Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020

Η διαχείριση του πρώτου κρούσματος κορονοϊού από τη Σητεία έγινε όπως ακριβώς ορίζει το πρωτόκολλο

Η διοίκηση της 7ης ΥΠΕ συντονίζει και διαχειρίζεται σε επίπεδο Κρήτης, το μείζον ζήτημα του COVID – 19, σε συνεργασία με το Υπουργείο, τα νοσηλευτικά ιδρύματα του νησιού, την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση κι όλους τους εμπλεκόμενους.

Με αφορμή το πρόσφατο, πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην περιοχή της Σητείας την περασμένη εβδομάδα η Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης κ. Λένα Μπορμπουδάκη, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της Μαρίζας Ψαράκη στην ΑΝΑΤΟΛΗ από την πρώτη στιγμή είχε διαρκή επικοινωνία με τους αρμοδίους του Υπουργείου, του Νοσοκομείου, της αυτοδιοίκησης, αλλά και του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος της ασθενούς (να σημειώσουμε ότι η γυναίκα έχει μεταφερθεί εκτός της ΜΕΘ κορονοϊού του Γενικού Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου).
 Όπως ανέφερε η Διοικήτρια της ΥΠΕ στην ΑΝΑΤΟΛΗ, η ασθενής προσήλθε στο Νοσοκομείο με οδηγία και συστάσεις του ΕΟΔΥ. Ακολουθήθηκε το πρωτόκολλο, όπως ορίζεται στις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Εισήχθη σε θάλαμο μόνωσης και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό εφαρμόζοντας όλα τα μέτρα προστασίας -για τους εργαζόμενους και την ασθενή- έλαβε δείγμα για ταυτοποίηση. Η ασθενής παρέμεινε στο Νοσοκομείο Σητείας, το δείγμα εστάλη στο εργαστήριο ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Η κ. Μπορμπουδάκη ενημερώθηκε ακολούθως για το αποτέλεσμα κι άμεσα ενημέρωσε την διοίκηση του Νοσοκομείου. Ενημερώθηκε η ασθενής και η οικογένειά της. Ακολούθησε επικοινωνία της Διοικήτριας της 7ης ΥΠΕ με τον Διευθυντή του ΕΚΑΒ κ. Ανέστη Κιούλμπαλη, ο οποίος ενημέρωσε με την σειρά του τα δικά του στελέχη. Επίσης στο Νοσοκομείο Σητείας εστάλη από το εργαστήριο και το σχετικό έγγραφο με το αποτέλεσμα του τεστ.
«Ξεκίνησε λοιπόν όλη η διαδικασία διαχείρισης του περιστατικού, ακολουθώντας αυστηρά τα πρωτόκολλα με τα μέτρα προστασίας που ορίζονται σε αυτές τις περιπτώσεις», τόνισε η κ. Μπορμπουδάκη η οποία παράλληλα επικοινώνησε άμεσα με τον καθηγητή κ. Δημήτρη Γεωργόπουλο που έχει οριστεί Συντονιστής των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας όλων των Νοσοκομείων της Κρήτης.
Αρχικά έγινε συζήτηση για διακομιδή της ασθενούς στο ΠΑΓΝΗ. Ωστόσο και ενώ εξελισσόταν η επικοινωνία του κ. Γεωργόπουλου με τους ιατρούς του Νοσοκομείου Σητείας, Αγίου Νικολάου και τον Διευθυντή της ΜΕΘ, κατόπιν πλήρους ενημέρωσης σχετικά με την κλινική εικόνα της ασθενούς -δεν ήταν άλλωστε βαριά- αποφασίστηκε η μεταφορά και νοσηλεία της στη ΜΕΘ του Αγίου Νικολάου. Η ασθενής δε χρειάστηκε να διασωληνωθεί ούτε και αναπνευστική υποστήριξη.
Για την πορεία της η ενημέρωση ήταν  διαρκής τόσο της κ. Μπορμπουδάκη όσο και του κ. Γεωργόπουλου. Η  ευχή όλων, όπως είπε η Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ- είναι να εξελιχθούν όλα καλά με την υγεία της ασθενούς και να επιστρέψει στο σπίτι της.
Για τη διαχείριση του περιστατικού, πρόσθεσε η κ. Μπορμπουδάκη, υπήρξε ταυτόχρονη επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ και ενημέρωση για το περιστατικό οπότε και ξεκίνησε άμεσα η ιχνηλάτηση. Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη. Η υγειονομική περιφέρεια είναι σε ετοιμότητα και στο Νοσοκομείο Σητείας και στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας, για την λήψη δείγματος για ταυτοποίηση σε οποιοδήποτε άτομο υπάρξει ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ ότι πρέπει να γίνει.

Για 14 μέρες

Επίσης ζητήθηκε -και εφαρμόστηκε, έτσι κι αλλιώς αποτελεί βασική οδηγία του Υπουργείου- η παραμονή των ανθρώπων του συγγενικού περιβάλλοντος της ασθενούς στην οικία τους για 14 ημέρες. Αλλά και των ανθρώπων που το προηγούμενο διάστημα ήρθαν σε επαφή ή πέρασαν από τον χώρο εργασίας της για το ίδιο χρονικό διάστημα.
Επίσης τους ζητήθηκε για τις δύο αυτές εβδομάδες να παρακολουθούν την υγεία τους.
Εφ’ όσον εμφανίσουν οποιαδήποτε συμπτωματολογία θα πρέπει να μιλήσουν με τον γιατρό τους ή να καλέσουν στον ΕΟΔΥ αναφέροντας την συμπτωματολογία για να λάβουν οδηγίες ανάλογα με τα δεδομένα και την εξέλιξή τους για την πορεία της υγείας τους.

Η ιχνηλάτηση

Παράλληλα άμεση ήταν η επικοινωνία της 7ης ΥΠΕ και με τους τοπικούς φορείς, δηλαδή την Αστυνομική Διεύθυνση Λασιθίου και τον Διευθυντή κ. Μανόλη Καζαμία, τους Διοικητές των Αστυνομικών Τμημάτων Σητείας και Ιεράπετρας. Ζητήθηκε η συνεργασία όλων προκειμένου να βοηθήσουν στην διαδικασία της ιχνηλάτησης.
Εξ αρχής επικοινωνία υπήρξε και με τον Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης, που με την σειρά του ενεργοποίησε του την ομάδα Πολιτικής Προστασίας. Επαφή και συνεργασία υφίσταται και με το Δήμο Σητείας.

Για επτά μέρες

Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, μετά την διακομιδή της ασθενούς από το Νοσοκομείο Σητείας έγιναν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες απολύμανσης.
Επίσης η κ. Μπορμπουδάκη συνέστησε, καθώς, όπως συμπλήρωσε, υπήρχε η δυνατότητα κάλυψης, την απομόνωση για επτά ημέρες των υγειονομικών του Νοσοκομείου που ανέλαβαν το περιστατικό για λόγους προληπτικούς και ψυχολογικούς.
«Η διαχείριση του περιστατικού έγινε όπως ακριβώς ορίζει το πρωτόκολλο χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο ούτε το υγειονομικό προσωπικό ούτε η ίδια η ασθενής. Η συνεργασία μου με όλους τους τοπικούς φορείς και με την Περιφέρεια Κρήτης ήταν εξαιρετική, η επικοινωνία ήταν συνεχής κι εξακολουθεί να είναι», τόνισε η Διοικήτρια.

Κρίσιμες οι επόμενες βδομάδες

«Ζητούμενο φυσικά και σκοπός», συνέχισε, «είναι η ανάλογη αντιμετώπιση του κάθε περιστατικού. Στην κατεύθυνση αυτή κι ασφαλώς στην εξέλιξη της πανδημίας του ιού, καθοριστικός είναι ο ρόλος των πολιτών. Τα περιστατικά αντιμετωπίζονται όπως ορίζει το πρωτόκολλο, αλλά δεν θα πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός.
Οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες και θα πρέπει όλοι να σεβαστούμε και την υγεία τη δική μας και την υγεία των συνανθρώπων μας. Άρα δεν θα πρέπει κανείς να θέσει σε κίνδυνο κανένα. Πρέπει να παραμείνουμε στο σπίτι μας και να ακολουθούμε τους κανόνες ατομικής υγιεινής».

Πηγή : Ανατολή




Συνολικες προβολες σελιδας