Κυριακή 5 Απριλίου 2020

Aνακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα Αγροτών Σητείας για Αιτήματα προστασίας των παραγωγών από τις καταστροφές και από την πανδημία.

29-1-agrotes-trakter-850x491
Επιτροπή Αγώνα Αγροτών Σητείας
Συνάδελφε Αγρότη και Αγρότισσα!

Οι μικρομεσαίοι αγρότες μένουμε απροστάτευτοι από τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού. Ήδη από το προηγούμενο διάστημα ήμασταν στα όρια της εξαθλίωσης. Μετά από δύο χρονιές ανομβρίας-ακαρπίας μας άφησαν στο έλεος του δάκου, που εξαφάνισε την μισή παραγωγή και των μεγαλεμπόρων που δεν χάνουν ευκαιρία να αισχροκερδούν.

Οι έμποροι θησαυρίζουν αφού ότι είχε μείνει από ελαιόλαδο το έπαιρναν και το παίρνουν ως βιομηχανικό σε τιμές ξεφτίλας και το αναμιγνύουν με παρθένο και το μοσχοπουλούν. Οι τιμές εξευτελιστικές ακόμα και για τις χαμηλές οξύτητες που δεν καλύπτουν επ’ουδενί το κόστος παραγωγής. Σε περιοχές του Δήμου μας που έπεσε χαλάζι, με την καταστροφή να φτάνει μέχρι και το 90%, δεν έχει έρθει ακόμα ο ΕΛΓΑ για τις καταγραφές.
Τώρα τους “έκατσε” η πανδημία του κορονοϊου και αγοράζουν τα αγροτικά προϊόντα σε εξευτελιστικές τιμές, πατώντας πάνω στην αβεβαιότητα της απορρόφησης της παραγωγής και εκτοξεύουν τις τιμές του καταναλωτή! Σε αυτές τις ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΟΛΕΜΟΥ, ο υπουργός δεν ντρέπεται να απαντάει στους μικρομεσαίους παραγωγούς, που έχουν αγκαλιάσει το αίτημα των κατώτατων εγγυημένων τιμών, ότι αυτό θα έβλαπτε την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας! Αυτό που δε λέει είναι ότι αυτό θα βλάψει τους μεγαλοεπιχειρηματίες αγρότες και τους μεγαλοεξαγωγείς, όχι εμάς!
Αν δεν καλυφθεί το χαμένο μας εισόδημα, δεν θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας. Ταυτόχρονα θα επιβαρυνθούμε και από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης που έρχεται μετά και που η πανδημία απλά την επιταχύνει. Αυτό θα έχει τραγικές συνέπειες για την επιβίωσή μας, αλλά και για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών του λαού! Απαιτούμε από την κυβέρνηση εδώ και τώρα:
• Άμεση καταβολή στο 100% των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ για το 2019 στο σύνολο των παραγωγών, ιδιαίτερα για την κατεστραμμένη ελαιοπαραγωγή. Καμία υποβάθμιση ή καθυστέρηση του προγράμματος δακοκτονίας με αφορμή την επιδημία. Άμεση κρατική χρηματοδότηση και ευθύνη! • Κάλυψη χαμένου εισοδήματος των μικρομεσαίων παραγωγών, εξασφάλιση κατώτερων εγγυημένων τιμών. Ιδιαίτερα για τους κτηνοτρόφους, ενόψει Πάσχα, να διοχετευθεί στην αγορά ελληνικό κρέας, να σταματήσουν εισαγωγές κρέατος για όσο διάστημα διαρκεί η πανδημία. • Αποζημίωση για αγρότες που θα σταματήσουν την εργασία τους λόγω της νόσου. Να στηριχθεί η αγρότισσα που αναγκάζεται να παραμείνει στο σπίτι για τη φροντίδα των παιδιών ή των ηλικιωμένων. • Άμεσα 13η σύνταξη σε όλους τους συνταξιούχους. • Απαλλαγή από ασφαλιστικές εισφορές του Φλεβάρη και για όσο διαρκέσει η κρίση του κορονοϊού, ΕΝΦΙΑ, δημοτικά τέλη, τέλος επιτηδεύματος, τοκοχρεολύσια στις τράπεζες. Για το ίδιο διάστημα, αναστολή χρεών προς Δημόσιο, τράπεζες, πρώην ΔΕΚΟ, πλειστηριασμών, κατασχέσεων, κάθε είδους μέτρο αναγκαστικής είσπραξης, διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος και
νερού. Κατάργηση ΦΠΑ σε μέσα, εφόδια και είδη πρώτης ανάγκης, να χτυπηθεί η αισχροκέρδεια. Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος. • Αφορολόγητο όριο στις 12.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα για τους αγροτοκτηνοτρόφους. • Να δοθεί η απαραίτητη παράταση για όσο χρειαστεί για την υποβολή δηλώσεων καλλιέργειας στο ΟΣΔΕ. • Άμεση πρόσληψη μόνιμων υγειονομικών όλων των ειδικοτήτων, κάλυψη ελλείψεων σε όλα τα νοσοκομεία του Νομού. Να ενισχυθούν όλα τα Κέντρα Υγείας και οι δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με προσωπικό, υποδομές και υλικό, Άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας με κρατική ευθύνη. Πλήρης εξοπλισμός με είδη απολύμανσης και προφύλαξης, δωρεάν από το κράτος. Να σταματήσει η αισχροκέρδεια, δωρεάν το τεστ για τον κορονοϊό για όλο τον πληθυσμό.
Να μην πληρώσει την πανδημία ο αγρότης!
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΗΤΕΙΑΣ

Πηγή : Style 100Fm





Συνολικες προβολες σελιδας