Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2020

Το «επιχειρείν» είναι αυτή τη στιγμή μετέωρο, δύσκολος θα είναι ο χειμώνας και για τα καταστήματα της Σητείας

Αισθητές ήταν οι επιπτώσεις της πανδημίας για την θερινή εμπορική περίοδο που ολοκληρώθηκε και στην περιοχή της Σητείας. «Κινητικότητα βέβαια υπήρξε από τα μέσα του Ιούλη κι έπειτα», ανέφερε η Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σητείας κ. Μάρω Νικητάκη,

«λόγω και της ικανοποιητικής επισκεψιμότητας Ελλήνων τουριστών, ετεροδημοτών, αλλά και της διαρκούς εμπιστοσύνης που επιδεικνύει η τοπική κοινωνία στην τοπική αγορά, όμως, ωστόσο καθοριστικός παράγοντας ήταν και είναι η αρνητική ψυχολογία του κόσμου με επιπτώσεις, σε όλους σχεδόν τους τομείς της ζωής του».

Θέλοντας να αποτιμήσει τη θερινή σαιζόν η κ. Νικητάκη ανέφερε: «Η φετινή σαιζόν είχε ιδιαιτερότητες, όπως συνολικά διαφορετική είναι η χρονιά που διανύουμε λόγω κορονοϊού. Υπό την έννοια αυτή δεν υπάρχει προηγούμενο σύγκρισης.

Σύμφωνα και με έρευνα του ΙΝ.ΕΜ.Υ της ΕΣΣΕ, 8 στις 10 επιχειρήσεις πραγματοποίησαν χαμηλότερες πωλήσεις όσον αφορά την εκπτωτική περίοδο. Αυτό οφείλεται σε παράγοντες όπως το γεγονός ότι ο κόσμος είχε επηρεαστεί από τα μέτρα λόγω covid.

Θεωρώ ότι δεν πρέπει να συγκρίνουμε τη φετινή εκπτωτική σαιζόν και συνολικά την χρονιά, με το 2019. Δεν έχει νόημα μάλλον διότι φέτος ζούμε μία πανδημία, που έχει αλλάξει τη ζωή μας και έχει επηρεάσει και την ψυχολογία του κόσμου. Αυτό το είδαμε και σε ό,τι αφορά το εμπόριο, τις πωλήσεις στα καταστήματα».

Στα αρνητικά είναι η μη πραγματοποίηση φέτος κοινωνικών εκδηλώσεων -όπως μέχρι τώρα γινόταν, δηλαδή γάμοι, βαπτίσεις. Λόγω των μέτρων όσες εκδηλώσεις έγιναν με περιορισμένο αριθμό ατόμων, με άλλα δεδομένα με αποτέλεσμα οι ανάγκες να είναι διαφορετικές, άρα διαφορετικές και οι επιπτώσεις στην αγορά.

Η προαναφερθείσα διαμορφούμενη κατάσταση ήταν αναμενόμενη σε γενικές γραμμές στον εμπορικό κόσμο λόγω της πανδημίας, των όσων είχαν προηγηθεί και των όσων έλαβαν και λαμβάνουν χώρα, περιμέναμε ότι φέτος τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά», πρόσθεσε.

Με την ολοκλήρωση λοιπόν πλέον της θερινής περιόδου, η τοπική αγορά έχει εισέλθει στην προετοιμασία για την χειμερινή σαιζόν. «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για να μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες, τις οποιεσδήποτε ανάγκες του καταναλωτικού κοινού. Τα καταστήματά μας είναι πλήρη κι εξακολουθούν να εξοπλίζονται. Από ‘κει κι έπειτα θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, κάτι που εξαρτάται κυρίως από την πορεία της πανδημίας, η οποία επηρεάζει και τη δουλειά μας. Ξέρουμε ότι θα είναι δύσκολος ο χειμώνας που έρχεται. Υπάρχει αβεβαιότητα, δεν ξέρουμε πως θα είναι η εξέλιξη της πανδημίας στην χώρα μας, στον τόπο μας. Δεν γνωρίζουμε λοιπόν τί μέλλει γενέσθαι λόγω αυτών των δεδομένων. Θεωρώ ότι βαδίζουμε μέρα με τη μέρα, δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις.

Ο εμπορικός κόσμος αντιμετωπίζει σαφώς δυσκολίες. Έχουν ληφθεί κάποια μέτρα, που έχουν λειτουργήσουν ως μικρές τονωτικές ενέργειες (όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή), όμως δεν αρκούν σίγουρα και χρειάζονται επιπλέον ενέργειες στήριξης από την πλευρά της πολιτείας.

Προέχει φυσικά η δημόσια υγεία. Όμως απαιτείται και στήριξη του κλάδου διότι σε αντίθετη περίπτωση οι επιπτώσεις θα είναι ιδιαίτερα δυσμενείς και φυσικά με ανοικτό το ενδεχόμενο κλεισίματος καταστημάτων στην πορεία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία και την κοινωνία τοπικά αλλά σε επίπεδο χώρας. Το ελεύθερο επάγγελμα, το επιχειρείν αυτή την στιγμή είναι μετέωρο», κατέληξε η κ. Νικητάκη.

 

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας