Τρίτη 14 Ιουλίου 2020

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και 20ετές μνημόσυνο του μακαριστού Αρχιμ. Εμμανουήλ Μυλωνάκη στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Αικατερίνης Σητείας

Mε την ευκαιρία της συμπληρώσεως είκοσι ετών από την εις Κύριον εκδημία του αοιδίμου Αρχιμ. Εμμανουήλ Μυλωνάκη, Αρχιερατικού Επιτρόπου Σητείας και  Προϊσταμένου του Ιερού Καθεδρικού Ναού Αγίας Αικατερίνης Σητείας,
την Κυριακή 12 Ιουλίου 2020, εορτή του Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος ιερούργησε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Αικατερίνης πόλεως Σητείας, και εν συνεχεία τέλεσε Ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Αρχιμανδρίτου.
Τον θείο λόγο κύρηξε ο Αιδεσιμολ. Πρωτ. Φιλοκτήμων Αυγουστινάκης, Αρχιερατικός Επίτροπος Σητείας, ο οποίος αναφέρθηκε στο αποστολικό ανάγνωσμα της ημέρας και ακολούθως μίλησε με λόγια συγκινητικά για την προσωπικότητα, τον βίο και την πολιτεία του μακαριστού π. Εμμανουήλ Μυλωνάκη. Όπως σημείωσε, η δικαίωση του ανθρώπου δεν εξαρτάται από τη δική του εναγώνια προσπάθεια να τηρήσει επακριβώς τις διατάξεις του Μωσαϊκού Νόμου αλλά από τη Χάρη του υπέρ ημών Σταυρωθέντος Ι. Χριστού. Η σωτηρία πλέον πηγάζει από τον Σταυρό και την Ανάσταση του Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού και παρέχεται δωρεάν ως χάρις και έλεος από τη νυγείσα Άχραντη πλευρά Του, «εξ ης έρρευσε αίμα και ύδωρ». Από αυτούς τους δύο κρουνούς της Ζωοπαρόχου πλευράς του Κυρίου μας αρδεύεται η Εκκλησία, στον Αγρό της οποίας εργάσθηκε και ο μακαριστός π. Εμμανουήλ, αποδίδοντας γλυκείς και εύχυμους καρπούς κατά την ευλογητή αμπελουργία του. Ο π. Φιλοκτήμων έκλεισε την ομιλία του με τη τελευταία συμβουλή που ζήτησε από τον μακαριστό π. Εμμανουήλ Μυλωνάκη, όταν ήταν στο κρεβάτι του πόνου, και εκείνος τον παρότρυνε να παραμείνει σημαιοφόρος, δηλ. σταυροφόρος του Κυρίου, επιρρίπτοντας «επί Κύριον την μέριμνάν σου, και Εκείνος σε διαθρέψει».
Τέλος, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος ευχήθηκε ο Κύριος της ζωής και του θανάτου Ι. Χριστός, με τις πρεσβείες του σύγχρονου Οσίου Παϊσίου να αναπαύει εν Χώρα Ζώντων τον π. Εμμανουήλ, ο οποίος για περίπου έξι δεκαετίες εργάστηκε άοκνα και αποδοτικά ως Λειτουργός Του και Ποιμένας των λογικών προβάτων της ποίμνης Του.
Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας και Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Τοπλού, ο Αιδεσιμολ. Πρωτ. Φιλοκτήμων Αυγουστινάκης, Αρχιερατικός Επίτροπος Σητείας, και ο Αιδεσ. Πρωτ. Νικόλαος Παθιάκης, Προϊστάμενος του Ιερού Καθεδρικού Ναού Αγίας Αικατερίνης Σητείας, και παρέστησαν πολλοί πιστοί της πόλεως, μεταξύ των οποίων ο Δήμαρχος Σητείας κ. Γιώργος Ζερβάκης και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Νίκος Μεραμβελλιωτάκης.


Πηγή : Ανατολή


Συνολικες προβολες σελιδας