Παρασκευή 8 Μαΐου 2020

ΔΤ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΗΤΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Χωρίς τίτλοΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ ΣΗΤΕΙΑΣ
ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΚΤΟΝΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΚΑΙ ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΝΔ
ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΠΡΟΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΨΗΦΙΣΗ ΜΕ ΠΑΓΩΜΕΝΗ ΤΗ ΒΟΥΛΗ
ΣΧΕΔΟΝ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ

ΜΕ 66 ΑΡΘΡΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΑ ΠΡΟΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΣΤΙΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ (24/3) ΜΕ 130 ΑΡΘΡΑ.
ΤΕΛΙΚΑ ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΔ ΣΤΙΣ 5/5/2020 ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ.
Η Κυβέρνηση της ΝΔ παρά τις αντιδράσεις και τις ενστάσεις φορέων, συλλογικοτήτων και σύσσωμης της αντιπολίτευσης προχώρησε στην κατάθεση και την ψήφιση του νομοσχεδίου.
23 περιβαλλοντικές ΜΚΟ (εθνικού επιπέδου, δηλαδή όλες) είχαν ζητήσει απόσυρση, ανάκληση και μη κατάθεση του Ν/Σ, ενώ περισσότερα από 80 περιβαλλοντικά κινήματα και συλλογικότητες έκαναν επείγουσα έκκληση για συγκέντρωση υπογραφών με αίτημα την άμεση απόσυρση του «αντι-περιβαλλοντικού», όπως το χαρακτηρίζουν, νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Παράλληλα, έχουν  τοποθετηθεί κατά όλοι οι φορείς των περιοχών Natura 2000, οι εργαζόμενοι στους Φορείς, το τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ενώ ενστάσεις εκφράζει το ΤΕΕ/ΤΑΚ Ανατολικής Κρήτης και οι Διοικητικοί Δικαστές.
Με το περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο επιχειρείται επί της ουσίας η ελαστικοποίηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, προκειμένου να ενθαρρυνθεί η εκμετάλλευση  πόρων μέσω μιας «άγριας», μη συνετής και μη βιώσιμης ανάπτυξης, που θα συνοδευτεί, προφανώς, από σοβαρές περιβαλλοντικές, αλλά και κοινωνικές επιπτώσεις και σε επίπεδο ποιότητας ζωής.
Περιλαμβάνονται ρυθμίσεις που εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα, πολλές φωτογραφικές, αλλά και ρυθμίσεις που μόνο μία ακροδεξιά νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση όπως αυτή της ΝΔ θα μπορούσε να προτείνει.
Μεγάλα Αιολικά Πάρκα, μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες ή εξορύξεις σε προστατευόμενες περιοχές ( εθνικούς δρυμούς, περιοχές NATURA, Δασικές εκτάσεις).
Η νέα διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης (ΑΕΠΟ)  μετατρέπεται σε μία αδιαφανή και διάτρηση διαδικασία.
Ο ιδιώτης αξιολογητής παίρνει το ρόλο της δημόσιας αρχής για τις συντάξεις μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων ( ΜΠΕ ).
Το Ν/Σ δίνει τεράστια περιθώρια χειραγώγησης της περιβαλλοντικής διαδικασίας και τον εύκολο αποκλεισμό των δυσάρεστων γνωμοδοτήσεων καθώς κατά περίπτωση οι γνωμοδοτήσεις μπορούν να χαρακτηριστούν ουσιώδης ή μη.
Καταργούνται οι Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ), αφού έχει προηγουμένως απαξιωθεί από την κυβέρνηση ΝΔ το έργο τους, ένα μοντέλο διαχείρισης αποκεντρωμένο, συμμετοχικό, αντικαθιστώντας το με ένα μοντέλο αυστηρά ελεγχόμενο από το κεντρικό κράτος, χωρίς πραγματική συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης, των ΜΚΟ και της κοινωνίας των πολιτών.  Πραγματικός στόχος: Ο έλεγχος από την κυβέρνηση και τους φίλους της των γνωμοδοτήσεων για έργα εντός των προστατευόμενων περιοχών.
Για την Κρήτη και τον νομό μας, ειδικότερα, το ψηφισθέν νομοσχέδιο θα άρει τα εμπόδια που έβαζαν οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων και οι οποίες είχαν μπλοκάρει επενδύσεις σε έργα ΑΠΕ, εξορύξεων και λοιπών περιβαλλοντοκτόνων επενδύσεων.
Ειδικά για τα έργα ΑΠΕ με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα μπορεί η κυβέρνηση να δίνει άδειες αβέρτα χωρίς αξιολογήσεις και με ανυπαρξία χωροταξικού σχεδιασμού.
Ο νομός μας και η Κρήτη θα γεμίσουν με ΒΑΠΕ. Οι προστατευόμενες περιοχές NATURA ( πχ νήσος Χρυσή), τα γεωπάρκα (πχ γεωπάρκο Σητείας), περιοχές φυσικού κάλλους και σημαντικής πολιτιστικής κληρονομιάς για την Κρήτη και το Λασίθι θα καταστραφούν στο όνομα του κέρδους των επενδυτών.
Ο πρωτογενής τομέας και ο τουρισμός θα δεχθούν ανεπανόρθωτα βαριά πλήγματα.
ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΘΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΡΗΤΙΚΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΛΑΣΙΘΙΩΤΕΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 24 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ.
ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΑ  ΚΕΡΔΗ.
Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ ΣΗΤΕΙΑΣ

Πηγή : Style 100fm

Συνολικες προβολες σελιδας