Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου 2020

Ταχυδρομικά Πακέτα μικροποσοτήτων σπόρων που αποστέλλονται σε ιδιώτες από τρίτες χώρες


https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn%3AANd9GcQDj1FaBqZ9oZSqUBOm5nEIUsCp6cuGnszkNQ&usqp=CAU
Από την Γενική Δ/νση Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπήρξε ενημέρωση προς τις φυτοϋγειονομικές αρχές των Κρατών Μελών για την ταχυδρομική αποστολή μικροποσοτήτων σπόρων σε ιδιώτες από τρίτες χώρες και ιδιαίτερα από Κίνα, Σιγκαπούρη, Ταιβάν, Βανουάτου και Μαλαισία.

Οι συγκεκριμένοι σπόροι αποστέλλονται στους ιδιώτες χωρίς να τους έχουν παραγγείλει, δεν συνοδεύονται από πιστοποιητικό φυτοϋγείας, το είδος και η προέλευση τους είναι άγνωστα, ενώ στην συσκευασία τους δεν αναγράφεται ότι πρόκειται για σπόρους. 
Τονίζουμε ότι οι σπόροι κατά την εισαγωγή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συνοδεύονται από πιστοποιητικό φυτοϋγείας και υφίσταται φυτοϋγειονομικό έλεγχο στα σημεία εισόδου της Ένωσης (Κανονισμός 2016/2031, άρθρα 72 και 73).
Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, οι ιδιώτες που λαμβάνουν «ύποπτους σπόρους»:
·         Να απευθύνονται άμεσα στην φυτοϋγειονομική αρχή της περιοχής τους (Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής) για επιπλέον οδηγίες.
·         Να παραδίδουν τα πακέτα των σπόρων στις φυτοϋγειονομικές υπηρεσίες των περιοχών τους μαζί με την συσκευασία αποστολής τους.
·         Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τους φυτεύουν ή να τους πιάνουν με γυμνά χέρια, δεδομένου ότι η φυτοϋγειονομική κατάσταση των σπόρων είναι άγνωστη και υπάρχει κίνδυνος διασποράς επιβλαβών για τα φυτά οργανισμών καραντίνας.
            


                                                                Ε.Π.
Η ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ
ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΔΑΟΚ


ΦΟΥΝΤΗ ΜΑΡΙΑ

Συνολικες προβολες σελιδας