Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020

«Αβέβαιο λόγω της πανδημίας το μέλλον του ΚΤΕΛ Ηρακλείου – Λασιθίου»

Αβέβαιο προδιαγράφεται το μέλλον του ΚΤΕΛ Ηρακλείου – Λασιθίου, τονίζει στην ΑΝΑΤΟΛΗ και στο δημοσιογράφο Νίκο Σγουρό ο αντιπρόεδρος Νίκος Καρπαθιωτάκης.

Μετά την κρίση του κορωνοϊού, που αναπόφευκτα επέφερε δραματική μείωση του αριθμού των δρομολογίων άρα και του τζίρου, η κατάσταση που διαμορφώνεται φαίνεται πως προβληματίζει έντονα τους ιθύνοντες.
Το επιβατικό κοινό μετά και το τέλος της καραντίνας συνεχίζει να παρουσιάζεται «μουδιασμένο» και η κίνηση να παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα μετά και το τέλος των δρομολογίων μεταφοράς των μαθητών την Παρασκευή 26 Ιουνίου, να αναπτύσσονται σκέψεις για το μέλλον του ΚΤΕΛ.
Σύμφωνα με τον κ. Καρπαθιωτάκη, από τα μέχρι στιγμής δεδομένα «το μέλλον δεν είναι ευοίωνο», με όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοικτά για την συνέχιση και τον τρόπο λειτουργίας του ΚΤΕΛ. Με την κατάσταση όπως είναι σήμερα, όλα υπολειτουργούν και με ένα στην καλύτερη περίπτωση 20 με 30% επιβατικής κίνησης, όπως τονίζει, «δεν μπορούμε να συντηρηθούμε και να ανταπεξέλθουμε στα έξοδά μας». Χαρακτηριστικό είναι ότι η πτώση του τζίρου το τρίμηνο αυτό της καραντίνας ξεπερνά, όπως λέει ο αντιπρόεδρος, ακόμη και το 80%.
Όταν δεν υπάρχουν, όπως προσθέτει, τουρίστες και όταν δεν κινηθούν οι εργαζόμενοι για να μεταβούν στα ξενοδοχεία, ουσιαστικό μεταφορικό έργο δεν θα υπάρχει.
Σε κάθε περίπτωση, ο ίδιος θέλει να παρουσιάζεται αισιόδοξος. «Θα το προσπαθήσουμε, θα δοκιμάσουμε τις δυνάμεις μας και πιστεύω ότι θα αντέξουμε» αναφέρει.
Ο κ. Καρπαθιωτάκης θεωρεί πως είναι απαραίτητο η Πολιτεία να βοηθήσει το ΚΤΕΛ, είτε με τη μορφή επιδότησης στους οδηγούς που θα μείνουν, ουσιαστικά, χωρίς δουλειά λόγω των μειωμένων δρομολογίων, είτε με επιδότηση του εισιτηρίου, είτε με τη μορφή ενίσχυσης του ΚΤΕΛ ως πληττόμενη από την πανδημία εταιρία-επιχείρηση.
«Χωρίς την κρατική βοήθεια δεν θα μπορέσουμε με το λίγο επιβατικό κοινό που έχουμε να τα βγάλουμε πέρα» τονίζει.
Μετά και το πέρας των σχολικών δρομολογίων, σύμφωνα με τον κ. Καρπαθιωτάκη, στις 26/6, η κεντρική γραμμή και η ενδοχώρα θα συνεχίσουν να υποστηρίζονται με δρομολόγια. Με την ελπίδα όπως λέει ο αντιπρόεδρος «να υπάρχει ανταπόκριση από το επιβατικό κοινό», για να μην αναγκαστεί το ΚΤΕΛ να ψαλιδίζει δρομολόγια. «Θα προσπαθήσουμε να κρατήσουμε τα δρομολόγια, αλλά για πόσο θα αντέξουμε;» αναφέρει. Τα νέα δρομολόγια αναμένεται  να ξεκινήσουν στις 29 Ιουνίου.

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας