Δευτέρα 13 Ιουλίου 2020

Λ. Τερζής - Λειτουργία παιδικών σταθμών, σκέψεις και γεγονότα


     Είναι κοινά αποδεκτό πως , μια από τις σημαντικότερες δομές στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι ο θεσμός των παιδικών σταθμών . Μέσα από την λειτουργία αυτών των δομών δίδεται η δυνατότητα , κυρίως στις οικογένειες με δύο εργαζόμενους γονείς να εγγράψουν τα παιδιά τους , λειτουργώντας ως τον φορέα που θα εντάξει τα νήπια και τα βρέφη στο δεύτερο  κύτταρο της κοινωνίας που είναι η σχολική τάξη.
Επιπλέον θα εκπαιδεύσει και θα φροντίσει τους μικρούς συμπολίτες μας .
      Στον δήμο μας ο φορέας που επιλαμβάνεται την λειτουργία των παιδικών σταθμών είναι ο ΔΟΚΑΣ. Οι παιδικοί σταθμοί που λειτουργούν σήμερα είναι τρείς.  Οι δύο προϋπήρχαν , ενώ τον τρίτος παιδικό σταθμό στην οδό Πλαστήρα ( συστέγαση με την ΔΕΥΑ) καταφέραμε και τον ιδρύσαμε αποσπώντας και διαθέτοντας από το Υπουργείο Εσωτερικών μέσω της ΕΕΤΑΑ  το ποσό των 50.000 ευρώ. Η  δέσμευση από την πλευρά μας για την ίδρυση μίας ακόμα δομής   στο τέλος του 2018 έγινε πράξη .Παράλληλα υποβάλαμε στο πρόγραμμα leader  ώριμη μελέτη και πρόταση για την χρηματοδότηση με προϋπολογισμό 100.000 ευρώ, ενός επιπλέον παιδικού σταθμού στο Γούδουρα , η οποία εγκρίθηκε .
      Από την πλευρά μας υπήρξε  μία ιδιαίτερη μέριμνα για την στήριξη αυτής της ευαίσθητης πληθυσμιακής ομάδας των παιδιών και κατ’ επέκταση των οικογενειών τους. Κύριος στόχος μας ήταν,  να φοιτούν, να εκπαιδεύονται, να σιτίζονται τα παιδιά τους και να βοηθούμε από την πλευρά μας την δυνατότητα των γονιών να εργάζονται απρόσκοπτα, έχοντας αφήσει τα τέκνα τους σε ένα ασφαλές περιβάλλον, με προσωπικό άρτια εκπαιδευμένο.
     Παράλληλα αιτηθήκαμε με  υποβολή πρότασης σε πρόσκληση του Υπουργείου Εσωτερικών και αποσπάσαμε  χρηματοδότηση ποσού  30.081,60 ευρώ για την βελτίωση και την συντήρηση του Παιδικού Σταθμού  «Λιλιπούπολη» στην οδό Γεννηματά με εργασίες που αφορούν κυρίως τον περιβάλλον χώρο ( δάπεδα ασφαλείας , στέγαστρα , παιχνίδια).
     Από την ημέρα εκείνη , έχει παρέλθει σχεδόν ένας χρόνος και παρά την περίοδο σχεδόν παύσης των εργασιών του ΔΟΚΑΣ και της λειτουργίας των παιδικών σταθμών λόγω της καραντίνας , με δεδομένο πλέον το σχεδόν μηδενικό  αντικείμενο του ΔΟΚΑΣ, (μη λειτουργία Δημοτικού ωδείου, μη λειτουργιά  της φιλαρμονικής, μεταφορά του Βοήθεια στο Σπίτι στο Δήμο, σχεδόν μηδενικές πολιτιστικές και αθλητικές  εκδηλώσεις, αδράνεια για το Γεωπάρκο σύμφωνα με τις μαρτυρίες των μελών της επιτροπής διαχείρισης) δεν έχει προχωρήσει στην βελτίωση ή έστω στην δημοπράτηση της προμήθειας των υλικών για την βελτίωση του Βρεφονηπιακού   Σταθμού.
    Από τα παραπάνω προκύπτει αβίαστα το ερώτημα-ανησυχία για την πορεία της χρηματοδότησης και την προετοιμασία του παιδικού σταθμού για την νέα σχολική περίοδο.

Λεωνίδας Τερζής
Δημοτικός Σύμβουλος

Συνολικες προβολες σελιδας