Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2020

Σημαντική πρόβλεψη για τους εργαζόμενους στον Τουρισμό, θα εργάζονται στα αγροτικά χωρίς να χάνουν ταμείο ανεργίας

 

Απίστευτες ανατροπές φέρνει στα εργασιακά των εποχικά εργαζόμενων στον τουρισμό, αλλά και ευρύτερα, η πρόβλεψη που έχει νομοθετήσει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης.

Σύμφωνα με αυτήν, μπορούν να εργαστούν σε αγροτικές δουλειές άνεργοι χωρίς να αποκλειστούν από το ταμείο ανεργίας και να πάρουν κανονικά την αποζημίωση του ταμείου, αρκεί να έχουν έως 75 ένσημα από τις αγροτικές δουλειές.

«Το τελευταίο χρονικό διάστημα αναπτύχθηκε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση γύρω από τους μετακλητούς εργάτες. Τα εργατικά κέντρα της Κρήτης, όπως γνωρίζετε, ασχολήθηκαν με το θέμα με ιδιαίτερη προσοχή και στο πλαίσιο αυτό υπήρξε και μια πρωτοβουλία για να συζητηθεί και σε κορυφαίο επίπεδο. Σε συνάντηση λοιπόν, που έγινε στην Αθήνα με εκπρόσωπό μας τον Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιο Βοργιά, τέθηκε το θέμα στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη», δηλώνει στην ΑΝΑΤΟΛΗ και στο δημοσιογράφο Μιχάλη Ατσαλάκη ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου και μέλος του Δ.Σ. της ΓΣΕΕ Μανόλης Πεπόνης.

Όπως προέκυψε από την συζήτηση που έγινε, από τον περασμένο Ιούνιο, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είχε δώσει στη δημοσιότητα απόφαση για το όριο των ενσήμων που μπορούν να έχουν εργαζόμενοι στον αγροτικό τομέα. Βέβαια, όπως φάνηκε υπήρξε έλλειψη συντονισμού σε επίπεδο υπηρεσιών και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην έχει εφαρμοστεί η πρόβλεψη για τα 75 ημερομίσθια.

«Διαπιστώσαμε μετά τη συνάντηση, μετά και την έκπληξη του υπουργού που περίμενε να έχει δρομολογηθεί το θέμα, πως εδώ και πολλούς μήνες υπάρχει υπουργική απόφαση που δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους εποχικά εργαζόμενους που είναι στο ταμείο ανεργίας τη χειμερινή περίοδο, να απασχοληθούν με εργόσημο σε αγροτικές εργασίες μέχρι 75 ημερομίσθια χωρίς να κοπεί το επίδομα ανεργίας. Αυτό λύνει τα χέρια σε παρά πολλούς εργαζόμενους», σημειώνει ο κ. Πεπόνης.

 

 

Πρωτοφανής τώρα η ανεργία στην Κρήτη

Μάλιστα ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου τονίζει πως είναι εξαιρετικής σημασίας αυτή η εξέλιξη, δεδομένου ότι με την ανεργία που αυτή την περίοδο πλήττει την Κρήτη, μια τέτοια πρόβλεψη είναι απολύτως θετική και σημαντική.

«Για πρώτη φορά στην ιστορία, έχει περάσει η Κρήτη πρώτη περιφέρεια σε ανεργία στην Ελλάδα. Είναι μια πρόβλεψη που λύνει τα χέρια σε παρά πολλούς ανθρώπους για να απασχοληθούν σε αγροτικές εργασίες χωρίς να χάσουν το επίδομα ανεργίας. Αυτό είναι που προτείναμε, χωρίς να ξέρουμε ότι υπάρχει, γιατί δεν είχε εμφανιστεί», δηλώνει.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, είπε πως ήταν μια θετική συνάντηση γιατί ο υπουργός στηρίζει και την άποψη των εργατικών κέντρων του νησιού για επιδότηση της εργασίας. «Έχουμε πει πως κάποια στιγμή πρέπει σε αυτή τη χώρα να επιδοτηθεί η εργασία και όχι η ανεργία. Δηλαδή δεν θέλουμε να κάθεται κάποιος και να παίρνει τα 500, αλλά να δουλεύει και να προστίθενται σε αυτά χρήματα ώστε να φτάνει σε ένα μισθό στα 900 ευρώ», εξηγεί ο κ. Βοργιάς.

Από την πλευρά του ο κ. Πεπόνης υπενθυμίζει πως είναι το κρίσιμο θέμα που έχουν θέσει τα Εργατικά Κέντρα Κρήτης και Ρόδου και στο κορυφαίο κυβερνητικό επίπεδο, θεωρώντας πως είναι κρίσιμο να υπάρχει αυτή η πρόβλεψη διότι με τον τρόπο που εξελίσσεται σήμερα και λόγω της κρίσης του κορονοϊού, δεν επιδοτείται η εργασία, αλλά η ανεργία και αυτό είναι μια επιλογή λανθασμένη με την οποία τα εργατικά κέντρα διαφωνούν.

 

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας