Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2020

Έρχεται δύσκολος χειμώνας - Φόβοι για απολύσεις και στην Κρήτη, λόγω κορωνοϊού

Κορωνοϊός (Το θέμα ΝΚ)Τι λένε φορείς και εργαζόμενοι - Αναμένεται μεγάλη απώλεια θέσεων εργασίας εξαιτίας της πανδημίας
Υπερεντατικοποίηση εργασίας, έλλειψη ρευστότητας, μεγάλη απώλεια θέσεων εργασίας και καταπάτηση εργασιακών δικαιωμάτων συνθέτουν το εργασιακό περιβάλλον της υγειονομικής κρίσης όπως υφίσταται στην Κρήτη.

Πλέον, οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να δουλέψουν περισσότερες ώρες από το προβλεπόμενο, ενώ προγράμματα εργασίας όπως προβάλλονται από την κυβέρνηση δεν έχουν καμία προέκταση στην πραγματικότητα. Το αποτέλεσμα είναι να διαμορφώνεται μια νέα εργασιακή κατάσταση, όπου η απασχόληση έχει αντικατασταθεί με την επιδοματική μορφή εργασίας.
Η υγειονομική κρίση προέκυψε εντελώς απροσδόκητα. Πολλά κράτη αναγκάστηκαν να πειθαρχήσουν στη νέα πραγματικότητα, κάτι το οποίο τα οδήγησε σε μια άνευ όρων κοινωνική κρίση.
Ούτε και η Ελλάδα ξέφυγε από την πορεία αυτή των πραγμάτων. Το αποτέλεσμα είναι η ύφεση να αγγίξει το 15,2% στο δεύτερο τρίμηνο του 2020, πράγμα που σημαίνει πως η υγειονομική κρίση θα αφήσει ξεκάθαρο κοινωνικό αποτύπωμα.
Στο πλαίσιο αυτό, η “Νέα Κρήτη” πραγματοποίησε έρευνα με σκοπό να αποτυπώσει το εργασιακό καθεστώς, τις συνθήκες εργασίας, τον οικονομικό αντίκτυπο της υγειονομικής κρίσης και τις εναλλακτικές προτάσεις αντιμετώπισής της. Εργαζόμενοι και εργοδότες απαντούν στα προβλήματα της εργασιακής καθημερινότητας, χωρίς να αποκρύπτουν τον “μαύρο” χειμώνα που καταφτάνει για πολλούς εργαζομένους.
Δύσκολα
«Ο χειμώνας θα είναι πολύ δύσκολος για πολλά νοικοκυριά. Κυρίως για νοικοκυριά που απασχολούνταν στον χώρο του τουρισμού. Πραγματικά, πολλοί ξενοδοχοϋπάλληλοι μπήκαν στο πρόγραμμα των 534 ευρώ και κάποιοι από αυτούς δεν πήραν καμία βοήθεια. Θα είναι ένας αρκετά δύσκολος χειμώνας, εάν σκεφτούμε πως παραγωγικοί τομείς της οικονομίας, όπως ο πρωτογενής τομέας, δεν έχουν πάει καλά όσο πρέπει. Τα προβλήματα είναι συσσωρευμένα και η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε μέτρα στήριξης», κάνει σαφές ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Στέλιος Βοργιάς.
Ο κ. Βοργιάς, μιλώντας για την απασχόληση, τόνισε πως «η πλειοψηφία των εργαζομένων εργάζεται σε συνθήκες εντατικοποίησης, πίεσης και πολλές φορές εκμετάλλευσης. Ακόμη και τώρα, αρκετά πρόσφατα, είχαμε μια επιχείρηση η οποία εδρεύει στη ΒΙ.ΠΕ. και απασχολεί μεγάλο αριθμό εργαζομένων, η οποία εκμεταλλευόταν τους εργαζομένους σε συνθήκες παράνομης υπερεργασίας. Η εντατικοποίηση αυξάνεται. Και η κατάσταση δυσκολεύει αρκετά».
«Τα προγράμματα εργασίας της κυβέρνησης είναι προγράμματα επιβίωσης. Δεν προσφέρουν εργασία με αξιοπρεπείς μισθούς. Είναι μισθοί φτώχιας. Πρέπει να επιδοτηθεί η εργασία και όχι η ανεργία», τονίζει ο κ. Βοργιάς, ενώ συνεχίζει κάνοντας αναφορά στην προστασία του εισοδήματος των εργαζομένων: «Η κυβέρνηση πρέπει να προστατέψει τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και να στηρίξει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Η ελάχιστη εργατική νομοθεσία, όπως είναι η τήρηση του ωραρίου και η πληρωμή της υπερεργασίας, δεν τηρείται. Θα πρέπει να υπάρξει βούληση σε κεντρικό επίπεδο ώστε να στηριχτεί η απασχόληση».
Ζοφερή εικόνα
Μια αρκετά ζοφερή εικόνα, που ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, περιέγραψε ο Δημόκριτος Σαλούστρος, πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων: «Υπάρχει μεγάλη απώλεια θέσεων εργασίας και αναμένεται η απώλεια να είναι μεγαλύτερη σε αριθμούς. Ωστόσο, υπάρχει και συχνή παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων. Πολλοί δουλεύουν με χειρότερους εργασιακούς όρους σε σχέση με τους όρους που δούλευαν πριν την έναρξη της πανδημίας. Η εργοδοσία έχει εκμεταλλευτεί πλήρως την υγειονομική κρίση και η κυβέρνηση της έχει δώσει όλα τα μέσα και τα “όπλα” για να το κάνει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η “τιμωρία” των εργαζομένων οι οποίοι θα μείνουν σε καραντίνα, είτε προληπτική είτε μη. Αυτοί οι εργαζόμενοι θα αναγκαστούν να εργαστούν και να κάνουν 11ωρα για να “ξεπληρώσουν” τις ώρες που έκατσαν σπίτι. Είναι απαράδεκτο. Καταστρατηγεί τις συμβάσεις, ενώ ενισχύεται η εντατικοποίηση της εργασίας. Τα εργασιακά προγράμματα, όπως η “Συν-Εργασία” είτε η εκ περιτροπής απασχόληση είτε η αναστολή εργασίας, διαμορφώνουν ένα άνισο εργασιακό περιβάλλον. Πλέον, μεγάλα πολυκαταστήματα αναγκάζουν εργαζομένους να δουλέψουν 11ωρα για συγκεκριμένους μήνες».
«Εμείς γνωρίζουμε πως η κρίση θα βαθαίνει. Αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε την πολύ “καυτή πατάτα” των εποχικών εργαζομένων, των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Υπάρχουν ξενοδοχοϋπάλληλοι που δεν πήραν κανένα επίδομα, ούτε μπήκαν Ταμείο Ανεργίας. Ενάμιση χρόνο θα είναι χωρίς εισόδημα. Εφόσον δεν εργάστηκαν, δε συμπληρώνουν τους μήνες για να μπουν στο Ταμείο Ανεργίας», αναφέρει ο κ. Σαλούστρος, ενώ υπογραμμίζει: «Κυβέρνηση και εργοδοσία διατείνονται πως προσπαθούν να διασώσουν την οικονομία. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να μπουν σε αυτή τη λογική. Καταστήματα όπως τα σούπερ-μάρκετ έβγαλαν 1,9 δισ. ευρώ σε 13 εβδομάδες μέσα στην πανδημία. Οι εργαζόμενοι, όμως, πρέπει να έρθουν σε επικοινωνία με τα σωματεία τους για να διασφαλίσουν το εισόδημά τους και σε όσους εργάζονται να υπάρχει τήρηση των μέτρων υγιεινής και τήρησης αξιοπρεπών ωρών εργασίας».
Απώλεια θέσεων
Ο κ. Μανόλης Αλιφιεράκης, πρόεδρος Επιμελητηρίου Ηρακλείου, αναφέρεται στη νέα εργασιακή κατάσταση η οποία είναι δύσκολη, όπως λέει, με την απώλεια των θέσεων εργασίας να είναι μεγάλη. Ταυτόχρονα, υποστηρίζει πως οι νέες εργασιακές μορφές απασχόλησης είναι επιζήμιες και δε λύνουν το πρόβλημα της οικονομίας, ενώ η στήριξη των επιχειρήσεων που διατήρησαν το προσωπικό τους είναι αναγκαία.
«Αντιμετωπίζουμε μια μεγαλύτερη και πιο βίαιη οικονομική κρίση από την προηγούμενη. Έχει εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά. Κάποιοι απότομα βρίσκονται στο περιθώριο με όλα αυτά τα μέτρα που εφαρμόζονται. Είναι θέματα προστασίας. Τα μέτρα δημιουργούν συνθήκες μη κανονικότητας και για τις επιχειρήσεις και για τους εργαζομένους. Θα υπάρξει καταγραφή της ζημιάς μόλις τελειώσει η τουριστική περίοδος. Δυστυχώς, δεν είχαμε τους τουρίστες που αναμέναμε, αν και υπήρχε χρόνος. Δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί μέχρι και τον Οκτώβριο. Υπάρχει όμως ασφυξία στην αγορά. Υπάρχουν και θα υπάρξουν πολλές περιπτώσεις ανεργίας, πράγμα που έχει συνέπειες. Οι συνέπειες είναι αλυσιδωτές αντιδράσεις οι οποίες έχουν αντίκτυπο στην κατανάλωση και στερούν εισόδημα από τις επιχειρήσεις. Μιλάμε για έναν φαύλο κύκλο που δεν ξέρουμε πότε θα κλείσει και με ποιο τρόπο. Προκαλεί ανασφάλεια όλο αυτό. Μέχρι να έρθει το τέλος της υγειονομικής κρίσης, τα πράγματα θα δυσχεραίνουν. Αυτό σημαίνει καλπάζουσα ανεργία και πολλές θέσεις εργασίας θα τίθενται εν αμφιβόλω».
Όσον αφορά τα προγράμματα απασχόλησης, ο κ. Αλιφιεράκης αναφέρει: «Τα προγράμματα εργασίας δεν ακουμπούν την πραγματικότητα. Κάποιες επιχειρήσεις μπορεί να έχουν ωφέλεια. Μιλάμε για επιδόματα, ενώ το εισόδημα των εργαζομένων χάνεται. Πολλά προγράμματα, όπως το “Συν-Εργασία”, δε βοηθάνε την εργασία. Το έχουμε τονίσει επανειλημμένως. Μπορεί να απαλύνουν το οξύ πρόβλημα, αλλά δε δίνουν απαντήσεις στο πρόβλημα που εντείνεται και το οποίο σχετίζεται με μειωμένο τζίρο επιχειρήσεων. Χρειάζονται πιο στοχευμένα μέτρα για το πώς θα αντιμετωπιστεί η κρίση».
Προστασία
Πώς όμως μπορεί να διασφαλιστεί ένα πλαίσιο στήριξης και προστασίας των εργαζομένων αλλά και του εισοδήματός τους;
«Στο τέλος κάθε χρονιάς θα δούμε ποιες επιχειρήσεις απασχόλησαν εργαζόμενους και σε ποιο βαθμό μειώθηκε ο τζίρος. Όσες επιχειρήσεις κράτησαν τους εργαζομένους τους πρέπει να ενισχυθούν. Έβαλαν το “χέρι βαθιά στην τσέπη” για να διατηρήσουν το προσωπικό και το κράτος οφείλει να τις στηρίξει. Αντί να δώσει ρευστό σε επιδόματα ανεργίας, να τα δώσει σε επιχειρήσεις που ανταποκρίθηκαν άριστα με βάση την περίοδο που διανύουμε. Να υπάρξει συνεκτίμηση της απώλειας των εσόδων και να παρθούν μέτρα αναλογικά με βάση το βάρος που έχει η καθεμία επιχείρηση. Και εφόσον η επιχείρηση λειτουργεί και διατηρεί το προσωπικό της, να ενισχυθεί», υπογραμμίζει ο κ. Αλιφιεράκης.
Πλήγμα για τον τουρισμό
Ο Νίκος Χαλκιαδάκης, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Ηρακλείου, αναφέρθηκε στη δεινή κατάσταση και των εργαζομένων και των ξενοδόχων. Όπως επισημαίνει, οι ξενοδόχοι έχουν απολέσει μεγάλο μέρος των εσόδων τους, της τάξης του 80%, ενώ προγράμματα εργασίας και καταβολής εισφορών από το κράτος ευνόησαν μερικούς ξενοδόχους.
Συγκεκριμένα, ο κ. Χαλκιαδάκης ανέφερε πως «αυτή τη στιγμή, σε σχέση με πέρυσι, εργάζονται οι μισοί ξενοδοχοϋπάλληλοι. Το πλήγμα είναι βαθύ για την τουριστική βιομηχανία, αλλά και για την απασχόληση. Σίγουρα οι κοινωνικές προεκτάσεις της ύφεσης θα είναι εμφανείς μες στον χειμώνα. Το βλέπουμε φέτος, και του χρόνου θα υπάρξει ζήτημα στην απασχόληση. Η υγειονομική κρίση δεν έχει περάσει και ξενοδόχοι και ξενοδοχοϋπάλληλοι οφείλουν να συνεννοηθούν, εγκαινιάζοντας έναν διάλογο ώστε να μπορούν να λειτουργούν οι επιχειρήσεις. Οι τελευταίες έχουν χάσει μεγάλο μέρος των εσόδων, της τάξης του 80%. Φέτος, το 30-35% των ξενοδοχοϋπαλλήλων δούλεψε, εάν σκεφτούμε πως ο Ιούλιος ήταν εντελώς νεκρός μήνας. Επίσης, πάρα πολλά ξενοδοχεία του νομού Ηρακλείου είναι εντελώς κλειστά».
Μιλώντας για τα προγράμματα υποστήριξης των ξενοδοχειακών μονάδων, πρόσθεσε: «Τα προγράμματα εργασίας βοήθησαν την οικονομία. Στα ξενοδοχεία, οι εισφορές των εργαζομένων πληρώθηκαν από την κυβέρνηση το δίμηνο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου. Στηρίχτηκαν οι ξενοδόχοι και εξαιτίας αυτού υπήρχαν περισσότερα άτομα στο εργασιακό προσωπικό απ’ όσο αναμέναμε. Οι επιχειρήσεις βοηθήθηκαν».
«Πρώτη φορά συμβαίνει μια τέτοια γενικευμένη υγειονομική κρίση. Η κυβέρνηση προσπαθεί να καλύψει μεγάλους τομείς της οικονομίας μας. Ο τουρισμός είναι ενδεικτικό παράδειγμα, με την απώλεια εσόδων να βρίσκονται κοντά 15-16 δισ. ευρώ. Είναι τεράστιο νούμερο και η κάθε κυβέρνηση, ανεξαρτήτως χρώματος και παράταξης, δε θα ήξερε πώς να το διαχειριστεί», καταλήγει.
Κρίση
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Ηρακλείου, Νίκος Κοκολάκης, είπε: «Η υγειονομική κρίση υπάρχει και είναι πανταχού παρούσα. Δε γνωρίζουμε πώς θα εξελιχθεί. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν χώρες όπως η Ολλανδία και η Δανία οι οποίες οφείλουν να κάνουν τεστ στους υπηκόους τους και να βγει αρνητικό. Εάν επαληθευτούν οι φόβοι μας για κλείσιμο των τουριστικών συνόρων από τη Βρετανία, τότε μιλάμε για τεράστιο πλήγμα για τη μετέπειτα πορεία της τουριστικής περιόδου. Υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία, ωστόσο, πως κάποια ξενοδοχεία θα μείνουν ανοιχτά μέχρι και τον Νοέμβριο».
Ο κ. Κοκολάκης, με την ιδιότητα του αντιπροέδρου του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, μίλησε και για την απώλεια θέσεων εργασίας και για την εύρεση εναλλακτικών λύσεων σε αυτόν τον εργασιακό μεσαίωνα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ύστερα από τεράστιες προσπάθειες, καταφέραμε και κερδίσαμε ένα μέρος των εργαζομένων που δούλευαν σε επιχειρήσεις που είτε δεν άνοιξαν καθόλου είτε υπολειτούργησαν. Αυτοί οι εργαζόμενοι εντάχθηκαν στο επίδομα ειδικού σκοπού των 534 ευρώ, ενώ γι’ αυτούς διασφαλίστηκαν και 25 ένσημα τον μήνα και επιδότηση του 40% του ενοικίου. Από εκεί και πέρα, προγράμματα εργασίας όπως το “Συν-Εργασία” εμείς τα καταδικάζουμε. Έπρεπε να επιδοτηθεί η εργασία και όποια απώλεια εσόδων υπήρξε στους εργαζομένους έπρεπε να αναπληρωθεί στο 100%. Εμείς θέλουμε άμεση διασφάλιση του εργαζομένου και όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να λάβουν το επίδομα των 534 ευρώ. Θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης τον χειμώνα εάν δεν αλλάξουν κάποια πράγματα. Για εμάς, η υγεία και η ασφάλεια είναι πάνω απ’ όλα, και οι εργαζόμενοι οφείλουν να κάνουν τα τεστ που προβλέπονται και αυτά να τα πληρώνει ο εργοδότης και να υπάρχει γιατρός εργασίας».
“Βουτιά” 15,2% στο ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο 2020
Με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το δεύτερο τρίμηνο 2020, παρουσίασε μείωση κατά 14%, σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο 2020, ενώ σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο 2019 παρουσίασε μείωση κατά 15,2%.
Με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν σε όρους όγκου κατά το δεύτερο τρίμηνο 2020 παρουσίασε μείωση κατά 15,3% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο 2019.
Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις που έδωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, τα στοιχεία για το δεύτερο τρίμηνο 2020 αντανακλούν τις επιπτώσεις στο ΑΕΠ από την πανδημία COVID-19 και των περιοριστικών μέτρων που τέθηκαν σε ισχύ και για την κατάρτιση των προσωρινών εκτιμήσεων χρησιμοποιήθηκαν όλες οι βέλτιστες διαθέσιμες πήγες δεδομένων.
Ξεκαθαρίζεται δε πως τα στοιχεία για το δεύτερο τρίμηνο του 2020 θα αναθεωρηθούν όταν κατατεθούν τα στοιχεία για το τρίτο τρίμηνο του 2020.
Από τα επιμέρους στοιχεία που συνθέτουν το ΑΕΠ προκύπτει πως στο δεύτερο τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2019 επήλθαν οι εξής μεταβολές:
- Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση κατά 10,1% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2019.
- Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 10,3% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2019.
- Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 32,1% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2019. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 15,4%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 49,4%.
- Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 17,2% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2019. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 15,3% και οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 25,7%.
Σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2020 επήλθαν οι εξής μεταβολές:
- Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 9,3%.
- Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 2%.
- Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 32,1%. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 12,3%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 48,3%.
- Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 16,7%. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 14,7%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 24,8%.
Τα νεότερα στοιχεία ενδεχομένως να οδηγήσουν σε αναθεώρηση των προβλέψεων της κυβέρνησης, η οποία για το σύνολο του έτους αναμένει ύφεση 8%.

Πηγή : Nέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας