Δευτέρα 4 Μαΐου 2020

Γ. Παπαδόπουλος: Μέχρι την Κάσο έφτασε το τσουνάμι από το σεισμό – Συνεχείς μετασεισμοί νότια της Ιεράπετρας

Συνεχίζεται αμείωτη η μετασεισμική δραστηριότητα νότια της Ιεράπετρας μετά το μεγάλο σεισμό των 6,6 Ρίχτερ που σημειώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου και μπορεί να μην έγινε πολύ έντονα αισθητός λόγω της μεγάλης απόστασης, όμως προκάλεσε φαινόμενα όπως το μικρού μεγέθους τσουνάμι που τράβηξε τα νερά των ακτών στην περιοχή.

Περισσότεροι από 30 σεισμοί έχουν καταγραφεί το τελευταίο διήμερο με τον τελευταίο και πιο έντονο να καταγράφεται τα ξημερώματα της Δευτέρας στις 4 και είχε μέγεθος 3,7 Ρίχτερ.
Στο Ράδιο Λασίθι μίλησε σήμερα ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μέλος της επιτροπής εκτίμησης σεισμικού κινδύνου, για τη σεισμική δραστηριότητα, αναφέροντας πως η δόνηση που σημειώθηκε
Ευτυχώς όπως είπε η απόσταση από την Ιεράπετρας και το γεγονός ότι σημειώθηκε μέσα στη θάλασσα, προστάτεψε στην περιοχή, αφού αν τέτοιο συνέβαινε πιο κοντά ή στη στεριά θα υπήρχαν μεγαλύτερες επιπτώσεις όπως βλάβες στα κτίρια, όχι όμως και μεγαλύτερο τσουνάμι.
Σε ότι αφορά τα τσουνάμι ανάφερε πως πρόκειται για ένα διδακτικό φαινόμενο, αφού έδειξε για μια ακόμα φορά πως στην Ελλάδα δεν έχουμε μάθει να συμπεριφερόμαστε σωστά, και έτσι σε περιοχές όπως στην Ιεράπετρα και γενικά στη νότια Κρήτη ο κόσμος πήγε στη θάλασσα. Παράλληλα τέτοια φαινόμενα είναι πολύ χρήσιμα και από επιστημονική άποψη αφού μπορεί να μελετηθεί πολύ καλύτερα το φαινόμενο, το οποίο μπορεί να είναι σπάνιο αλλά δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι κάποια στιγμή δεν θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα.
Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πως το σύστημα προειδοποίησης για τσουνάμι, λειτουργεί με συγκεκριμένο πρωτόκολλο και έτσι αρχικά με απόρρητο μήνυμα ενημερώνεται η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και στη συνέχεια από εκεί πρέπει να υπάρξει ενημέρωση στην Περιφέρεια Κρήτης και στη συνέχεια σε πιο τοπικές αρχές, με τρόπο που να μην προκαλεί πανικό. Στη συγκεκριμένη περίπτωση του σεισμού της Ιεράπετρας το σύστημα ειδοποίησης έστειλε μέσα σε 10 λεπτά την προειδοποίηση, χρόνος πολύ ικανοποιητικός, τόνισε. Παράλληλα ο παλλιροιογράφο της Ιεράπετρας κατέγραψε με σωστό τρόπο το κύμα, το οποίο καταγράφηκε με μικρότερη ένταση και από τον παλλιροιογράφο της Κάσου.
Η περιοχή του Ελληνικού τόξου, που περνά νότια της Κρήτης, είναι η πιο ενεργή σεισμολογικά περιοχή της Ευρώπης ανέφερε, και έτσι οι σεισμοί δεν θα σταματήσουν να υπάρχουν, οπότε ζητούμενο είναι να λαμβάνονται όλα τα κατάλληλα μέτρα, από την παρακολούθηση των φαινομένων μέχρι την ενημέρωση του κόσμου και την αντισεισμική θωράκιση κτιρίων.

Πηγή : Ράδιο Λασίθι

Συνολικες προβολες σελιδας