Η προσπάθεια, ξεκινά από εδώ, αφορά όμως όλη την Κρήτη, αρχικά, και
την υπόλοιπη Ελλάδα, όπως εξάλλου έδειξε με την παρουσία του και τον
σύντομο χαιρετισμό του ο Περιφερειακός Σύμβουλος Ρεθύμνου κ. Χνάρης.
-Μια εκδήλωση της Αντιπεριφέρειας Λασιθίου και του ΕΛΚΕΘΑ
Το λεοντόψαρο, είναι νόστιμο, είναι θρεπτικό, είναι όμως λεσεψιανός μετανάστης.
Αυτό το «όμως» μας καλεί να βγάλουμε από την σκέψη μας η Αντιπεριφέρεια Λασιθίου και το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών που συνδιοργάνωσαν, σε μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα στην Ιεράπετρα, την γαστρονομική-ενημερωτική εκδήλωση γνωριμίας με αυτό το είδος σκορπίνας που, από απειλή για τους αλιείς και την οικολογική αλυσίδα, μπορεί να γίνει απολαυστική διατροφική συνήθεια.
Ο συγκεκριμένος λεσεψιανός μετανάστης( ο όρος αποδίδει τιμή στον Γάλλο μηχανικό Φερδινάνδο ντε Λεσέψ που κατασκεύασε τη Διώρυγα του Σουέζ, απ όπου γίνεται η εισβολή θαλασσίων ειδών από στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Ινδικό Ωκεανό), κρύβει δηλητήριο στα πτερύγια του, για αυτό και έχει «δαιμονοποιηθεί».
Όπως απέδειξαν όμως τα ευφάνταστα πιάτα του σεφ Αντώνη Μεσσανάκη, μετά από πολύ προσεχτικό καθάρισμα, το ψάρι μπορεί να αξιοποιηθεί και να καταναλωθεί πλουταίνοντας τον γευστικό μας κόσμο.
Ηταν μια πρώτη εκδήλωση γνωριμίας, σε έναν κύκλο που σκοπεύει να κάνει η Αντιπεριφέρεια σε όλη την περιοχή Λασιθίου, όπως είπε ο Γιάννης Γουλιδάκης που βλέπει πως ,μια θεωρούμενη απειλή μπορεί να μετατραπεί σε ευκαιρία. Και για τους αλιείς και για το καταναλωτικό κοινό. Οι αλιείς της Ιεράπετρας, αποδεικνύοντας του λόγου το αληθές, πρόσφεραν τα γαστρονομικά εδέσματα της βραδιάς.
Η «γνωριμία» με το λεοντόψαρο έγινε μέσα από τις παρουσιάσεις που έκαναν η κ.Σόχιου Ελένη και η κ. Νώτα Περιστεράκη με αναφορά και στην μεγάλη αύξηση των πληθυσμών στα νερά της Μεσογείου, που αλλάζει την κατάσταση και μπορεί να αλλάξει, με την κατάλληλή ενημέρωση και αξιοποίηση , και τις διατροφικές μας συνήθειες.
ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Πηγή : Style 100fm