Πέμπτη 28 Μαΐου 2020

Γιώργος Αλεβίζος - Η παιδεία υπεράνω όλων

DSC06786Στο προηγούμενο δημοσίευμα μας “Να κυβερνήσουν οι φιλόσοφοι ή να φιλοσοφήσουν οι κυβερνώντες-(Πλάτωνος Πολιτείας”) γράφαμε στον επίλογο:Το μέσον για να γίνουν οι πολίτες ενάρετοι είναι κυρίως η ΠΑΙΔΕΙΑ.

Την οποία, η πολιτεία υποχρεούται να παρέχει σε όλους τους πολίτες.Για την οποία παιδεία, ο αείμνηστος Ακαδημαϊκός και Πρόεδρος Δημοκρατίας(1975-1980) Κωνσταντίνος Τσάτσος είχε συγκεκριμένη διαχρονική αντίληψη.Από την οποία αντλούμε και παραθέτουμε:
Τα Πανεπιστήμια καλούνται να προσφέρουν σε όλους το επιστημονικό ήθος.Τις αρετές της ψυχής και του νου, που είναι προϋπόθεση για κάθε διανοούμενο άνθρωπο.
-Ο επιστήμων προ πάντων, πρέπει να είναι ελεύθερος άνθρωπος. Ελεύθερος από υλικά συμφέροντα και δόγματα.
-Έπρεπε να έλθει η αναίμακτη επανάσταση της Αναγέννησης για να ελευθερωθεί η επιστήμη από τα δόγματα της Εκκλησίας.
-Υπάρχει ένα ελκυστικό σύνθημα ότι “α-πολιτική επιστήμη” δεν υπάρχει.Άρα κάθε πολιτική δοξασία έχει την επιστήμη της.Και στη συνέχεια το έργο των πανεπιστημίων προσδιορίζεται από το εκάστοτε πολιτικό δόγμα.
-Και οι νέοι, που είναι φυσικό να αγαπούν την πολιτική δράση, πολύ εύκολα γίνονται οπαδοί της πολιτικοποιημένης επιστήμης
-Και ναι μεν στο χώρο της Αγοράς κάθε ώριμος πολίτης έχει τη δική του πολιτική άποψη, που του παρέχουν οι βασικοί νόμοι της δημοκρατικής πολιτείας.
-Όμως, μακριά από τα πάθη της Αγοράς, στο χώρο των Πανεπιστημίων, της Επιστήμης θέση έχει μόνο η πραγματικά ελεύθερη έρευνα.Η αντικειμενική διδασκαλία.Η ΑΛΗΘΕΙΑ.
Στο Πανεπιστήμιο έχει θέση μόνο ο άπαθος λόγος.Στον διδασκόμενο πρέπει να προσφέρονται με αντικειμενικότητα και καλή πίστη όλες οι αντίθετες απόψεις.Για να μάθει ποια είναι η πραγματική κατάσταση της επιστήμης του σε κάθε εποχή.
-Διότι αν θέλουμε τα Πανεπιστήμια ελεύθερα από θρησκευτικά ή κοινωνικά δόγματα, φυσικά θα τα θέλουμε ελεύθερα και από την πολιτεία.
-Χρέος της πολιτείας είναι να παρέχει όλες τις δυνατότητες στους επιστημονικούς κλάδους.Που χρειάζεται ο λαός για την ανάπτυξη και την ευημερία του.
-Η πολιτεία για τον Ακαδημαϊκό διδάσκαλο να θεσπίζει τα πρόσθετα πλεονεκτήματα.Αλλά και τις πρόσθετες προς την πολιτεία υποχρεώσεις, για την επιτυχέστερη εκπλήρωση της παιδευτικής του αποστολής.
-Εκεί στο ευρύτατο αυτό πλαίσιο σταματά η εξουσία της πολιτείας.
-Όταν όμως η πολιτεία κατοχυρώνει την εξουσία των Πανεπιστημίων από τη δική της εξουσία, τότε η επιστημονική αλήθεια ΣΤΕΡΕΙΤΑΙ της καθολικής ελευθερίας.
-Μόνο όταν χειραφετηθεί η επιστήμη από τις πολιτείες, τα κοινωνικά και θρησκευτικά δόγματα.
-Μόνο όταν τα Πανεπιστήμια γίνουν ο χώρος όπου η αντικειμενικότητα, η κατά λόγου ΑΛΗΘΕΙΑ πρυτανεύουν.
-Τότε μόνο ο χώρος θα είναι ουδέτερος για όλους όσοι “φιλοσοφεύοντες θεωρίης είνεκεν”(Ηρόδοτοι).Και που αποβλέπουν στην κατά λόγον αλήθεια, που είναι αλήθεια για όλους τους ανθρώπους.

Γιώργος Αλεβίζος

Πηγή : Style 100Fm

Συνολικες προβολες σελιδας