Τρίτη 28 Απριλίου 2020

Δύσκολη η κατάσταση και για τις επιχειρήσεις του Ν. Λασιθίου, πρόβλημα ρευστότητας τώρα και πιθανόν βιωσιμότητας μετά

http://www.anatolh.com/wp-content/uploads/2018/07/5.30-%CE%91-%CF%80%CE%B5%CE%B6%CE%BF%CE%B4%CF%81%CF%8C%CE%BC%CE%B9%CE%B1-768x513.jpgTα περιοριστικά μέτρα που επέβαλαν κλείσιμο των περισσότερων επιχειρήσεων έχουν ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας και της ρευστότητας για τα καταστήματα που βρίσκονται σε «καραντίνα»
για την αποτροπή της μετάδοσης του κορωνοϊού, δήλωσε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λασιθίου Θωμάς Χαριτάκης, γνωστοποιώντας παράλληλα την πρωτοβουλία που αναλαμβάνει για τεκμηρίωση των συνθηκών που διαμορφώνονται στους βασικούς παραγωγικούς τομείς στο Νομό Λασιθίου.
Είναι αδιαμφισβήτητο το γεγονός ότι η μικρή και μεσαία επιχείρηση – ειδικά του λιανικού εμπορίου – αντιμετωπίζει σοβαρό ζήτημα κατ’ αρχήν ρευστότητας και κατ’ επέκταση αν δεν ομαλοποιηθεί σύντομα η κατάσταση, ακόμη και βιωσιμότητας, τόνισε.


Απαισιοδοξία για την επόμενη ημέρα

Στην ερώτηση, ποιο εκτιμά ότι θα είναι το σκηνικό την αμέσως επόμενη μέρα, όταν θα ληφθεί η κυβερνητική απόφαση για το άνοιγμα και πάλι της αγοράς, ο κ. Χαριτάκης δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος αν όχι απαισιόδοξος, ως προς το μέγεθος της ζημιάς που έχει ήδη προκληθεί στην αγορά και τη δυνατότητα αποκατάστασης των ζημιών των επιχειρήσεων.
Η πίεση που πρόκειται να ασκηθεί στις επιχειρήσεις εκτιμάται ότι θα είναι σωρευτική, αν δε ληφθεί μέριμνα από το κράτος, είπε, εξηγώντας ότι μπορεί βραχυπρόθεσμα να έχει δοθεί παράταση για τις τρέχουσες οικονομικές υποχρεώσεις, αλλά αν δεν υπάρξει πρόβλεψη και για τις μεσοπρόθεσμες, οι υποχρεώσεις αυτές θα συγκεντρωθούν και κάποια στιγμή ο έμπορος, ο επιχειρηματίας, ο επαγγελματίας θα κληθεί να εξυπηρετήσει ένα δυσβάστακτο βάρος, χωρίς να μπορέσει να ανταποκριθεί. Οι τράπεζες έχουν παράσχει μια μικρή περίοδο χάριτος για τα δάνεια, αλλά από κει και πέρα, κανείς δεν γνωρίζει τι θα συμβεί. Οι επιταγές που λήγουν τον Ιούνιο θα πρέπει να πάρουν επίσης παράταση και οι επόμενες επιταγές, αντίστοιχη παράταση… Αν δεν γίνει αυτό, θα σημάνει «ξαφνικό θάνατο» για πολλές επιχειρήσεις μέσα στους επόμενους μήνες, είπε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου.
Μιλώντας για το μέτρο της «επιστρεπτέας προκαταβολής» που η κυβέρνηση έδωσε τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις να την εισπράξουν υποχρεώνοντάς τις να την επιστρέψουν εντόκως, ο κ. Χαριτάκης σχολίασε ότι δυστυχώς, εξακολουθεί να υπάρχει και το εξουθενωτικό μέτρο της 100% προκαταβολής φόρου από κάθε επιχείρηση.
Συγκρίνοντας δε κανείς τον τρόπο που στηρίζει π.χ. η Γερμανία τις επιχειρήσεις της, διαπιστώνει ότι δεν συγκρίνεται με τα μέτρα στην Ελλάδα, σχολίασε ο κ. Χαριτάκης,  σημειώνοντας ότι αυτό κατοπτρίζει και τη χαοτική διαφορά που χωρίζει τις εθνικές οικονομίες μέσα στην Οικονομική Ένωση της Ευρώπης…

Ο Τουρισμός

Το μείζον πρόβλημα που πρόκειται να αντιμετωπίσει η οικονομία στο Νομό Λασιθίου, αφορά τον Τουρισμό που συνδέεται άμεσα ή έμμεσα με κάθε άλλη επιχειρηματική ή επαγγελματική δραστηριότητα, είπε ακόμα ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου.
«Προβλέπω ένα αρνητικό σενάριο, που φοβούμαι ότι θα εξελιχθεί ξεκινώντας από τον ερχόμενο χειμώνα και μετά. Γιατί, πόσες επιχειρήσεις θα μπορέσουν να δουλέψουν φέτος, όπως προοιωνίζονται τα πράγματα σε σχέση πάντα με τον Τουρισμό; Ποιά μπορεί να είναι η οικονομική δραστηριότητα με βάση την καταναλωτική ικανότητα των εργαζομένων, αφού είναι άγνωστο πόσοι θα μπορέσουν να βρουν δουλειά φέτος; Τα πραγματικά προβλήματα θα αρχίσουν να εκδηλώνονται μετά το τέλος της όποιας τουριστικής περιόδου καταλήξει να έχουμε φέτος. Πόσα ξενοδοχεία θα μπορέσουν να ανταποκριθούν σε ένα δραματικά διαφοροποιημένο καθεστώς λειτουργίας που θα επιβληθεί για λόγους προστασίας από τον κορωνοϊό. Η «επόμενη μέρα» δεν πρόκειται να έχει καμία σχέση με όσα γνωρίζαμε και με τον τρόπο που λειτουργούσαμε, χθες», είπε ο κ. Χαριτάκης.

Στην αγορά

Ασαφής και εντελώς ρευστή παραμένει σήμερα η δυνατότητα της επαναλειτουργίας της αγοράς. Εμπορικά καταστήματα που είχαν κόψει επιταγές και είχαν παραγγείλει εμπορεύματα πριν την έναρξη των μέτρων για τον κορωνοϊό, δεν γνωρίζουν πόσοι από τους προμηθευτές τους θα μπορέσουν και πότε θα τους παραδοθούν τα εμπορεύματα… Ορισμένοι δε από τους προμηθευτές επιστρέφουν επιταγές και ζητούν από τους καταστηματάρχες μετρητά, για να μπορέσουν να κάνουν εισαγωγή εμπορευμάτων, γιατί οι προμηθευτές του εξωτερικού ζητούν επίσης να πληρωθούν σε μετρητά… Το άνοιγμα των επιχειρήσεων, την επόμενη μέρα, θα είναι πάρα πολύ δύσκολο, από πολλές απόψεις.

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας