε το 92%, την ίδια ώρα που στην προηγούμενη διαδικασία το 2018 το ποσοστό συμμετοχής των εκπαιδευτικών ήταν 89%. Μάλιστα, σε κάποιες Διευθύνσεις η συμμετοχή των εκπαιδευτικών στις εκλογές αιρετών δεν ξεπέρασε το 2% (π.χ. Ροδόπη, Χανίων, Δυτικής Αττικής, Γρεβενών κ.ά.) επί του συνόλου των μελών.

Στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λασιθίου, η διαδικασία, όπως δήλωσαν στην ΑΝΑΤΟΛΗ τόσο ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Μανόλης Μακράκης όσο και ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Θανάσης Κατσαγκόλης, διεξήχθη κανονικά και χωρίς προβλήματα.

  • Στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λασιθίου, από τους 768 συνολικά εγγεγραμμένους, για το ΚΥΣΠΕ ψήφισαν 32 εκπαιδευτικοί, για το ΑΠΥΣΠΕ 30 και για το ΠΥΣΠΕ 31.

Από τα 31 ψηφοδέλτια του ΠΥΣΠΕ: τα 4 ήταν λευκά, τα 16 έλαβε η Δημοκρατική Συνεργασία, τα 9 η Ενωτική Κίνηση Εκπαιδευτικών και τα 2 το ΠΑΜΕ.

Για τα ψηφοδέλτια σε ΚΥΣΠΕ και ΑΠΥΣΠΕ, η συμμετοχή των εκπαιδευτικών ήταν, όπως είπε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας κ. Μακράκης, «εξαιρετικά χαμηλή», παρά το ότι «η διαδικασία έγινε για πρώτη φορά ηλεκτρονικά και ήταν απόλυτα πετυχημένη». Πρόσθεσε δε για όσους εξελέγησαν ότι «δεν μπορείς π.χ. με 6 σταυρούς από τους 768 να είσαι αιρετός, δεν έχεις ηθικό έρεισμα, άρα θεωρώ ότι θα παραιτηθούν».

  • Στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λασιθίου, από τους 642 συνολικά εγγεγραμμένους, για το ΠΥΣΔΕ ψήφισαν οι 107, με 4 ψηφοδέλτια να είναι λευκά. Η ΔΑΚΕ έλαβε 96, η Πρωτοβουλία Εκπαιδευτικών Λασιθίου-ΣΥΝ.Ε.Κ. 5, η Αγωνιστική Ριζοσπαστική Ενότητα Λασιθίου 1, η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών 1.

Για το ΑΠΥΣΔΕ, ψήφισαν 90, εκ των οποίων 24 λευκά.

Για το ΚΥΣΔΕ, ψήφισαν 88, εκ των οποίων 5 λευκά.

Όπως ανέφερε ο κ. Κατσαγκόλης, η συμμετοχή αν και χαμηλή, περί το 16%, «ήταν από τις μεγαλύτερες πανελλαδικά», ενώ για τη διαδικασία σημείωσε πως «η ηλεκτρονική ψηφοφορία είναι αξιόπιστη, αδιάβλητη, εντελώς απόρρητη και αποτελεσματική».

 

Πηγή : Ανατολή

 

Συνολικες προβολες σελιδας