Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020

Πωλούνται δεκάδες μικρά παλιά ξενοδοχεία, δραματικές επιπτώσεις έχει η κρίση λόγω της πανδημίας

 

Υπάρχει πρόβλημα λουκέτων για τα ξενοδοχεία της Κρήτης μετά τον κορονοϊό; Το ερώτημα απασχολεί τον τουριστικό κόσμο, δεδομένου ότι στο νησί η φετινή τουριστική χρονιά δεν λειτούργησε κανονικά και οι συνθήκες που διαμορφώνονται σε οικονομικό επίπεδο είναι ασφυκτικές.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Μιχάλη Ατσαλάκη στην ΑΝΑΤΟΛΗ, τα τελευταία χρόνια είναι γνωστό πως ενώ ανέβαινε η τουριστική κίνηση στην Κρήτη, αρκετές τουριστικές μονάδες – μικρές και πολύ μικρές πρωτίστως – έκλειναν αντιμετωπίζοντας το φάσμα των χρεών, της αποτυχημένης διαχείρισης, της παλαιότητας των υποδομών καθώς και της καθυστέρησης των επιδοτήσεων των αναπτυξιακών νόμων που δεν βοήθησαν αρκετούς από τους ξενοδόχους της παλιάς φουρνιάς, να διατηρήσουν και ν’ ανανεώσουν τα ξενοδοχεία τους. Σε αυτό το τοπίο, άρχισαν να εμφανίζονται στην Κρήτη μεγάλες τουριστικές αλυσίδες που είχαν τη δυνατότητα να αγοράσουν σε καλές τιμές και οι ξενοδόχοι να πουλήσουν ικανοποιητικά. Τέτοιες ανταλλαγές είδαμε αρκετές στην ευρύτερη περιοχή του Αγίου Νικολάου και του Λασιθίου και μάλιστα επιτυχημένες και με θετική προοπτική για την τοπική τουριστική ανάπτυξη, ειδικά για τα μεγαλύτερα παραδοσιακά γνωστά και αναγνωρισμένα ξενοδοχεία (Ερμής, Κοράλ, Σητεία Μπιτς, Μιραμπέλλο κ.α.)

 

Τα προβλήματα των μικρών μονάδων

Εκτός όμως από τις παραπάνω περιπτώσεις, υπάρχουν και μικρότερες μονάδες, με πολλά προβλήματα, που σωρεύτηκαν στην πορεία του χρόνου, οι οποίες παραμένουν κλειστές και αναξιοποίητες και οι οποίες δεν είχαν επίσημα πωλητήρια, αλλά παρέμεναν σε μια διαδικασία πώλησης σε ικανοποιητικά τιμήματα.

Στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται, οι καταστάσεις έχουν αλλάξει τελείως, και τα πωλητήρια μοιάζουν πλέον να είναι ένα στοιχείο της καθημερινότητας των ανθρώπων του τουρισμού. Έφτασαν μάλιστα στο σημείο, οι περισσότερες επιχειρήσεις να καταχωρούν την διάθεση πώλησης των δομών τους στο διαδίκτυο και σε ειδική ιστοσελίδα. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως στην παρούσα συγκυρία, οι επιχειρηματίες που έχουν παλιά κλειστά ξενοδοχεία προσπαθούν να ξεκαθαρίσουν τις πιθανότητες που υπάρχουν για πώληση και εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στην προσπάθεια να διασφαλίσουν ένα ικανοποιητικό ποσό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, περισσότερα από 250 μικρά, πολύ μικρά αλλά και μεσαία ξενοδοχεία έχουν βάλει πωλητήριο στην Κρήτη και σε διάφορες ιστοσελίδες που έχουν σχέση με την μεταβίβαση ακινήτων, αλλά και ειδικών τουριστικών υποδομών. Μάλιστα εκτιμάται πως πάνω από το 50% των αγγελιών αυτών σχετίζεται άμεσα με το πρόβλημα του κορονοϊού. Με δεδομένο ότι πάνω από τις μισές αγγελίες έχουν καταχωρηθεί τους τελευταίους μήνες, καθίσταται σαφές πως το πρόβλημα είναι τεράστιο. Το φαινόμενο είναι έντονο στο Ηράκλειο αλλά και στο νομό Λασιθίου, όπου περίπου 40 τουριστικές υποδομές έχουν βγει επίσημα στο σφυρί! Αλλά και στην υπόλοιπη Κρήτη, η κατάσταση δεν εξελίσσεται καλύτερα.

 

«Δεν είναι εύκολο»

«Δεν είναι εύκολο να διατηρήσεις μια μικρή επιχείρηση σε μια τέτοια περίοδο. Για όσους προσπαθούσαμε να κρατήσουμε τα μικρά ξενοδοχεία που είχαμε με εναλλακτικούς τρόπους, ήρθε ο κορονοϊός και κατέστρεψε κάθε ελπίδα», τονίζει ιδιοκτήτης μικρού ξενοδοχείου που διατηρεί την ανωνυμία του και μιλά για την επιθυμία πώλησης του παλαιού ξενοδοχείου που διαθέτει.

Όπως ο ίδιος εξηγεί, «το μεγάλο πρόβλημα και μάλιστα σε μια περιοχή γερασμένων τουριστικών υποδομών, είναι δύσκολο να κάνεις πολλά ανοίγματα όταν έχει αλλάξει ο τουρισμός, σε σύγκριση με τις παλιές εποχές. Αυτό που μας έκανε να κάνουμε λίγο κουράγιο ήταν ο συνδυασμός του booking, του AirBnb και αυτών των πλατφορμών που είδαμε πως μπορεί να τους εκμεταλλευτούν και οι μικροί. Όμως, κι αυτό που μας έδινε δουλειά χωρίς τουριστικά γραφεία και μαζικό τουρισμό, σβήνει με τον κορονοϊό. Έτσι, η μόνη λύση είναι να πουλήσεις για να γλιτώσεις τα χρέη, βλέποντας τις εξελίξεις στην αγορά», αναφέρει.

Τα δεδομένα αυτά μαρτυρούν μια μεγάλη ανακατανομή ιδιοκτησιών στον τομέα του τουρισμού, αλλά είναι σίγουρο πως αυτή δεν θα ολοκληρωθεί πριν από το τέλος της πανδημίας και την επιστροφή στην κανονικότητα.

 

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας