Το “καλό σενάριο” θέλει το 70% της βασικής ενίσχυσης να μπαίνει στους λογαριασμούς των αγροτών συγκεκριμένη ημερομηνία
Στο διήμερο Πέμπτης 22 και Παρασκευής 23 Οκτωβρίου δίνει όλο του το βάρος φέτος ο ΟΠΕΚΕΠΕ για την πληρωμή του 70% της βασικής, δηλαδή του 50% της Ενιαίας Ενίσχυσης, όπως δήλωσε στη “Νέα Κρήτη” χθες ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης. Η εφημερίδα μας είχε προ ημερών δημοσιεύσει και ανάλογες δηλώσεις του ειδικού συμβούλου του υπουργού.
Ο Ανδρέας Στρατάκης τοποθετούσε την πληρωμή της επιδότησης στην ημέρα του Αγίου Δημητρίου, δηλαδή τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου, αλλά δεν απέκλειε και το ενδεχόμενο να πάει η πληρωμή μία με δύο μέρες μετά. Το σίγουρο είναι πάντως ότι τόσο το υπουργείο όσο και ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα κάνουν τα πάντα ώστε για μία χρονιά ακόμα τα χρήματα να δοθούν στους δικαιούχους παραγωγούς πριν την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, αλλά προς τις παραμονές αυτής και όχι πιο νωρίς, με τη διαδικασία βέβαια να ενεργοποιείται στις 16 Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, αυτές τις μέρες ξεκινούν οι διαδικασίες για να φορτωθούν στο σύστημα οι απαραίτητες πληροφορίες, ώστε να προχωρήσει κανονικά η πληρωμή. Αμέσως μετά τις 16 Οκτωβρίου θα αποσταλούν τα πρώτα αρχεία πληρωμών και θα γίνουν οι πρώτοι διασταυρωτικοί έλεγχοι. Και αυτή η διαδικασία απαιτεί κάποιες ημέρες, προκειμένου να υπάρξουν όσο γίνεται πιο λίγα λάθη κατά την ημέρα της πληρωμής της προκαταβολής.
«Εμένα οι πληροφορίες μου είναι ότι η πληρωμή της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης έχει “κλειδώσει” για τις 22 Οκτωβρίου, ημέρα Πέμπτη», σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΕΑΣΗ Μύρωνα Χιλετζάκη. Ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι «όταν λέμε 70% της βασικής ενίσχυσης, αναφερόμαστε στο 50% της Ενιαίας Ενίσχυσης. Και κοντά στις γιορτές των Χριστουγέννων θα έχουμε την εξόφληση».
Συγκεκριμένα, παραμονές των Χριστουγέννων θα πληρωθεί το υπόλοιπο 30% της Βασικής Ενίσχυσης, μαζί με το Πρασίνισμα και την Ενίσχυση για τους Γεωργούς Νεαρής Ηλικίας, δηλαδή η εκκαθάριση των άμεσων ενισχύσεων έτους 2020.
«Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι η μεγάλη πληρωμή είναι η πληρωμή του Δεκεμβρίου. Πάντα τον Δεκέμβριο είναι πιο πολλά τα χρήματα», ξεκαθαρίζει ο Μύρων Χιλετζάκης...
Τα ποσά στην Κρήτη
Στο ερώτημά μας για τα ποσά που περιμένουμε να έρθουν στο νησί μας, ο Μύρων Χιλετζάκης είπε στην εφημερίδα μας: «Αυτό που θυμάμαι είναι ότι ο νομός Ηρακλείου πέρυσι έλαβε γύρω στα 55 εκατομμύρια ευρώ. Όλη η Κρήτη έλαβε γύρω στα 100 εκατομμύρια ευρώ. Και αναφέρομαι τόσο στην πρώτη όσο και στη δεύτερη δόση της Ενιαίας Ενίσχυσης».
Εξάλλου, αναφερόμενος στα ποσά που θα έρθουν πανελλαδικά για την πρώτη δόση πληρωμής, ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ μας είπε ότι «οι παραγωγοί ανέρχονται στους 590.000 και θα έρθουν ως προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης γύρω στα 750 εκατομμύρια ευρώ. Και για την εξόφληση να πούμε ότι η Προγραμματική Περίοδος που ολοκληρώνεται τώρα είχε ξεκινήσει με το συνολικό ποσό των 1,8 δισ. ευρώ για τη χώρα μας. Αλλά τώρα έχουμε πέσει περίπου στο 1,7 δισ. ευρώ»...
Μεταβιβάσεις δικαιωμάτων
Στο μεταξύ, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του ΟΠΕΚΕΠΕ συνεχίζουν να διενεργούν τον διοικητικό έλεγχο των αιτήσεων Μεταβίβασης Δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης έτους 2020. Χθες η “Ύπαιθρος Χώρα” έγραφε ότι η διαδικασία προχωράει απρόσκοπτα, με το 89% περίπου των αιτήσεων να έχει ήδη εγκριθεί. Ειδικότερα, από τις συνολικά 32.000 αιτήσεις που υποβλήθηκαν, μέχρι στιγμής έχουν εγκριθεί περίπου 28.500, ενώ υπό έλεγχο είναι 3.500 αιτήσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι και για το έτος 2020 εφαρμόστηκε ξανά η προσωρινή κατανομή των βοσκότοπων, που ίσχυε από το 2015, αλλά επικαιροποιημένη με βάση τόσο τις απαιτήσεις που καταγράφηκαν στο ΟΣΔΕ 2020, όσο και των όποιων μεμονωμένων αποφάσεων των σχετικών υπουργικών αποφάσεων. Πρόκειται για τη λεγόμενη «τεχνική λύση», η οποία εξασφαλίζει την πληρωμή 94.000 κτηνοτρόφων της χώρας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που διαθέτουν ιδιωτικούς βοσκότοπους, σύμφωνα πάντα με το σχετικό δημοσίευμα.
“Πράσινος Τρύγος”
Ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ Μύρων Χιλετζάκης ανέφερε στην εφημερίδα μας χθες πως μέσα στον Οκτώβριο περιμένουμε και τις ενισχύσεις του “Πράσινου Τρύγου” στους αμπελουργούς που είχαν μπει στο πρόγραμμα και της “Απόσταξης Κρίσης” σε οινοποιούς (ιδιώτες και συνεταιριστικούς φορείς).
«Μέσα στον Οκτώβριο περιμένουμε να πληρωθούν όσοι παραγωγοί επέλεξαν τον “Πράσινο Τρύγο” και οι Ενώσεις ή άλλοι οινοποιοί από το πρόγραμμα της “Απόσταξης Κρίσης”. Όμως πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν είναι όλοι δικαιούχοι μέσα από την “Απόσταξη Κρίσης”. Μπαίνουν πολλά κριτήρια, όπως να έχεις φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα. Τα χρήματα αυτά δεν είναι ακατάσχετα. Και καταλαβαίνετε ότι για τις Ενώσεις που έχουν διάφορα προβλήματα, αιωρείται για το αν θα τα πάρουμε ή δε θα τα πάρουμε στα χέρια μας τα χρήματα αυτά»...
Στο μεταξύ, πάντως, η ΕΑΣΗ, ολοκληρώνοντας τη διαδικασία απορρόφησης των οινοσταφύλων, απορρόφησε 4.500 τόνους λευκών και κόκκινων οινοσταφύλων.
«Πήραμε τρεις φορές παραπάνω απ’ ό,τι παίρναμε τα προηγούμενα χρόνια. Μιλάμε πάντοτε για οινοποιήσιμες και μόνο ποικιλίες. Για τα σουλτανιά λύση δεν έχει δοθεί ακόμα. Αλλά το σίγουρο είναι ότι βγήκε αρκετά μεγάλη ποσότητα σταφίδας».
Πάντα με βάση τα δεδομένα που ισχύουν, ικανοποίηση προκαλεί το γεγονός ότι φέτος η παραγωγή της σουλτανίνας στον νομό Ηρακλείου ξεπέρασε τους 2.000 τόνους. Ο ίδιος, δε, ο Μύρων Χιλετζάκης δεν αποκλείει και το ενδεχόμενο να έχουμε “πιάσει” τους 3.000 τόνους στον νομό Ηρακλείου.
Οι κτηνοτρόφοι στο “περίμενε” - Ακόμη να αποζημιωθούν για τις “πληγές” του κορωνοϊού
Στο μεταξύ, πάντως, στο “περίμενε” παραμένουν οι αιγοπροβατοτρόφοι της χώρας, για την καταβολή των περίφημων ενισχύσεων των 4 ευρώ ανά κεφάλι, ως αντιστάθμισμα της ζημιάς που υπέστησαν το Πάσχα από την καραντίνα λόγω κορωνοϊού.
«Περιμένουμε», όπως εξηγεί ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ, «την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και τελικά να δούμε πού θα διαμορφωθεί το τελικό ποσό. Θα είναι 4 ευρώ ανά κεφάλι ζώου; Θα είναι 3 ευρώ; Αυτό που μας έχουν πει, ωστόσο, από το υπουργείο είναι ότι έχει εγκριθεί για τον σκοπό αυτό το ποσό των 31 εκατομμυρίων ευρώ».
Εξάλλου, συνεχίζοντας ο συνεταιριστής μάς είπε ότι «το θέμα είναι πως έχει πάρει τον δρόμο του το ζήτημα αυτό. Οι δικαιούχοι έχουν κάνει ηλεκτρονικά την αίτησή τους τις προηγούμενες μέρες και περιμένουμε να δούμε πότε θα πάρουμε αυτή την έγκριση για να πάρουμε αυτά τα χρήματα. Οι κτηνοτρόφοι έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία που έπρεπε. Πάντως, δε νομίζω να υπάρξει κάποια διαφοροποίηση του κονδυλίου των 31 εκατομμυρίων ευρώ. Και να μην ξεχνούμε ότι τα χρήματα αυτά τα περιμένουμε από το περασμένο Πάσχα. Μακάρι, επιτέλους, να καταβληθούν στους δικαιούχους το συντομότερο δυνατό».
Πηγή : Νέα Κρήτη