Κυριακή 5 Απριλίου 2020

Ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου καταγγέλλει διάλυση του Δημοσίου, με προσωπικό «ασφαλείας» λειτουργούν οι δημόσιες υπηρεσίες

Με προσωπικό «ασφαλείας» λειτουργούν ουσιαστικά οι Υπηρεσίες του δημοσίου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Γιάννης Γουλιδάκης, τονίζοντας ότι, υπό τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, στην πραγματικότητα, «το δημόσιο έχει διαλύσει…», όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Νίκου Τραντά στην ΑΝΑΤΟΛΗ.

 
Μάλιστα με ανάρτησή του στην προσωπική σελίδα του στο FB ο αντιπεριφερειάρχης καυτηρίασε τη στάση μιας μερίδας υπαλλήλων που ακόμη και τούτες τις κρίσιμες ώρες εκμεταλλεύονται καταστάσεις, διαπνεόμενοι από την κακώς εννοούμενη «δημοσιοϋπαλληλική» νοοτροπία υποκινούμενοι από ωφελιμιστικά ελατήρια, με αντικείμενο το πλαίσιο των αδειών που θέσπισε το κράτος, για να τους διευκολύνει…

Μεταξύ άλλων, στη συγκεκριμένη ανάρτηση ο αντιπεριφερειάρχης ανέφερε: «Το δημόσιο έκλεισε τις πόρτες στο κοινό με γνώμονα την υγεία των δημοσίων υπαλλήλων, με άδειες ειδικού σκοπού, με αναρρωτικές άδειες, με άδειες κανονικές… και το μηνιάτικο να τρέχει κανονικά, με λαμπρή εξαίρεση τους ηρωικούς γιατρούς και το υπόλοιπο προσωπικό των Δημοσίων Νοσοκομείων, που εργάζονται στο σύνολο τους για μας. Και φυσικά, με τους γνωστούς σε όλους φιλότιμους δημοσίους υπαλλήλους, σε όλους τους κλάδους της Διοίκησης, που παραμένουν πιστοί στο καθήκον τους, εις πείσμα των συνθηκών…».

Φαίνεται ότι η αποστροφή αυτή ενόχλησε ορισμένους – μεταξύ αυτών και υπαλλήλους της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου – των οποίων ο κ. Γουλιδάκης είναι πολιτικός προϊστάμενος.
Όπως δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης στην ΑΝΑΤΟΛΗ, ο νόμος χορηγεί άδεια «ειδικού σκοπού» τριών ημερών μαζί με μια μέρα από την κανονική άδεια του εργαζόμενου. Υπάρχουν υπάλληλοι που ήδη μετρούν τέσσερις τέτοιες άδειες (άρα και τέσσερις μέρες από την ετήσια «κανονική» άδεια) και πιέζουν τον αντιπεριφερειάρχη να εφαρμόσει το πλαίσιο της εκ περιτροπής εργασίας των Υπηρεσιών, που προβλέπει ελάχιστη φυσική παρουσία υπαλλήλων στο χώρο εργασίας, προσφέροντας στους υπολοίπους τη δυνατότητα της… χαλαρής (και δύσκολα ελέγξιμης) λεγόμενης «τηλεεργασίας». Ή ακόμη, πηγαίνοντας ακόμη πιο πέρα, παραβλέποντας ακόμη και την φυσική παρουσία του ελαχίστου προβλεπόμενου από το νόμο προσωπικού στις Υπηρεσίες… Με λίγα λόγια να μην πατά κανείς στο γραφείο του, διατηρώντας και τις μέρες της κανονικής άδειας αλώβητες, για να την πάρει ατόφια αργότερα!

Ο κ. Γουλιδάκης, χαρακτήρισε τις απαιτήσεις του είδους ως απαράδεκτες, απέκλεισε κάθε συζήτηση επί παρομοίων αιτημάτων, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο δε θα μπορούσε ποτέ να το αποδεχθεί. Το καθεστώς τηλεεργασίας, επιτρέπει ανάλογα με τη φύση της Υπηρεσίας και τη δυναμικότητά της σε προσωπικό, την παραγωγή έργου από υπαλλήλους που παραμένουν στο σπίτι τους. Άλλο πράγμα η εκ περιτροπής εργασία και άλλο η τηλεεργασία, τους όρους των οποίων καθορίζει ρητά και ξεκάθαρα ο νόμος, τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης, εξηγώντας ότι ήδη η εκ περιτροπής εργασία εφαρμόζεται από τις 18 Μαρτίου, με ευθύνη του κάθε διευθυντή – προϊσταμένου Υπηρεσίας, ακόμη και στο Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη…

Οι Υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου και ιδιαίτερα οι Υπηρεσίες «αιχμής» στην ειδική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε λόγω των μέτρων και αναγκών προστασίας από τον κορωνοϊό, εργάζονται κανονικά, καλύπτοντας τις ανάγκες που παρουσιάζονται, με ραντεβού κλπ., είπε ο κ. Γουλιδάκης. Κάθε Διεύθυνση διεκπεραιώνει με ιεράρχηση και προτεραιότητα σειρά των ελαχίστων αλλά αναγκαίων εργασιών που οφείλει να διεκπεραιώσει. Και ως τέτοια παραδείγματα ανέφερε π.χ. την προώθηση των διαδικασιών που απαιτεί το πρόγραμμα δακοκτονίας στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας, ή των τακτικών και έκτακτων υποθέσεων της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας κ.α. Σε κάθε Υπηρεσία υπάρχει προσωπικό ασφαλείας, εξήγησε. Αλλά, έτσι, δεν μπορεί να παραχθεί ουσιαστικό έργο και η Αντιπεριφέρεια Λασιθίου έχει να υλοποιήσει ένα μεγάλο Τεχνικό Πρόγραμμα για το 2020, σημείωσε ο κ. Γουλιδάκης. Και αυτό δεν αφορά μόνο τις Υπηρεσίες της Π.Ε. Λασιθίου, συμβαίνει και αλλού.

Πηγή : Ανατολή




\

Συνολικες προβολες σελιδας