Δευτέρα 4 Μαΐου 2020

Λ. Τερζής - Τέλη κοινόχρηστων χώρων χερσαίας ζώνης λιμένος

https://style100fm.gr/style100/wp-content/uploads/2018/06/terzhs-2yqgjo7wg60fm1b50uxzii.jpgΗ πολιτεία ανταποκρίθηκε , τώρα  έχει σειρά ο Δήμος
Είναι κοινά αποδεκτό πως η χώρα μας τους τελευταίους μήνες δοκιμάζεται σκληρά από την έξαρση της πανδημίας του Κορονωιού COVID-19.
Η καθολική καραντίνα και η αναστολή σχεδόν όλων των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων , μαστίζει τόσο την εθνική οικονομία, όσο και την τοπική οικονομική αυτοτέλεια της κάθε περιοχής, της κάθε πόλης , του κάθε Δήμου.
Από την αρνητική οικονομικά συγκυρία δεν θα μπορούσε να εξαιρεθεί η οικονομία του Δήμου Σητείας, του δήμου μας .

Οι επιχειρήσεις της εστίασης είναι αυτές που μεταξύ των άλλων επλήγησαν περισσότερο .
Μέσα στο ασαφές,  δύσκολο στην διαχείριση και αβέβαιο οικονομικά τοπίο, το κράτος , η κυβέρνηση, η συντεταγμένη πολιτεία, έλαβαν γενναίες αποφάσεις στήριξης στο μέτρο του δυνατού, αφενός ορισμένων κατηγοριών εργαζομένων, αφετέρου θέσπισαν μέτρα στήριξης των πληττόμενων επιχειρήσεων.

Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ΠΝΠ ΦΕΚ 84  Α’ 13-4-2020    στο άρθρο 68, ορίζεται πως « Οι παραχωρησιούχοι δικαιωμάτων χρήσης χώρων ζώνης λιμένα προς εγκατάσταση ή λειτουργία επιχείρησης που καταλαμβάνεται από τα ειδικά και έκτακτα μέτρα περί αναστολής ή προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας που έχουν ληφθεί για προληπτικούς ή κατασταλτικούς λόγους που σχετίζονται με τον Κορωνοϊό COVID-19, απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής οικονομικού ανταλλάγματος για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο 2020, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων».

Το γεγονός αυτό αποτελεί μια γενναία πράξη για την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην χερσαία ζώνη Λιμένος της Σητείας, με πρωτοβουλία του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Πλακιωτάκη.

Η παραπάνω απόφαση στη ουσία εναρμονίζεται μερικώς με την από 31/3/2020 πρόταση μου, μεταξύ των άλλων προτάσεων με τίτλο  «Τοπική Οικονομία και Πανδημία Μέτρα και Προτάσεις» για την  στήριξη της τοπικής οικονομίας που μπορεί να λάβει ο δήμος και συγκεκριμένα το Λιμενικό ταμείο , απαλλάσσοντας για όλο το έτος από την καταβολή οικονομικού ανταλλάγματος  για την χρήση χώρων στην χερσαία ζώνη.

Είναι καιρός και ο δήμος να αναλάβει γενναίες πρωτοβουλίες προκειμένου για την εκπόνηση σχεδίου δράσης , πέρα από τα μέτρα που ορθός θεσμοθετεί η Κυβέρνηση.
Οι προτάσεις μου είναι κατατεθειμένες στον δήμο Σητείας, είμαι στην διάθεση της δημοτικής αρχής για διευκρινίσεις, προκειμένου για την υλοποίηση τους.


Λεωνίδας Τερζής
Δημοτικός Σύμβουλος Σητείας

Συνολικες προβολες σελιδας