Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2020

Λέκκας: Ασθενέστερα του αναμενομένου τα φαινόμενα στην Κρήτη, ακολουθεί σημαντική πτώση θερμοκρασίας και άνεμοι στα ανατολικά

Τις μετεωρολογικές του εκτιμήσεις σχετικά με τα έντονα φαινόμενα που έχουν κάνει την εμφάνισή τους από χθες σε νησιά του Ιουνίου με κατεύθυνση προς την Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα και την Εύβοια έδωσε σήμερα στο Ράδιο Λασίθι ο μετεωρολόγος Μανώλης Λέκκας.

Τα φαινόμενα όπως λέει για την ώρα έχουν ένταση χαμηλότερη του αναμενομένου και παρά τα προβλήματα που ήδη έχουν καταγραφεί σε νησιά του Ιονίου, οι βροχές και οι άνεμοι που καταγράφονται δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως κάτι ακραίο και σπάνιο.
Ο κ. Λέκκας τόνισε πως σύμφωνα με τις τελευταίες προγνώσεις το συγκεκριμένο φαινόμενο, , από εδώ και πέρα, θα δείξει την πραγματική δύναμή του κυρίως στις περιοχές της Πελοποννήσου, της Στερεάς Ελλάδας και της Εύβοιας, και έτσι είναι πολύ σωστή η προληπτική προσπάθεια που γίνεται από πλευράς Πολιτικής Προστασίας.
Αντίθετα τόνισε, είναι διαχρονικό λάθος να δίνεται τόσο μεγάλη έκταση σε τέτοιου είδους μετεωρολογικά φαινόμενα τα οποία, σε γενικές γραμμές, δεν είναι πρωτοφανή ούτε καινούρια για την Ελλάδα, όμως πλέον παρουσιάζονται με ένα τρόπο ιδιαίτερα δραματικό, τρομάζοντας τον πληθυσμό, πολλές φορές χωρίς λόγο.
Από σήμερα και μετά ο κ. Λέκκας τόνισε πως το φαινόμενο του «Ιανού» θα επηρεάσει ελαφρώς τη δυτική Κρήτη με συννεφιά και κάποιες ασθενείς βροχές σήμερα, και πιο έντονες τοπικές βροχές το Σάββατο ξανά στα δυτικά.
Ο καιρός θα είναι καλύτερος όσο πηγαίνουμε στα ανατολικά της Κρήτης, όμως από το Σάββατο το βράδυ, μετά το πέρασμα του Ιανού, θα ακολουθήσει ένα άλλο βόρειο ψυχρό ρεύμα, το οποίο ως συνήθως θα δώσει αρκετές βροχές ιδιαίτερα στις βόρειες περιοχές του νησιού ενώ θα υπάρχουν και αρκετά έντονοι άνεμοι την Κυριακή στη νότια Κρήτη, με τα μποφόρ στην Ιεράπετρα να φτάσουν τα 5-6 μποφόρ να είναι περισσότερα σε άλλες νότιες περιοχές πιο δυτικά της Κρήτης. Παράλληλα η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση και θα κυμανθεί σε χαμηλότερα επίπεδα από τα φθινοπωρινά΄επίπεδα
Από την Κυριακή το απόγευμα τα φαινόμενα αυτά θα εξασθενούν σταδιακά μέχρι και την Τετάρτη όπου και ο καιρός θα καλυτερεύσει και η θερμοκρασία θα ανέβει σημαντικά.

Πηγή : Ράδιο Λασίθι

Συνολικες προβολες σελιδας