Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020

Ναυάγιο με μετανάστες ανατολικά της Κρήτης: Τραγωδία δίχως τέλος - Εικόνες από τους εξαθλιωμένους διασωθέντες

Ναυάγιο με μετανάστες ανατολικά της Κρήτης: Τραγωδία δίχως τέλος57 από τους 61 μετανάστες διασώθηκαν
Τραγικό τέλος είχαν δύο γυναίκες & δύο παιδιά στο ναυάγιο βορειοανατολικά της Σητείας



Τέσσερις νεκροί, δύο γυναίκες και δυο παιδιά ηλικίας 6 και 7 χρονών είναι τα θύματα του ναυαγίου στο οποίο οδήγησαν, αργά το απόγευμα της Δευτέρας, αδίστακτοι δουλέμποροι   μεταφέροντας 61 μετανάστες, και επιβιβάζοντας τους σε ένα σάπιο μικρό ιστιοφόρο από τα παράλια της Τουρκίας, με στόχο να τους αποβιβάσουν σε κάποια ερημική παραλία της Κρήτης.
Το σάπιο σκαρί έβαλε νερά, λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κάσου Καρπάθου και Σητείας και ένας από τους επιβαίνοντες έστειλε εσπευσμένα SOS ζητώντας από τον αριθμό έκτακτης ανάγκης του Υπουργείου Ναυτιλίας βοήθεια γιατί το δουλεμπορικό σκάφος κινδύνευε να βυθιστεί.


Αμέσως σήμανε συναγερμός στις Λιμενικές Αρχές της Ανατολικής Κρήτης και της Καρπάθου, που έστειλαν προς το στίγμα που είχε δοθεί όσα πλωτά μέσα είχαν διαθέσιμα καλώντας συνεχώς τα παραπλέοντα πλοία, εμπορικά και επιβατηγά, να σπεύσουν για βοήθεια.
Η τεράστια επιχείρηση έρευνας και διάσωσης που στήθηκε με πολύ αντίξοες καιρικές συνθήκες μέσα στο σκοτάδι στο ανοικτό πέλαγος, έφερε γρήγορα τα πρώτα αποτελέσματα, καθώς από το ιστιοφόρο που στο μεταξύ άρχισε να βυθίζεται περισυνελέγησαν μέχρι τα ξημερώματα της Τρίτης 57 μετανάστες και οι 3 πρώτοι νεκροί που ήταν μια γυναίκα και δυο μικρά παιδιά ηλικίας 6 και 7 χρονών.
Οι 19 από τους διασωθέντες μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Σητείας από τις 3.30 π.μ. έως τις 5.30 τα ξημερώματα της Τρίτης, ενώ στο ίδιο λιμάνι μεταφέρθηκαν και οι σοροί των τριών πρώτων νεκρών.
Στο σημείο όπου βούλιαξε το ιστιοφόρο παρέμειναν συνεχίζοντας την έρευνα ένα Πλωτό Ανοικτής Θαλάσσης  του Λ.Σ., το ΠΛΣ 148 του Λιμεναρχείου Σητείας, 5 παραπλέοντα σκάφη, ένα Super Puma και ένα αεροπλάνο της Ελληνικής Ακτοφυλακής.
Ερευνώντας συντονισμένα από αέρα και θάλασσα, εντόπισαν το πτώμα της δεύτερης νεκρής γυναίκας, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων του ναυαγίου στα τέσσερα, ενώ οι έρευνες συνεχίστηκαν και μετά το απόγευμα της Τρίτης.
Ενεργοποίηση αρχών και εθελοντών στη Σητεία
Στη Σητεία από το βράδυ της Δευτέρας και εν αναμονή της άφιξης των διασωθέντων ο Δήμος με επικεφαλής τον δήμαρχο κ. Γιώργο Ζερβάκη, τον ΕΕΣ και τους εθελοντές διασώστες της ΕΔΕΑΚ, είχαν ξεκινήσει  την προετοιμασία για την υποδοχή και τη φιλοξενία των  άτυχων ναυαγών.
«Από τις 6.00 το απόγευμα της Δευτέρας ενημερωθήκαμε από το Λιμεναρχείο Σητείας ότι είναι σε εξέλιξη μια μεγάλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης 18 μίλια από το Κάβο Σίδερο μεταξύ Κάσου και Κρήτης. Ένα σκάφος είχε εκπέμψει SOS και υπήρχαν άνθρωποι στη θάλασσα, όσο περνούσε η ώρα οι πληροφορίες άρχισαν να γίνονται πιο συγκεκριμένες για την περισυλλογή των ναυαγών. Γύρω στις 4.00 τα ξημερώματα έφτασαν με το ναυαγοσωστικό ΝΓ 515 19 του Αγίου Νικολάου  οι 19 ναυαγοί ,νεαρής ηλικίας οι περισσότεροι και τρεις σοροί. Μιας γυναίκας και δυο μικρών παιδιών. Οι άνθρωποι ήταν ταλαιπωρημένοι, βρεγμένοι και τους περιμέναμε οι εθελοντές της ομάδας μας της ΕΔΕΑΚ και του ΕΕΣ. Μοιράστηκαν κλινοσκεπάσματα και ρούχα και οδηγήθηκαν σε μια μεγάλη αίθουσα κάτω από το Λιμεναρχείο Σητείας…
Οι τρεις σοροί μεταφέρθηκαν στο ΠΑΓΝΗ για νεκροψία νεκροτομή και νωρίς το πρωί άρχισε η καταγραφή και η ταυτοποίηση τους από το Λιμενικό και την Αστυνομία. Εμείς οι εθελοντές θα φροντίσουμε για την ανθρώπινη διαμονή τους στην πόλη μας και την εξασφάλιση των ειδών πρώτης ανάγκης. Είναι πιθανόν αργότερα να μεταφερθούν σε κάποια από τις κλειστές δομές φιλοξενίας», μας είπε ο κ Γιάννης Δασκαλάκης επικεφαλής της εθελοντικής Ομάδας Διάσωσης ΕΔΕΑΚ Σητείας.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από την ταυτοποίηση των 19 ναυαγών που φιλοξενούνται στη Σητεία, οι 8 είναι από το Πακιστάν, 5 από τη Σομαλία (εκ των οποίων οι 2 γυναίκες), 3 από το Αφγανιστάν, ένας από το Μπαγκλαντές, ένας από τη Σρι Λάνκα και ένας από το Κουρδιστάν. Όλοι τους είναι νεαρής ηλικίας , από 19 έως 30 ετών και δυο είναι ανήλικοι 16 ετών.

Ανθρωπιστική βοήθεια από τον Δήμο Σητείας
Ο Δήμος Σητείας βρίσκεται από την πρώτη στιγμή κοντά στους ναυαγούς.
«Ο Δήμος Σητείας αμέσως μόλις ενημερώθηκε για το περιστατικό αυτό ξεκίνησε την προετοιμασία της φιλοξενίας των ναυαγών. Προσφέραμε κλινοσκεπάσματα και ρούχα γιατί οι περισσότεροι ήταν βρεγμένοι, φροντίσαμε να  τους εξασφαλίσουμε  πρωινό μεσημεριανό και βραδινό με τη βοήθεια πολλών επιχειρηματιών της Σητείας , ενώ έχουμε και την εκδήλωση του ενδιαφέροντος για προσφορές ειδών πρώτης ανάγκης και από τα χωριά του Δήμου  Σητείας,
Ξεκινήσαμε μια προσπάθεια εύρεσης κάποιου διαθέσιμου ξενοδοχείου για να τους φιλοξενήσουμε αλλά η προσπάθεια δεν καρποφόρησε γιατί υπάρχουν ακόμα αρκετοί επισκέπτες αλλά και ο φόβος της διασποράς του κορωνοϊού. Περιμένουμε να έρθουν οι απαντήσεις από τα τεστ που τους έγιναν από κλιμάκιο ιατρών του Νοσοκομείου Σητείας και ανάλογα θα πράξουμε. Νομίζω όμως ότι επειδή είναι μόνο 19 άτομα η μεγάλη αίθουσα στο Λιμεναρχείο όπου φιλοξενούνται τώρα μας καλύπτει απόλυτα», μας είπε ο Δήμαρχος Σητείας κ. Γιώργος Ζερβάκης.
Στο χώρο φιλοξενίας των 19 ναυαγών βρισκόταν από την πρώτη στιγμή και ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Σητείας κ. Γιώργος  Αϊλαμάκης, ενώ οι κοπέλες από τη «Βοήθεια στο Σπίτι» βοηθούσαν τους εθελοντές μεταφέροντας ότι ήταν αναγκαίο.
«Ξεκινήσαμε αρχικά νωρίς το πρωί με την υγειονομική τους υποστήριξη καθώς ήρθε κλιμάκιο ιατρών από το Νοσοκομείο Σητείας παρουσία της διοικήτριας κ. Θαλασσινού και τους εξέτασε, τους έγινε το τεστ για covid 19 και διαπιστώθηκε ότι 3 νεαροί αντιμετώπιζαν κάποια μικρά προβλήματα υγείας και έπρεπε να μεταφερθούν στο Νοσοκομείο όπως και έγινε λίγο αργότερα.
Οι εθελοντές και σύσσωμος ο Δήμος είναι εδώ και βοηθά με κάθε τρόπο.
Έχουμε εξασφαλίσει τα μέσα για την ομαλή παραμονή τους στην αίθουσα που έχουμε κάτω από το Λιμεναρχείο, τα είδη και τα μέσα της ατομικής τους υγιεινής, τη σίτισή τους με τη συνδρομή των επαγγελματιών της εστίασης  και το ρουχισμό τους. Η προσφορά του κόσμου από την πόλη και τα χωριά είναι συγκινητική», μας είπε μεταξύ άλλων ο κ. Γιώργος Αϊλαμάκης.

Παρέμβαση από το ΚΚΕ
Με  αφορμή το χτεσινό ναυάγιο ανοιχτά της Σητείας με 4 νεκρούς, ανάμεσά τους 2 παιδιά, η Επιτροπή Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ έκανε την παρακάτω ανακοίνωση.
«Τα θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων που ξεριζώθηκαν από τις ίδιες τους τις χώρες, χάνουν τη ζωή τους με τραγικό τρόπο στην προσπάθειά τους να φτάσουν σε «ασφαλέστερο» μέρος για αυτούς και τις οικογένειές τους.
Κατάσταση που επιδεινώνει το εκρηκτικό μείγμα «καταστολής και εγκλωβισμού» που βιώνουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στη χώρα μας. Αποτέλεσμα της απάνθρωπης πολιτικής της ΕΕ και όλων των κυβερνήσεων, από κοινού με την αντιδραστική συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας είναι οι συνθήκες διαβίωσής τους στις «Μόριες» του αίσχους σε όλη την Ελλάδα.
Καλούμε τους μαζικούς φορείς της Σητείας να εκδηλώσουν την αλληλεγγύη τους με κάθε πρόσφορο τρόπο στα θύματα του ιμπεριαλιστικού πολέμου, να καταδικάσουν τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και την πολιτική εγκλωβισμού κυβέρνησης - ΕΕ και να διεκδικήσουν:
- Να μεταφερθούν άμεσα οι πρόσφυγες και οι μετανάστες σε αξιοπρεπή χώρο προσωρινής φιλοξενίας με εξασφάλιση διατροφής και διαμονής, όπου θα εξετάζονται τα αιτήματά τους και θα πηγαίνουν άμεσα στις χώρες πραγματικού προορισμού τους.
- Άμεση πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη  όλων και πραγματοποίηση επαναλαμβανόμενων τεστ λόγω πανδημίας».

Πηγή : Νέα Κρήτη



Συνολικες προβολες σελιδας