Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020

Ο καιρός στην Κρήτη: Έρχεται «καυτό» Σαββατοκύριακο – Που θα χτυπήσει 41 βαθμούς;

θερμόμετρο καύσωνας"Καμίνι" το νησί μας όπου "σκαρφαλώνει" η θερμοκρασία
“Αντίο” με... καύσωνα - όπως ακριβώς έκανε και πέρυσι - ετοιμάζεται να μας πει σήμερα ο Ιούλιος, δίνοντας τη σκυτάλη στον Αύγουστο, που και αυτός με τη σειρά του θα μας “φέρει” αύριο θερμοκρασίες από 39 μέχρι και 40 ή 41 βαθμούς Κελσίου,
σε ορισμένες περιοχές της Κρήτης και της υπόλοιπης Ελλάδας. Και επειδή η αφόρητη ζέστη θα συνδυάζεται και με δυνατούς ανέμους, καλό θα είναι να τηρούμε με θρησκευτική ευλάβεια τις συμβουλές των ειδικών, ώστε να αποφύγουμε δυσάρεστες καταστάσεις από την πρόσκληση φωτιάς στις περιοχές που θα βρεθούμε.
Οι θερμοκρασίες άρχισαν να αυξάνονται παντού από προχθές Τετάρτη. Ωστόσο, σήμερα Παρασκευή θα γίνουν περισσότερο αισθητές με συνθήκες καύσωνα στην Κρήτη και σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας, ενώ αύριο Σάββατο θα έχουμε κορύφωση του φαινομένου, με τη θερμοκρασία να σπάει το φράγμα των 40 βαθμών Κελσίου.
Ενδεικτικά και σύμφωνα με το meteo, οι πιο θερμές περιοχές της Κρήτης, οι οποίες και αναμένεται να βρεθούν σε “κλοιό καύσωνα” μέχρι και μεθαύριο Κυριακή, οπότε και θα αρχίσει η θερμοκρασία να επιστρέφει σε πιο φυσιολογικά επίπεδα, θα είναι:

Το Τυμπάκι, όπου το θερμόμετρο αύριο Σάββατο θα φτάσει τους 41 βαθμούς Κελσίου.
Οι Μοίρες, όπου αύριο Σάββατο θα είναι η θερμοκρασία στους 40 βαθμούς.
Η Ιεράπετρα, όπου σήμερα Παρασκευή η θερμοκρασία θα φτάσει τους 38 βαθμούς.
Η Πρέβελη, με τη θερμοκρασία αύριο Σάββατο να φτάνει στους 36 βαθμούς.
Τα Φαλάσαρνα, όπου για αύριο Σάββατο η θερμοκρασία αναμένεται στους 37 βαθμούς κελσίου.
Ο Άγιος Νικόλαος, όπου το σαββατοκύριακο η θερμοκρασία θα φτάνει τους 37 βαθμούς Κελσίου.
Τα Χανιά, όπου αύριο Σάββατο το θερμόμετρο θα σκαρφαλώσει στους 36 βαθμούς Κελσίου.
Το Ηράκλειο με 35 βαθμούς αύριο Σάββατο. Το Ρέθυμνο με 32 βαθμούς αύριο.
Το Σπήλι Ρεθύμνου με 36 βαθμούς μεθαύριο Κυριακή.
Η Κίσσαμος Χανίων με 37 βαθμούς αύριο Σάββατο. Η Κάνδανος Χανίων, όπου το σαββατοκύριακο η θερμοκρασία θα είναι 36 βαθμούς Κελσίου, και τα Σταυράκια Ηρακλείου, όπου μεθαύριο Κυριακή η θερμοκρασία θα φτάσει τους 36 βαθμούς Κελσίου.
Οι οδηγίες προστασίας
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει εκδώσει σειρά οδηγιών για τους πολίτες σχετικά με το τι πρέπει να προσέχουν για να προστατεύσουν την υγεία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «αποφεύγετε την ηλιοθεραπεία και παραμείνετε σε σκιερά και δροσερά μέρη, μακριά από χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός.
Αποφεύγετε τη βαριά σωματική εργασία ιδιαίτερα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
Αποφεύγετε το βάδισμα για πολλή ώρα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο.
Προτιμήστε τα ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα από φυσικό υλικό για να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα. Επιλέξτε ένα καπέλο που εξασφαλίζει καλό αερισμό του κεφαλιού. Φορέστε μαύρα ή σκουρόχρωμα γυαλιά με ειδική επίστρωση, που προστατεύουν από την αντανάκλαση του ήλιου.
Φροντίστε η διατροφή σας να αποτελείται από ελαφρά και μικρά γεύματα, με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά. Περιορίστε τα λιπαρά. Πίνετε άφθονα υγρά (νερό και χυμούς φρούτων). Αν ιδρώνετε πολύ, προσθέστε αλάτι στο φαγητό σας. Αποφύγετε τα οινοπνευματώδη ποτά.
Κάνετε χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας κι αν χρειαστεί τοποθετήστε υγρά καλύμματα στο κεφάλι και στον λαιμό.
Μεριμνήστε για τα μέλη της οικογένειάς σας που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, κ.λπ.). Συμβουλευτείτε τον θεράποντα γιατρό τους για την εφαρμογή ειδικών οδηγιών και για όσους λαμβάνουν φάρμακα.
Αποφεύγετε τα πολύωρα ταξίδια με τα μέσα συγκοινωνίας όταν η ζέστη είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα».
Εξάλλου, οι γονείς με βρέφη ή μικρά παιδιά θα πρέπει να τα ντύνουν όσο γίνεται πιο ελαφρά.
«Φροντίστε ώστε τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες. Φροντίσετε να μη μένουν στον ήλιο μετά το μπάνιο στη θάλασσα και να φορούν πάντα καπέλο.
Εκτός από γάλα, συνιστάται η χορήγηση και άλλων υγρών. Συμβουλευτείτε τον παιδίατρο.
Για τα μεγαλύτερα παιδιά, φροντίστε να πίνουν πολλά υγρά (νερό και χυμούς φρούτων) και να τρώνε περισσότερα λαχανικά και φρούτα και λιγότερα λίπη».
Όσο για τους ηλικιωμένους: «Οι ηλικιωμένοι πολίτες πρέπει, επίσης, να επιδείξουν μεγάλη προσοχή τις ημέρες με υψηλές θερμοκρασίας. Ειδικότερα, η Πολιτική Προστασία τους προτρέπει να:
- Μετακινούνται σε δροσερότερους χώρους ή περιοχές (παραθαλάσσια ή σε βουνό), διότι το πολύ ζεστό και υγρό περιβάλλον αποβαίνει επικίνδυνο. Εναλλακτικά φροντίστε να παραμένουν στα κατώτερα διαμερίσματα πολυώροφων σπιτιών.
- Ανοίγουν το σπίτι τη νύχτα για να δροσίζει και κρατάτε το ερμητικά κλειστό τις ζεστές ώρες της ημέρας.
Οι συγγενείς των ηλικιωμένων καλούνται να μην τους αφήνουν μόνους για πολλές ημέρες και εάν κάτι τέτοιο καταστεί αναγκαίο, να αναλαμβάνει τη φροντίδα τους κάποιος τρίτος».
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ
Μέτρα για την αποφυγή πυρκαγιών
Στο μεταξύ, μεταξύ των άλλων, για την αποφυγή των πυρκαγιών θα πρέπει να εφαρμόζουμε τα εξής:
«Αν βρίσκεστε στην ύπαιθρο:
- Μην καίτε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά κατά τους θερινούς μήνες.
- Μην ανάβετε υπαίθριες ψησταριές στα δάση ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα το καλοκαίρι.
- Αποφύγετε εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (π.χ. ηλεκτροκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες).
- Μην πετάτε αναμμένα τσιγάρα.
- Μην αφήνετε τα σκουπίδια στο δάσος. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.
- Σεβαστείτε τα απαγορευτικά πρόσβασης σε περιόδους υψηλού κίνδυνου.
Αν το σπίτι σας βρίσκεται μέσα ή κοντά σε δάσος:
- Δημιουργήστε μια αντιπυρική ζώνη γύρω από το σπίτι καθαρίζοντας σε ακτίνα τουλάχιστον 10 μέτρων τα ξερά χόρτα και φύλλα, τις πευκοβελόνες και τα κλαδιά.
- Κλαδέψτε τα δέντρα μέχρι το ύψος των 3 μέτρων, ανάλογα με την ηλικία και την κατάστασή τους.
- Απομακρύνετε τα ξερά κλαδιά από τα δέντρα και τους θάμνους.
- Μην αφήνετε τα κλαδιά των δέντρων να ακουμπούν στους τοίχους, τη στέγη και τα μπαλκόνια του σπιτιού. Κλαδέψτε τα αφήνοντας απόσταση τουλάχιστον 5 μέτρων από το σπίτι.
- Αραιώστε τη δενδρώδη βλάστηση έτσι ώστε τα κλαδιά του ενός δέντρου να απέχουν τουλάχιστον 3 μέτρα από τα κλαδιά του άλλου. Για ακόμη μεγαλύτερη προστασία απομακρύνουμε τη δενδρώδη και θαμνώδη βλάστηση γύρω από το κτίσμα σε απόσταση τουλάχιστον 10 μέτρων, εφόσον οι εργασίες καθαρισμού της φυσικής βλάστησης που επιβάλλονται για την προστασία των κτηρίων δεν προσκρούουν σε καμία περίπτωση στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.
- Μην τοποθετείτε πλαστικές υδρορροές ή σωλήνες στους τοίχους του σπιτιού.
- Μην τοποθετείτε παραθυρόφυλλα από εύφλεκτα υλικά στα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες.
- Φροντίστε ώστε τα καλύμματα στις καμινάδες και τους αεραγωγούς του σπιτιού να είναι από άφλεκτο υλικό ώστε να μη διεισδύσουν σπίθες.
- Μην αποθηκεύετε εύφλεκτα αντικείμενα κοντά στο σπίτι.
- Τοποθετείτε τα καυσόξυλα σε κλειστούς και προφυλαγμένους χώρους.
- Μην κατασκευάζετε ακάλυπτες δεξαμενές καυσίμου κοντά στο σπίτι.
- Προμηθευτείτε τους κατάλληλους πυροσβεστήρες και φροντίζετε για τη συντήρησή τους.
- Εξοπλιστείτε με σωλήνα ποτίσματος με μήκος ανάλογο της περιοχής που θέλετε να προστατεύσετε.
- Εξοπλιστείτε με μια δεξαμενή νερού, μια απλή αντλία που λειτουργεί χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και ένα σωλήνα νερού.
Μόλις αντιληφθείτε μια πυρκαγιά:
- Τηλεφωνήστε ΑΜΕΣΩΣ στην Πυροσβεστική Υπηρεσία (τηλ. 199) και δώστε σαφείς πληροφορίες για: την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρίσκεστε, την τοποθεσία, το ακριβές σημείο και την κατεύθυνση της πυρκαγιάς, καθώς και το είδος της βλάστησης που καίγεται».

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας