Δευτέρα 6 Ιουλίου 2020

Τα τεχνικά θέματα του Δήμου Σητείας, συνάντηση του Δημάρχου με τον Σύλλογο Μηχανικών

Πολλά και σημαντικά ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση του Δημάρχου Σητείας Γιώργου Ζερβάκη με τους εκπροσώπους του Συλλόγου Μηχανικών Σητείας,
παρουσία και του αρμόδιου Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Γιάννη Παπαδάκη.
Η συζήτηση, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της Μαρίζας Ψαράκη στην ΑΝΑΤΟΛΗ, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο επαφών της Δημοτικής Αρχής και του Συλλόγου Μηχανικών με σκοπό την συνεργασία σε σειρά θεμάτων προς όφελος του τόπου. «Στο πλαίσιο των επαφών της Δημοτικής Αρχής με φορείς και συλλόγους του τόπου», εξήγησε ο Δήμαρχος, «έγινε μία προγραμματισμένη συνάντηση με το Σύλλογο Μηχανικών Σητείας από τον οποίο υπήρξε η κατάθεση ενός πλαισίου συνεργασίας και αιτημάτων ώστε να μπορέσουμε σε μία καινούρια βάση, να προχωρήσουμε επ’ ωφελεία και του τοπικού συνόλου και του Συλλόγου των Μηχανικών».
Από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής έγινε ενημέρωση για τις μελέτες και τα έργα που είναι σε εξέλιξη αυτήν την περίοδο. Ζητήθηκε παράλληλα η στήριξη των Μηχανικών, καθώς «είναι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι και γνώστες των τεχνικών θεμάτων. Κατεγράφη η πρόθεση να βοηθήσουν όσο μπορούν τη νέα Δημοτική Αρχή. Στην κατεύθυνση αυτή θέσαμε ένα πλαίσιο αρχών και προτεραιοτήτων ανάλογα τις εκατέρωθεν αρμοδιότητες κι ευθύνες. Θεωρούμε ότι βάσει αυτής της “συμφωνίας κυρίων” θα προχωρήσουμε θέματα τεχνικού περιεχομένου που αφορούν τον τόπο μας», ανέφερε ο κ. Ζερβάκης.
Μεταξύ άλλων συζητήθηκε και η υποστελέχωση των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου. Υπήρξε ενημέρωση για τις προτεραιότητες που έχουν τεθεί σε επίπεδο στελέχωσης των Υπηρεσιών εκ μέρους του Υπουργείου Εσωτερικών.
Δεδομένου ότι οι Προϊστάμενοι των Τεχνικών Υπηρεσιών και της Πολεοδομίας είναι μέλη του Συλλόγου, ο Δήμαρχος εστίασε στην αναγκαιότητα στήριξης και ζήτησε να υπερβάλουν όλοι εαυτόν, μέχρις ότου στελεχωθούν οι υπηρεσίες. «Για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε κάποια έργα, τα οποία είναι σε εξέλιξη και έχουν αυστηρά χρονοδιαγράμματα ως προς την εξέλιξή τους», όπως σημείωσε.

Σχέδια πόλης
Επίσης συζητήθηκαν θέματα σχετικά με το χωροταξικό, τις ενοποιήσεις των σχεδίων πόλης των πρώην Δήμων, που αποτελούν τον σημερινό Δήμο Σητείας. «Είναι μία επίπονη διαδικασία, με μεγάλο κόστος. Συμφωνήσαμε άμεσα να πραγματοποιηθεί εκ νέου συνάντηση, να υπάρξει και επαφή με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση ώστε να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε ή να ξεμπλοκάρουμε κάποιες διαδικασίες. Είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα για την περιοχή και παράλληλα πολύ δύσκολο. Απαιτεί χρόνο και χρήμα, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να το θέσουμε σε μία τροχιά υλοποίησης», εξήγησε ο κ. Ζερβάκης.

Μελέτες και δημόσια κτήρια
Παράλληλα συζητήθηκε η πορεία μελετών και αναφέρθηκε η πρόθεση για ενεργή συμμετοχής των μηχανικών του τόπου για την υλοποίησή τους, ώστε να στηριχθεί ο κλάδος και να αυξηθεί το εύρος των εργασιών τους.
Υπάρχει δε η πρόθεση, όπως αναφέρθηκε από τη Δημοτική Αρχή – και θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε να εξευρεθεί το πλαίσιο συνεργασίας, να ανατεθεί ένα μέρος της αποτύπωσης των δημοσίων κτηρίων στους Μηχανικούς της περιοχής, ώστε να υπάρχει και η δυνατότητα ένταξης στο κτηματολόγιο»

Θα συνεχιστούν
«Συναποφασίσαμε ότι οι συναντήσεις θα συνεχιστούν διότι θεωρούμε ότι τεχνικός κλάδος του τόπου μας και οι Μηχανικοί είναι ένα πολύ ζωντανό κομμάτι, που άπτεται των σημαντικών θεμάτων που έχουν να κάνουν με τις επενδύσεις και τα έργα που υλοποιηθούν από το Δήμο Σητείας», τόνισε ο Δήμαρχος Σητείας.
«Η συνάντηση», δήλωσε ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Νίκος Ραπάνης, «αποτελεί συνέχεια των επαφών του Συλλόγου και της Δημοτικής Αρχής στο πλαίσιο των οποίων μέλη του Συλλόγου έχουν ανταποκριθεί ήδη και συμμετέχουν σε διάφορες επιτροπές του Δήμου προκειμένου να υπάρχει και τεχνική εκπροσώπηση και γνώμη του κλάδου.
Σε εξέλιξη επίσης είναι η αποτύπωση της δημοτικής περιουσίας όπου συνδράμει ο Σύλλογος, ενώ θα δημιουργηθεί από τον Σύλλογο μία δεκαμελής επιτροπή για την αξιολόγηση και αναθεώρηση των ΣΧΟΟΑΠ Ιτάνου, Λεύκης, Ανάληψης και το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Σητείας.
Για την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας ζητήθηκε από το Σύλλογο και υπήρξε από το Δήμο ενημέρωση για την εξέλιξη του έργου, την χρηματοδότηση.
Ακολούθως στο ζήτημα της τακτοποίησης των αυθαιρέτων σχολικών κτηρίων υπάρχουν αρκετές εκκρεμότητες σε σχολεία της πόλης, αλλά και στα χωριά κι έχει ξεκινήσει από την πλευρά του Δήμου μία καταγραφή για τα αδειοδοτημένα και μη ώστε να δρομολογηθεί η αντιμετώπιση του θέματος.
Ακόμη ζητήθηκε και έγινε ενημέρωση για τις εργασίες του παραλιακού μετώπου βάσει της οποίας οι εργασίες ενσωματώθηκαν ως υπεργολαβία μεγαλύτερης εργολαβίας που ήδη τρέχει».

Ψηφιοποίηση του αρχείου
Για τη στελέχωσης της ΥΔΟΜ και της Τεχνικής Υπηρεσίας ο κ. Ραπάνης πρόσθεσε: «Ενημερωθήκαμε ότι έχουν γίνει οι προβλεπόμενες ενέργειες από την πλευρά του Δήμου. Είναι χρονοβόρα διαδικασία, είμαστε σε αναμονή κι ελπίζουμε όσο γίνεται πιο γρήγορα να αντιμετωπιστεί το θέμα. Προτείναμε σαν λύση -τεχνικά μιλώντας πάντα- την ψηφιοποίηση του αρχείου των Υπηρεσιών και κυρίως της ΥΔΟΜ. Έχει γίνει πρωτοβάθμια αυτό και προτείναμε την ψηφιοποίηση του αρχείου. Μέσω αυτού του εργαλείου θα εξοικονομηθεί χρόνος για την ΥΔΟΜ και τους Μηχανικούς».

Τα όρια των οικισμών
Ο Δήμος Σητείας αριθμεί αυτή τη στιγμή 85 οριοθετημένους οικισμούς -συν τη Σητεία. Η οριοθέτηση έγινε με ΦΕΚ την πενταετία 1985-90. Οι χάρτες συμπεριλαμβανόντουσαν στα ΦΕΚ και σε αυτά έχουν εντοπιστεί αρκετές ασυμφωνίες. Οπότε θα πρέπει να εξευρεθεί μία λύση διότι εγείρονται θέματα, από οικοδομικές άδειες μέχρι νομιμότητες κτηρίων.
Ο Σύλλογος πρότεινε να συσταθεί μία τεχνική ομάδα, να γίνει μία πρώτη καταγραφή των ορίων των οικισμών, να γίνει επίσης προμήθεια από το Δήμο αεροφωτογραφιών της τότε εποχής, προκειμένου να διεξαχθεί μία προεργασία και επί χάρτου και τελικά να υπάρξει αναγωγή στα σημερινά δεδομένα. Να ακολουθήσει εισήγηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες προς την Αποκεντρωμένη, ώστε όλη αυτή η προσπάθεια σιγά- σιγά να λάβει ισχύ,
«Διότι το βασικότερο θέμα στην αλλαγή, αναθεώρηση ή στην επικαιροποίηση των ορίων ενός οικισμού είναι το νομικό πλαίσιο. Με Π/Δ είναι αρκετά δύσκολη αυτή η διαδικασία. Επειδή λοιπόν τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια θα βγουν με την μορφή Π/Δ, οπότε θα έχουν αυξημένη νομική ισχύ, αν μπορέσουμε να ενσωματώσουμε τις αναθεωρήσεις των ΣΧΟΑΠ, θα έχουν αυξημένη ισχύ μετά που θα βγουν σε Π/Δ και θα είναι και τεχνικά σωστά», συμπλήρωσε.
Για τις τροποποιήσεις εξάλλου των ΣΧΟΟΑΠ αναμένεται να συγκληθεί η αντίστοιχη επιτροπή εντός των επόμενων ημερών.

Στην παλιά πόλη
Συζήτηση έγινε επίσης για την αναθεώρηση του σχεδίου πόλεως Σητείας (παλιάς πόλης) δεδομένων των ασυμφωνιών που υπάρχουν σε σχέση με το ΦΕΚ του 51 και αφορούν με πλάτη δρόμων, ιδιοκτησίες που εσφαλμένα τοποθετήθηκαν σε άλλα σημεία κλπ.
Ο Σύλλογος Μηχανικών ετοιμάζει ένα υπόβαθρο έχοντας προμηθευτεί ορθοφωτοχάρτες υψηλής ανάλυσης, πάνω στο οποίο θα «κουμπώσουν» οι ήδη υπάρχουσες μελέτες, στα Κόκκινα, στις Ξεροκαμάρες, για το παλιό σχέδιο πόλεως όσο είναι εφικτό και για το προτεινόμενο σχέδιο στο Κολονέλο.
«Είναι μία δουλειά που ετοιμάζει ο Σύλλογος και θα δώσουμε όταν είναι έτοιμη προς χρήση στο Δήμο στην Τεχνική Υπηρεσία και στην Πολεοδομία. Δεν είναι κάτι επίσημο, είναι όμως ένα πολύ σοβαρό τεχνικό υπόβαθρο για να μπορέσουν να το αξιοποιήσουν και οι Υπηρεσίες και οι συνάδελφοι», σημείωσε ο κ. Ραπάνης.
Τέλος, εστίασε στην σπουδαιότητα συνεργασίας. «Στους σκοπούς του Συλλόγου είναι να παρέχει τεχνική συμβολή όπου του ζητηθεί», σημειώσε.

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας