Πέμπτη 9 Ιουλίου 2020

ΠΕΝΤΑΚΑΘΑΡΗ η παραλία – θάλασσα Σητείας

DSC06786Τέλη Ιουνίου. Κάπου στο Μαρούσι. Με ούζα και γαυροσυζήτηση. Με τσιγκλούσε ο συμπότης. Συντοπίτης –ζηλιάρης φίλος.

-Και κατεβαίνεις στη Σητεία, ε;
-Ναι πάω. Να κολυμπήσω.
-Λένε, δεν είναι καθαρή η θάλασσα.

-Τ’αντέρα σου τα χυμένα.
-Λένε, από πέρυσι με τη πλημμύρα.
-Καλά άσε τις…πρασινάδες. Θα κατέβω. Θα δω. Θα σου πω.
Στην Πλαζ Σητείας. Επί 10ημερο. Καθημερινώς  κολυμπώ. Εντός τσαμαδούρον. Στα επιτρεπόμενα από τους ναυαγοσώστες όρια. Από το ακρομώλιο της μαρίνας. Έως τη γέφυρα στο Γαλλικό. Όλη τη διαδρομή. Πήγαινε έλα. Και σε διαβεβαιώνω γαυρόφιλε μου. Η θάλασσα. Η παραλία Σητείας. Είναι ΚΑΘΑΡΟΤΕΡΗ όσο ποτέ άλλοτε. Καθότι:
-Δεν υπάρχει ίχνος φερτών επιπλεόντων υπολειμμάτων. Από την πλημμύρα τον Απρίλιο 2019.
-Δεν συναντήσαμε τσούχτρες. Λαγόψαρα ή λεοντόψαρα.
-Στην εμπορική προβλήτα δεν υπάρχει κατασχεμένο “τραμπάκουλο”. Για λαθρεμπόριο πραγμάτων ή ανθρώπων.
Η πολύμηνη παραμονή κατασχεμένων καραβοβάπορων μολύνει τη θάλασσα. Δεν πρέπει να παραμένουν σε περιοχές λουόμενων.
-Ο βυθός της παραλίας. Όπου είναι διακριτός. Είναι διαυγής. Πεντακάθαρος. Αμμώδης. Όχι λασπώδης. Όχι γληνιάρικος.
-Λέει ο Καζαντζάκης, η καθαρή θάλασσα μυρίζει φρεσκοκομμένο καρπούζι. Ναι αλλά, όταν φυσάει μελτέμι 3-4 μποφόρ σου διαλύει τη μυρωδιά. Δεν την οσφραίνεσαι. Χρειάζεται μπουνάτσα να μυρίζεις την καρπουζίλα.
-Η θάλασσα δροσερότερη από άλλες χρονιές. Λίγο μπούζι στην αρχή. Μετά συνηθίζεις. Δεν θες να βγεις.
Ο Σταύρος Νιάρχος (Το ΙΔΡΥΜΑ του οποίου όλη η Αττική. Όλη η χώρα ποικιλοτρόπως γεύεται) όταν έκανε καρδιοθεραπεία. Καρδιασκήσεις στην Ελβετία. Τον έκλειναν σε κάψουλα. Μόνο το κεφάλι έξω. Απότομα του άνοιγαν το παγωμένο νερό. Και κατέβαζε όλα τα θεία. Μετά τα θεία του άνοιγαν το καυτό νερό.Έζησε πολύ πάνω από τον αντρικό μέσο όρο ζωής…Που τα ξέρω; Ως ναυτικός είχα εργαστεί στην εταιρία του. Είναι εγκληματικό για όσους έχουν τη θάλασσα στα πόδια τους. Και δεν κολυμπούν. Τα θαλασσινά άλατα. Το ιώδιο. Πολυπληθή εντός του θαλασσινού νερού ζωογόνα στοιχεία. Είναι ευεργετικά για τον ανθρώπινο οργανισμό. Για τη μακροζωΐα Μακροχρόνιοι χειμερινοί κολυμβητές. Ζύγωναν τα 100 χρόνια πριν φύγουν απο τη ζωή.
Ο φίλος ωριλά αεί. Μανώλης Ηλιαδέλης συνέστηνε για την εαρινή ρινίτιδα.Το βούτηγμα της μύτης στην επιφάνεια της θάλασσας.Ει δυνατόν με εισρόφηση από τη μύτη θαλασσινού νερού.Κάθε χρόνο το ασκούμαι. Άκρως αποτελεσματικό.
-Στην Πλαζ Σητείας. Σταθέρη αξία η Γαλάζια Σημαία. Βέβαια αφορά προηγούμενες μετρήσεις εντός έτους. Αφότου και ανελλειπώς λειτουργεί ο “βιολογικός”. Και τα λήμματα διοχετεύονται εκτός κόλπου Σητείας. Προσωπικά. Οικογενειακά. Συγγενικά. Δεν έχουμε διαπιστώσει δερματικές παρενέργειες.
Ας κολυμπήσουμε λοιπόν ελεύθερα στην ΠΕΝΤΑΚΑΘΑΡΗ παραλία Σητείας. Βέβαια οι “ψιλοδάκατοι” ποτέ δεν λείπουν.
Λέει ο Άνταμ Σμιθ “Η επιστήμη είναι το φάρμακο στο δηλητήριο της προκατάληψης και του ενθουσιασμού”.
Προς Θεού. Δεν είμαι ούτε κάνω τον επιστήμονα.Επί 70 χρόνια κολυμπώ στην παραλία-πλαζ Σητείας. Κάθε χρόνο 60-70μέρες, (τελευταία 25 χρόνια). Απλώς καταθέτω την εμπειρία μου. Τη διαπίστωση μου.Για τη σημερινή εξαιρετική κατάσταση. Που τουριστικά. Και όχι μόνον. Έχει απόλυτη ανάγκη η τοπική επαγγελματική κοινότητα.
Η πρασινογκρίζα άμμος πεντακάθαρη. Ευχαριστούμε το Δήμο και όλες τις ντόπιες ομάδες που συνέβαλλαν. Και συμβάλλουν στην καθαριότητα της παραλίας.
Δεν συναντήσαμε “αδέσποτα”.Όπως άλλες χρονιές. Κάποιες ενοχλούνται. Εμείς, όπως και νάναι, τα συμπαθούμε. Τα κακόμοιρα δεν ευθύνονται. Τα ίδια. Αλλά οι πρώην…δεσπότες τους.
Τα ντουζ για ξέβγαλμα μετά το κολύμπι. Εκσυγχρονισμένα. Από το ακρομώλιο της μαρίνας , κατά διαστήματα, προς τον Πετρά.Και η πλατφόρμα για τα ΑΜΕΑ με κινητικές ειδικές ανάγκες, στη θέση της. Αυτονόητα μεν. Όχι και τόσο δε σε προηγούμενα καλοκαίρια.
Για τη συνεχή καλή λειτουργία ευθύνονται και οι χρήστες πολίτες. Πέρυσι, καταστηματάρχης (ξενόφερτος) είχε αδρανοποιήσει ντουζ. Για να μην ενοχλούνται από τα σταγονίδια νερού οι πελάτες του.
Οι ομπρέλες σκίασης ανηρτημένες. Δύο μαγαζιά από μη Στειακούς επιχειρηματίες, δεν άνοιξαν. Συμπτωματικά τηρούνται οι από κορονοϊό επιβαλόμενες αποστάσεις.
Όμως στις ομπρέλες-στέκια της νεολαίας αποστάσεις δεν τηρούνται. Νεανικός ωχαδερφισμός. Χαίρονται τη νιότη. Τα σκιρτίματα. Αλληλοκαμαρώνουν τα κορίτσια και αγόρια την ομορφιά τους. Κάθε χρόνο έχουμε και ομορφότερη γενιά.
Εμείς γεννηθήκαμε…πρόωρα.
Δεν είναι μόνο η παραλία-πλαζ Σητείας Φιλόξενες, καθαρές γαργάρες.Παραμένουν οι παραλίες. Ερημούπολης. Μαριδάτης. Χιόνας. Κουρεμένου. Ξερόκαμπου. Κάτω Ζάκρου. Καλού Νερού(Στάουσα). Μακρύ Γιαλού. Καλαμοκανιά.Και προς Ιεράπετρα πολλές.
Οι περισσότεροι Στειακοί έχουν δραπετεύσει προς Χανιά. Καιρός να δραπετεύσουν οι Χανιώτες- Ρεθυμνίωτες-Ηρακλείωτες προς Ανατολάς.

Γιώργος Αλεβίζος
8/7/2020

Πηγή : Style 100Fm

Συνολικες προβολες σελιδας