Τετάρτη 22 Απριλίου 2020

Ομοσπονδία Ενοικιαζόμενων Δωματίων Αν. Κρήτης: Κερδισμένες οι μικρές μονάδες, αν όμως υπάρξει φέτος τουριστική σεζόν

Τις δικές του εκτιμήσεις για την πορεία της φετινής τουριστικής σεζόν παρουσίασε στο Ράδιο Λασίθι ο Μανώλης Αγιομυργιαννάκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας ενοικιαζόμενων καταλυμάτων Ανατολικής Κρήτης,
που εκπροσωπεί τους κατά τόπους συλλόγους σε Άγιο Νικόλαο, Μακρύ Γιαλό, Ίτανο και Σητεία, με φόντο την πανδημία του κορονοϊού που πλήττει ιδιαίτερα τον κλάδο.
Όπως είπε, και είναι φανερό σε όλους, η κατάσταση με την πανδημία δεν εξελίσσεται καθόλου καλά σε ότι αφορά τον τουρισμό, αφού πέρα από το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει παρουσιάσει διεθνώς μια πολύ καλή εικόνα, στις υπόλοιπες χώρες από τις οποίες υπάρχουν προσδοκίες για μεγάλους αριθμούς επισκεπτών, ο κορονοϊός συνεχίζει να δημιουργεί πολύ μεγάλα προβλήματα και έτσι είναι αμφίβολο αν θα υπάρξει τουριστικό ενδιαφέρον.
Ο κ. Αγιομυργιαννάκης τόνισε πως πλέον έχει έρθει η ώρα να σκεφτούν όλοι οι επαγγελματίες πως μπορεί να μην υπάρξει καθόλου σεζόν και έτσι να ξεκινήσουν εγκαίρως να προετοιμάζονται κατάλληλα.
Με τα μέχρι τώρα δεδομένα όπως είπε, και εφόσον αυτά συνεχιστούν, οι πτώση στις αφίξεις στα ενοικιαζόμενα δωμάτια του Λασιθίου θα ξεπεράσει το 60%.
Παρόλα αυτά η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως εφόσον η κατάσταση ομαλοποιηθεί μερικώς τα ενοικιαζόμενα δωμάτια θα βρεθούν σε υπέρμετρα πλεονεκτική θέση στην εσωτερική τουριστική αγορά, αφού στο σύνολο της χώρας, πρόκειται για μικρά καταλύματα, που στηρίζονται στα δωμάτιά τους και έτσι δεν υπάρχει φόβος συνωστισμού, κάτι που θεωρείται βέβαιο πως θα παίξει ρόλο στις προτιμήσεις των τουριστών.
Σε κάθε περίπτωση πάντως τόνισε πως ο κίνδυνος εμφάνισης κρουσμάτων από επισκέπτες είναι ένα ενδεχόμενο που κάθε επαγγελματίας θα πρέπει να έχει διαρκώς στο μυαλό του και έτσι θα πρέπει να φροντίσει για την υγιεινή των δωματίων και όλων των επισκεπτών, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος τόσο για τη δημόσια υγεία για την οποία όλοι έχουν κάνει τεράστια προσπάθεια αλλά και για την τουριστική εικόνα της χώρας.
Το ενδεχόμενο μιας τουριστικής υγειονομικής visa και η προσπάθεια προβολής της χώρας από ιδιώτες και tour operators ως ένα ασφαλή τουριστικό προορισμό, ανέφερε πως ακούγονται ως καλές ιδέες, δεν είναι όμως κινήσεις χωρίς ρίσκο και χρειάζονται μεγάλη προσοχή.
Ο κ. Αγιομυργιαννάκης υπογράμμισε πως ενδεχόμενη μείωση τιμών στα ενοικιαζόμενα δωμάτια θα είναι ένα τεράστιο λάθος αυτή την περίοδο που θα επηρεάσει όλους, προσθέτοντας πω ο κλάδος των ενοικιαζόμενων δωματίων αριθμεί  400.000 κλίνες σε  σε όλη τη χώρα, εκπροσωπεί περίπου τη μισή τουριστική πίτα της Ελλάδα και έτσι χρειάζεται άμεσα κρατική στήριξη κυρίως με ασφαλιστικές και φορολογικές διευκολύνσεις.

Πηγή : Ράδιο Λασίθι

Συνολικες προβολες σελιδας