Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020

Καλύφθηκαν σχεδόν όλα τα κενά στα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία της Σητείας, μεγάλες οι δυσκολίες της φετινής χρονιάς

 

«Η τρέχουσα σχολική χρονιά είναι σίγουρα η πιο ιδιαίτερη από όλες όσες έχουμε ζήσει ως τώρα», ανέφερε στην ΑΝΑΤΟΛΗ και στη δημοσιογράφο Μαρίζα Ψαράκη ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σητείας «Ο Μύσων» κ. Αλέξανδρος Αλεξάκης.

Λίγες ημέρες μετά την έναρξη του νέου σχολικού έτους,  ερωτηθείς για την κατάσταση και την λειτουργία των σχολικών μονάδων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, εστίασε στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί λόγω κορωνοϊού και στην στελέχωση των σχολείων.

Η χρονιά ξεκίνησε μεν με αρκετά κενά- πάνω από 150 στο Νομό, ωστόσο με την πρόσληψη αναπληρωτών την περασμένη Παρασκευή, τοποθετήθηκαν οι εκπαιδευτικοί και από χθες καλύφθηκε  το μεγαλύτερο μέρος των κενών.

«Τοποθετήθηκαν κατά κύριο λόγο όλοι οι αναπληρωτές. Έχουμε μία κάλυψη κενών ειδικοτήτων της τάξης του 90% αυτή τη στιγμή και μένει να καλυφθεί ακόμα η ειδική αγωγή στο Νομό Λασιθίου και οι θέσεις εκπαιδευτικών ευπαθών ομάδων.

Και στη Σητεία έχουμε σχεδόν πλήρη κάλυψη της γενικής αγωγής και περιμένουμε να καλυφθούν τα υπόλοιπα κενά στην ειδική.

Βάσει του χρονοδιαγράμματος σε ό,τι αφορά τις ευπαθείς ομάδες αναμένεται να καλυφθούν τις επόμενες δέκα ημέρες και την ειδική αγωγή σε ένα μήνα. Πιέζουμε για την όσο το δυνατό πιο γρήγορη κάλυψη», τόνισε ο κ. Αλεξάκης.

 

Για την τήρηση των μέτρων

Φέτος μείζονος σημασίας είναι και η τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων για την αντιμετώπιση του covid -19. «Τα σχολεία», ανέφερε ο κ. Αλεξάκης, «λειτουργούν εφαρμόζοντας τα προβλεπόμενα μέτρα. Δυσκολίες υπάρχουν προφανώς ωστόσο καταβάλλονται προσπάθειες από την σχολική κοινότητα, μαθητές κι εκπαιδευτικούς για την εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας. Θα έπρεπε όμως και το Υπουργείο να προβεί σε κινήσεις για να βοηθήσει περισσότερο στην κατεύθυνση αυτή.

Φέτος η χρονιά είναι πραγματικά πολύ ιδιαίτερη. Έχουμε την τήρηση πρωτοκόλλων για την λήψη μέτρων ασφάλειας. Έχουμε εγκυκλίους από το Υπουργείο για την προστασία μαθητών κι εκπαιδευτικών από την διάδοση του υιού. Θα ήταν ωστόσο προτιμότερο να έχει μειωθεί ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα στους 15 κι όχι να αυξηθεί, μιας και ήταν ο αριθμός που υπήρχε όταν άνοιξαν εκ νέου τα σχολεία τον Ιούνιο, μετά την καραντίνα. Αυτό λοιπόν έχει δημιουργήσει αρκετά ζητήματα».

 

Οι δυσκολίες της μάσκας

«Η χρήση μάσκας από τους μαθητές κατά τη διάρκεια του μαθήματος», συνέχισε, «γίνεται πιστά και γενικότερα η τήρηση των μέτρων από τους εκπαιδευτικούς. Ωστόσο σκεφτείτε ότι τα παιδιά κάθονται συνεχόμενα στην τάξη από 8.15 έως 09.40 και από 10 έως 11.30. Αυτό είναι δύσκολο και για τα παιδιά και για τους εκπαιδευτικούς.

Γι’ αυτό και χρησιμοποιούμε μεθόδους, ειδικά στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού και στο Νηπιαγωγείο όπως είναι το διάλειμμα μάσκας. Οι μαθητές σταματάνε λίγο, δεν μιλάνε για να μην μεταφέρονται με τον αέρα διάφορα μικρόβια, βγάζουν για λίγο την μάσκα προκειμένου να ξεκουραστούν, να πάρουν δυνάμεις για να συνεχίσουμε το μάθημα.

Είναι πολύ δύσκολο τα παιδιά του Νηπιαγωγείου και των πρώτων τάξεων του Δημοτικού να φοράνε την μάσκα διαρκώς. Ενδεχομένως το Υπουργείο θα έπρεπε να αποστείλει τροποποίηση προγράμματος, ώστε να προβλέπονται πιο μικρές ώρες για να μπορούν οι μαθητές να ξεκουράζονται.

Και οι εκπαιδευτικοί υπερβάλουν εαυτόν, γιατί είναι κάθε μέρα, όλη μέρα εφημερία, είναι διαρκώς σε επαγρύπνηση. Συνεχώς προσέχουν τις αποστάσεις και την τήρηση των μέτρων.

Όμως πρέπει να σκεφτούμε τους μαθητές μας και ειδικά τους μικρούς που γι’ αυτούς είναι κάτι πρωτόγνωρο κι αντιμετωπίζουν μία δύσκολη κατάσταση. Βέβαια η τήρηση των μέτρων γίνεται από όλους τους μαθητές και φυσικά τους εκπαιδευτικούς.

Καλό είναι και το Υπουργείο να αναλάβει και τις δικές του ευθύνες. Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί τηρούν τα μέτρα. Το Υπουργείο θα μας αφουγκραστεί ή θα συνεχίσει να κωφεύει;».

 

Άλλα ζητήματα

Έχει ζητηθεί η δημιουργία αιθουσών διαμορφωμένων στα σχολεία για να παραμένουν τα παιδιά, όταν εμφανιστεί κάποιο ύποπτο σύμπτωμα.

«Να σημειώσουμε ότι κάθε μέρα τόσα χρόνια τώρα, σε κάθε σχολείο παρουσιάζονται παιδιά που είτε πονάει το κεφαλάκι τους, είτε ανεβάζουν πυρετό κλπ. Αντιλαμβάνεστε τις δυσκολίες που ενέχει όλο αυτό και βέβαια πρέπει να διερωτηθούμε κατά πόσον υπάρχουν οι υποδομές στα σχολεία, για να γίνουν όλα αυτά. Άρα εκείνοι οι οποίοι σχεδιάζουν και στέλνουν τις εγκυκλίους ενδεχομένως να μην έχουν ακριβή εικόνα της σχολικής πραγματικότητας.

Ακόμη, τώρα τα παιδιά την ώρα του διαλείμματος είναι έξω. Σταδιακά θα αλλάξουν οι καιρικές συνθήκες, θα αρχίσουν οι βροχές. Τι θα γίνει όταν τα παιδιά αναγκαστικά μείνουν μέσα σε ένα κλειστό χώρο; Ένας μεγάλος αριθμός παιδιών. Σκεφτείτε σε ένα πολυθέσιο Δημοτικό, όλα τα παιδιά να παραμένουν μέσα στις αίθουσες. Θα μπορούν να τηρηθούν τα μέτρα; Θα μπορούν τα παιδιά να μείνουν με μία μάσκα από τις 8 π.μ. μέχρι τη 1.15 μ.μ.;

Μήπως λοιπόν το Υπουργείο πρέπει να ακούσει άμεσα τους εκπαιδευτικούς που λέμε ότι πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα;

Και, τέλος, μήπως πρέπει να σκεφτεί το Υπουργείο ότι με τις ακατάλληλες μάσκες οι οποίες εστάλησαν δεν καλύπτουν τις ανάγκες των παιδιών μιας και τα παιδιά χρειάζονται την ίδια μέρα μία και δύο μάσκες; Είναι παιδιά, κινούνται, ιδρώνουν οι μάσκες τους, δεν μπορείς να τα καθηλώσεις. Άρα το Υπουργείο θα πρέπει να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα με σοβαρότητα, να ακούσει τους εκπαιδευτικούς και να λάβει σοβαρές αποφάσεις», πρόσθεσε ο κ. Αλεξάκης.

 

Συλλογή σχολικών ειδών

Στο πλαίσιο δράσης του Συλλόγου τα τελευταία χρόνια, και φέτος για τέταρτη χρονιά σε εξέλιξη είναι η διαδικασία στήριξης των αδύναμων οικονομικά μαθητών μέσω της προσφοράς υλικού, όπως τετράδια, τσάντες, κλπ., μεταχειρισμένου ή καινούριου. Το υλικό, που συλλέγει ο Σύλλογος με την συνδρομή πολιτών και καταστημάτων της περιοχής, διανέμεται στα σχολεία από τον Σύλλογο σε συνεννόηση με τους εκπαιδευτικούς των σχολικών μονάδων. «Η ανταπόκριση του κόσμου είναι πολύ συγκινητική», όπως τόνισε ο κ. Αλεξάκης απευθύνοντας θερμές ευχαριστίες προς όλους όσοι συνδράμουν την προσπάθεια.

 

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας