Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2020

Δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται οι φετινές ελπίδες και προσδοκίες των παραγωγών για τις τιμές του ελαιολάδου

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η ελαιοκομική περίοδος στο ελαιουργείο και στις εγκαταστάσεις της «Βιοκαλλιεργητές Σητείας ΑΕ» στην Ιερά Μονή Τοπλού. Τα μέχρι στιγμής δεδομένα για την ποιότητα του προϊόντος είναι πολύ καλά, ενώ στην παραγωγή αναμένεται να είναι μία χρονιά με μεσοβεντέμα.

Ωστόσο μέχρι στιγμής δε φαίνεται να επιβεβαιώνονται οι φετινές ελπίδες και προσδοκίες των παραγωγών για τις τιμές. Βάσει συμβολαίου, που έκλεισε αυτές τις μέρες, τα μηνύματα δεν είναι πολύ ενθαρρυντικά. Μάλιστα πριν λίγες ημέρες επρόκειτο να γίνει μία αναγγελία από εργοστάσιο της περιοχής με την τιμή των 3 ευρώ, αλλά η διαδικασία δεν προχώρησε.

«Οι τιμές του ελαιολάδου δυστυχώς θα είναι χαμηλές. Να αναφέρω ένα παράδειγμα. Είχαμε ως μπούσουλα την Πελοπόννησο και το αγουρέλαιο, όπου πέρυσι η πρώτη τιμή που δόθηκε ήταν 4,80. Φέτος είναι 3,80. Ένα ευρώ μείον. Εκτιμάται λοιπόν ότι δεν θα είναι φέτος υψηλές οι τιμές. Νομίζω θα πρέπει να ξεχάσουμε τα 4 ή τα 3 ευρώ. Η φετινή παραγωγή είναι μία μεσοβεντέμα», σημείωσε ο Παν. Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Τοπλού Αρχιμανδρίτης Αμβρόσιος Σκαρβέλης Πρόεδρος του Δ.Σ. της «Βιοκαλλιεργητές Σητείας ΑΕ».

 

Έμφαση στην ποιότητα

Επίσης στάθηκε για άλλη μία φορά στην «αναγκαιότητα παραγωγής καλής ποιότητας ελαιολάδου. Είναι κάτι που το έχουμε αναφέρει πολλάκις. Πρέπει όλοι μας να εστιάσουμε στην ποιότητα. Δεν θα μας σώσει τίποτα άλλο σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον- όπως είναι αυτό του ελαιολάδου, του οποίου η παραγωγή και η διάθεση αφορά πολλές χώρες

Η περιοχή της ανατολικής Κρήτης και δη της Σητείας θα πρέπει να επενδύσει στα ποιοτικά χαρακτηριστικά πρωτίστως του προϊόντος. Αφού εξασφαλιστεί η θέση του στο ράφι και το όνομα “ΠΟΠ Σητείας”, θα πρέπει να υπάρξει σωστή διαχείριση του μεγάλου κεφαλαίου που αφορά την τιμή του προϊόντος.

Με φόντο τον κορονοϊό ο Ηγούμενος υπογράμμισε ότι «λαμβάνονται όλα τα προβλεπόμενα -κι ακόμα περισσότερα- μέτρα ασφάλειας και προστασίας. Τηρούνται όλα τα μέτρα στο εργοστάσιο, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Έχουμε χωρίσει την παραγωγή σε τρεις ομάδες ώστε αν κάτι συμβεί -το οποίο απευχόμαστε φυσικά- να απομονωθεί η συγκεκριμένη ομάδα, να μην κινδυνεύσουν άλλοι άνθρωποι, να γίνουν οι απαραίτητες απολυμάνσεις και να μην σταματήσει και η λειτουργία του ελαιουργείου και του εργοστασίου εμφιάλωσης».

 Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας