Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2020

Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Σητείας: “χρειάζεται στήριξη των Νοσοκομείων”

 

Όσο απομακρυσμένη κι αν είναι η περιοχή, ο κορονοϊός μπορεί να άργησε, αλλά τελικά έφτασε και στην Σητεία, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Σητείας κ. Γιάννης Κατσαράκης στην ΑΝΑΤΟΛΗ και στη δημοσιογράφο Μαρίζα Ψαράκη,

επισημαίνοντας την αναγκαιότητα τήρησης των μέτρων προστασίας από όλους. Αλλά και την άμεση ενίσχυση του Συστήματος Υγείας σε επίπεδο χώρας στο πλαίσιο της πανδημίας.

Μεταφέροντας τις θέσεις και τις προτάσεις του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου για την άμεση ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας λόγω covid ο κ. Κατσαράκης εστίασε στη συμβολή του ιδιωτικού τομέα. Από ιδιώτες ιατρούς, οι οποίοι με τις αντίστοιχες προϋποθέσεις και συνθήκες- προσόντα, δυνατότητες, απολαβές κλπ.- μπορούν να κάνουν εφημερίες, να ενταχθούν στις διάφορες κλινικές του ΕΣΥ και στα Κέντρα Υγείας. «Να ενταχθούν», σημείωσε, «ιδιώτες ιατροί ώστε να μπορέσει να αντιμετωπιστεί το κρίσιμο επόμενο χρονικό διάστημα.

Στο πλαίσιο των μέτρων για την επείγουσα ενίσχυση του ΕΣΥ, ζητείται επίσης η πλήρωση όλων των θέσεων των ιατρών στις ΜΕΘ καθώς και η πρόσληψη άμεσα όλων των ιατρών (τουλάχιστον για ένα χρόνο και μέχρι οριστικής ρύθμισης) που απολύθηκαν από το πρώην ΙΚΑ και έχουν δικαιωθεί δικαστικά, προκειμένου να στελεχώσουν τις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Υπάρχουν επίσης περίπου 200 ιατροί που έχουν ολοκληρώσει την άσκηση στην ειδικότητά τους και δεν μπορούν να δώσουν εξετάσεις για τη λήψη του τίτλου της ειδικότητας λόγω του ότι δεν έχουν κάνει το αγροτικό τους. Επομένως θα πρέπει να δώσουν άμεσα τις εξετάσεις τους (χωρίς την προϋπόθεση του αγροτικού) και να προσληφθούν άμεσα στα Νοσοκομεία για ένα χρόνο, εκπληρώνοντας με αυτόν τον τρόπο την υπηρεσία υπαίθρου».

Στήριξη των Νοσοκομείων

«Επίσης χρειάζεται στήριξη των Νοσοκομείων μέσω των ιατρών που είναι σε παράταση, ειδικευόμενων που έχουν τελειώσει την θητεία τους, επικουρικών ιατρών που τελειώνουν τη θητεία τους, αγροτικών, ιατρών που επίκειται συνταξιοδότηση τους ή που πρόσφατα συνταξιοδοτήθηκαν. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι σε αυτή τη φάση μπορούν να μείνουν και να δώσουμε όλοι μαζί την μάχη. Κανείς δεν περισσεύει. Όλοι είναι πολύτιμοι για να στηριχθεί και να μην καταρρεύσει το σύστημα υγείας.

Τα κρούσματα, ένα σημαντικό κομμάτι των περιστατικών δεν θα νοσηλευτούν στα Νοσοκομεία, αλλά στα σπίτια τους. Είναι πολύ σημαντικό και χρειάζεται στην περίπτωση αυτή να υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης υπεύθυνα, από κάποιους αρμόδιους (ιδιώτης ιατρός ή ΚΥ κτλ.) των περιστατικών μέχρι να πάνε όλα καλά.

Σημαντική επίσης είναι η δημιουργία χώρων σε ένα Νοσοκομείο αποκλειστικά για τον κορονοϊό. Διότι ζητούμενο είναι να μην σταματήσει και η παρακολούθηση χρονίων περιστατικών ή οξέων περιστατικών που δεν σχετίζονται με λοιμώξεις. Γιατί οι ασθένειες δεν μας ξεχνάνε. Πρέπει λοιπόν να συνεχιστεί η καθημερινότητα και η λειτουργία του Νοσοκομείου», επεσήμανε.

 

Πηγή : Ανατολή

 

Συνολικες προβολες σελιδας