Κυριακή 21 Ιουνίου 2020

Σε παραλίες της Σητείας προσπαθούν για να αφήσουν τα αβγά τους χελώνες Καρέτα Καρέτα

Δύο προσπάθειες για να γεννήσουν στις παραλίες της Σητείας έκαναν χελώνες Καρέτα Καρέτα τις τελευταίες ημέρες χωρίς να τα καταφέρουν. Ίσως η αιτίες να κρύβονται στην ανθρώπινη παρουσία , στον θόρυβο αλλά και στην διαμόρφωση των παραλιών.

Οι Εθελοντές Προστασίας Θαλάσσιας χελώνας Καρέτα Καρέτα Σητείας βρέθηκαν στα σημεία για να παρατηρήσουν τις κινήσεις των απειλούμενων ειδών προς εξαφάνιση και να προστατέψουν τόσο τις ίδιες αλλά και την περιοχή που θα γεννήσουν ώστε τα χελωνάκια όταν έρθει η κατάλληλη ώρα να βρουν τον ασφαλή δρόμο προς στη θάλασσα.
Στο Ράδιο Λασίθι φιλοξενήθηκε το μέλος της ομάδας εθελοντών Νίκος Μαράκης και μίλησε για το ότι δραστηριοποιούνται από το 2009 με 25 άτομα που βοηθούν να καρποφορήσει η προσπάθεια τους. Μάλιστα μέλη των εθελοντών είναι και άτομα από διαφορετικές χώρες.
Η ομάδα έχει κάνει αρκετές δράσεις όλα αυτά τα χρόνια παρουσιάζοντας σε σχολεία και ενημερώνοντας τα παιδιά και τον κόσμο για την θαλάσσια χελώνα, συμμετέχοντας σε όλες τις εκδηλώσεις του Γεωπάρκου Σητείας αλλά και παίρνοντας μέρος σε δράσεις που οργανώνουν άλλες εθελοντικές ομάδες. Μεγάλη σημασία έχει και η συνεργασία με τον «ΑΡΧΕΛΩΝ» Σύλλογο για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας αλλά και με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.
Στη συνέχεια ο κος Μαράκης δήλωσε πως είναι πολύ σημαντικό να διασώσουμε ένα είδος που ζει στον πλανήτη μας εδώ και 230 εκατομμύρια χρόνια, πολύ πριν από εμάς. Όπως μας εξήγησε ο ίδιος ,αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι μιας και την συγκεκριμένη περίοδο γεννούν τα αυγά τους στις παραλίες μας οι άνθρωποι πρέπει να είναι προσεκτικοί.
Αν και το θέαμα μιας χελώνας Καρέτα Καρέτα είναι εντυπωσιακό δεν πρέπει να τις πλησιάζουμε , ούτε να τις φωτογραφίζουμε γιατί μπορεί να τις φοβίσουμε και να τις αποτρέψουμε με αυτόν τον τρόπο να γεννήσουν τα αβγά τους. Επίσης όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή να εκκολαφτούν δεν τα βοηθάμε , ούτε πιάνουμε τα χελωνάκια να τα βάλουμε στο νερό μιας και με αυτή τη διαδικασία ενδυναμώνουν το σώμα τους και  χαρτογραφούν το μέρος ώστε να επιστρέψουν και αυτά με τη σειρά τους κάποια στιγμή για να γεννήσουν.

Πηγή : Ράδιο Λασίθι

Συνολικες προβολες σελιδας