Πέμπτη 6 Αυγούστου 2020

Το σώμα και η ψυχή του Γεωπάρκου στο «Φωτόραμα» του Δ. Τηνιακού (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

DSC02381Η περιουσία του Γεωπάρκου Σητείας, έχει γίνει συνείδηση, χτες η συνείδηση ικανοποίησε την υψηλές απαιτήσεις που φέρνει αυτό το τοπίο των ξεχωριστών αισθημάτων, με την επιτυχημένη εκδήλωση του Γεωπάρκου και του ΔΟΚΑΣ , «Φωτόραμα».


Η προβολή των φωτογραφιών του Δημήτη Τηνιακού σε σειρά που να αποτυπώνει την γέννηση, την εναλλαγή με την εποχή,με τον χρόνο και τα μνημεία μαζί με τα πρόσωπα που περπατούν και ζουν στην «ρωγμή του χρόνου», έτσι όπως σκηνοθετήθηκε από τον Μιχάλη Γιαννακάκη, συνδυάστηκε με την ομιλία του Συντονιστή Γεωπάρκου Βαγγέλη Περάκη για τα 20 χρόνια Ευρωπαϊκού Δικτύου και τα 5 δικά μας χρόνια Παγκόσμιου Γεωπάρκου της UNESCO της Σητείας.





DSC02366Μια πρωτότυπη ιδέα που πραγματοποιήθηκε με την συμβολή πολλών, γιατί οι άνθρωποι «κουμπώνουν» για να δημιουργήσουν, όπως  λέει ο Μ. Γιαννακάκης, και η ανταπόκριση του κόσμου, στον χώρο εκδηλώσεων στο λιμάνι, σε μια ακόμα ωραία βραδιά των  εφετινών Κορναρείων, έδειξε πως η προσπάθεια, πέτυχε.
Το Γεωπάρκο αναδείχθηκε και προβλήθηκε όπως έπρεπε και αγαπήθηκε ακόμα περισσότερο με την ανάδειξη πλευρών του που δεν έχουμε όλοι την ευκαιρία να δούμε ή δεν βλέπουμε κάτω από την ίδια οπτική. Ο  Δημήτρης , μας έδειξε τις θάλασσες, τα ποτάμια, τα βουνά, τις πέτρες, έτσι όπως είναι γι αυτόν -κι έτσι όπως είναι και στην αλήθεια: Μαρτυρίες μοναδικότητας.
DSC02380DSC02381
Η Χρύσα Περράκη, πρόεδρος του ΔΣ του Γεωπάρκου Σητείας, ανέλαβε χρέη συντονιστή της εκδήλωσης, κάνοντας αναφορά στην αγάπη και τον σεβασμό του Δ. Τηνιακού στην φύση , έτσι όπως αποτυπώνεται στις φωτογραφίες του και την ανιδιοτελή του προσφορά στο Γεωπάρκο , όποτε του έχει ζητηθεί , για τις παρουσιάσεις του.
DSC02386
Θέλοντας να τονίσει την ξεχωριστή σημασία του Γεωπάρκου και της εκδήλωσης, ο πρόεδρος του ΔΟΚΑΣ Μιχάλης Περράκης, προλόγισε την εκδήλωση , παρόλο που όπως είπε, αυτό, δεν συνηθίζεται στα «Κορνάρεια 2020», «από σεβασμό στο έργο του δημιουργού» και γιατί «η τέχνη από μόνη της μπορεί να προλογίσει και να μιλήσει στην ψυχή μας».
DSC02388
Όμως είναι η ευκαιρία να επικοινωνήσουμε το Γεωπάρκο, το πιο σοβαρό εργαλείο ανάπτυξης που έχουμε, που αποτελεί πυλώνα και πυξίδα, είπε ο Μ. Περάκης, αποδίδοντας εύσημα τον Συντονιστή Βαγγέλη Περάκη και στην Χρύσα Περράκη, που «έχουν καταθέσει ψυχή» για την ανάδειξη του.
Ο πρόεδρος του ΔΟΚΑΣ αναφέρθηκε στη αρνητική συγκυρία λόγω κορονοιού που οδήγησε την ματαίωση πολλών εκδηλώσεων, αλλά και στην ευκαιρία που δίνει αυτό το κενό,για να οργανωθούν τα επόμενα βήματα. Ευχαρίστησε για την συμβολή τους στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης τους εθελοντές του Ερυθρού Σταύρου και  ΕΔΕΑΚ, την Περιφέρεια και την Αντιπεριφέρεια,τον Σύλλογο Φίλων Μουσικής, που παραχώρησε την οθόνη για την προβολή.
Με αφορμή τις φωτογραφίες του Δ. Τηνιακού, που «του ψιθυρίζει ένας Καζαντζάκης», όπως είπε, ο Μ. Περάκης βρήκε αναφορά στην ποιητική προτροπή του Οδυσσέα Ελύτη στην «Νεφέλη», «να κάνουμε ένα άλμα πιο γρήγορα από την φθορά».
DSC02390
Μια αναλυτική παρουσίαση του Γεωπάρκου ,έγινε από τον Συντονιστή του Βαγγέλη Περάκη, από το ξεκίνημα μέχρι σήμερα, με αναφορές στα πρακτικά ζητήματα, όπως η κατάθεση του φακέλου για τον χαρακτηρισμό, την ένταξη του στο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο δίκτυο και την ομπρέλα της UNESCO.
O Συντονιστής Γεωπάρκου Σητείας, με την βοήθεια προβολής διαφανειών, μας έδειξε την θέση του γεωπάρκου στον παγκόσμιο χάρτη,έδωσε ιδιαίτερα βάρος στην εκπαιδευτική δράση και στο θερινό σχολείο που φέτος, λόγω της υγειονομικής κρίσης, δεν πραγματοποιήθηκε, τόνισε  την μοναδικότητα του δικού μας τρόπου που έχει τη δυνατότητα να δείχνει, ακριβώς πως σχηματίστηκε και πως εξελίχθηκε. Μας έφερε ακόμα και τις εικόνες από την Κίνα , με τη ξεχωριστή θέση στον παγκόσμιο χάρτη Γεωπάρκων και την αναγραφή, στο Σινικό Τείχος, του Γεωπάρκου μας.
DSC02391
Μια γενναιόδωρη και θερμή «χειραψία» είχαμε από την Λένα Φραγκούλη προς τον Δημήτρη Τηνιακό και μέσω αυτού, με το Γεωπάρκο. Μια φιλική χειραψία, στον πρόλογο της σε προσωπικούς τόνους, και όλοι ξέρουμε πόση σημασία έχουν οι ειλικρινείς χειραψίες. Ιδιαίτερα τώρα , που μας λείπουν.
DSC02392
Μετά την προβολή, που καταχειροκροτήθηκε από τους ανθρώπους που γέμισαν τον χώρο, κλήθηκε ο Δημήτρης Τηνιακός, στην «σκηνή».
Λιτός και σύντομος, ευχαρίστησε και είπε: «Ζω τον τόπο κι όποτε μπορώ τον φωτογραφίζω».
ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Πηγή : Style 100Fm

Συνολικες προβολες σελιδας